Festivalul Filmului Francez începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-incepe-astazi/

A XIX-a ediţie a Festivalului de Film Francez se desfăşoară în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie în opt oraşe din ţară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicaţia Cahiers du Cinema – celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în Bucureşti şi Braşov pe 30 octombrie, în Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie şi în Constanţa — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfăşoară pe 6 şi 7 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Festivalul Filmului Francez cuprinde secțiunile clasice care au prezentate și în edițiile anterioare — „Panorama” și competiția „Tineri Regizori”—precum și evenimentele speciale „Nopțile Albe ale Thrilerului Francez” și „Ziua de Aur”.

Selecția celor șase filme ale secțiunii „Semaine de Cahiers” își propune o introspecție în „Filmul Noir” sau „Thriler”, dar și o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze.

Proiecțiile selectate sunt: „Alphaville” de Jean-Luc Godard (anii ’60), „L’Etrangleur” de Paul Vecchiali (anii ’70), „Vivement dimanche!” de François Truffaut (anii ’80), „J’ai pas sommeil” de Claire Denis, „La Ceremonie” de Claude Chabrol (anii ?90) și „La chambre bleue”, de Mathieu Amalric (2014).

În cadrul competiției vor fi prezentate șapte premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia. Spectatorii au posibilitatea de a vota câștigătorul la categoria „Premiul publicului”, iar filmul ales va fi distribuit ulterior în cinematografele din România.

În cadrul secțiunii „Panorama”, publicul va descoperi sau redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane.

În data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez București, în parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucarest, prezintă „Ziua de Aur”, eveniment dedicat celor mai bune producții din cinematografia internațională în 2015.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Foto: Festivalul Filmului Francez – facebook.com/InstitutulFrancez

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"