Festivalul „George Enescu”, soprana Adela Zaharia și baritonul George Petean, nominalizați la International Opera Awards 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-george-enescu-soprana-adela-zaharia-si-baritonul-george-petean-nominalizati-la-international-opera-awards-2020/

Festivalul Internaţional „George Enescu” a fost nominalizat în premieră la International Opera Awards 2020, pentru că a promovat muzica de operă în programul său artistic.

Un articol de Liliana Matei|11 februarie 2020

La categoria din care face parte prestigiosul eveniment organizat în România sunt nominalizate manifestări de gen celebre în lume. Printre acestea, Festivalul de la Salzburg sau Donizetti Opera Festival, Macerata Opera Festival și Opera FestivalO19 (Opera din Philadelphia).

La International Opera Awards 2020 au fost nominalizați și doi artiști români: soprana Adela Zaharia, la categoria Young Singer, și baritonul George Petean, la categoria „Male Singer”.

Adela Zaharia, născută în Arad, a absolvit Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2012 a câştigat Marele Premiu „Darclée” la concursul cu acelaşi nume de la Brăila, iar în 2017 a fost câștigătoarea concursului „Operalia” (Premiul I şi Categoria Zarzuela). Din anul 2015, face parte din Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.

La categoria Young Singer, soprana de origine română concurează cu Xabier Anduaga, Lena Belkina, Vasilisa Berzhanskaya, Lidia Fridman, Teresa Iervolino, Konu Kim, Roberta Mantegna, Zuzana Marková şi Chrystal E Williams.

Baritonul George Petean, originar din Cluj-Napoca, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. În 1999 a obţinut marele premiu la Concursul Internaţional „Hariclea Darclée”. Un an mai târziu și-a făcut debutul international la Opera din Roma, în „Boema” de G. Puccini. În anii 2002-2010 a fost solist al Operei din Hamburg.

La categoria Male Singer, artistul născut în România concurează cu Álvarez, Javier Camarena, Stephen Gould, René Pape şi

Russell Thomas.

Câștigătorii International Opera Awards 2020 vor fi anunțați în cadrul unei gale care va avea loc pe 4 mai 2020, la Sadler’s Wells, Londra.

18
/03
/14

Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în luna martie Comaniei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. Artistul de origine poloneză poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui Edward Clug.

13
/03
/14

A&A Records vă invită miercuri, 19 martie, de la ora 12:00, la Ceainăria Cărtureşti, la prima lansare de CD de muzică clasică a tinerei pianiste de origine română Alina Azario, în prezent doctorand şi pedagog la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg.

10
/03
/14

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, la cea de-a 24-a ediţie, este provocarea lansată spectatorilor de Orchestrele şi Corurile Radio România, la Sala Radio. Marşul nupţial şi întreaga partitură a lui Felix Mendelssohn - Visul unei nopţi de vară, acordeonistul Richard Galliano cântând Anotimpurile lui Vivaldi şi pe cele ale lui Piazzolla şi multe alte evenimente speciale, în perioada aprilie-iunie 2014, la Sala Radio.

06
/03
/14

Premiera spectacolului de operă Don Pasquale (versiune adaptată pentru micii spectatori) este surpriza lunii martie pe scena bucureşteană. Prima reprezentaţie va avea în data de 10 martie (orele 11.00 şi 13.00) şi va fi urmată de spectacole în zilele de luni (17, 24, 31) şi marţi (11, 18, 25) ale lunii martie, de la orele 11.00 şi 13.00.

04
/03
/14

„Simfoniile mele reprezintă conţinutul întregii mele vieţi; am cuprins în ele toată experienţa şi suferinţă mea”, spunea unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor, Gustav Mahler. Vineri, 7 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, publicul bucureştean va putea asculta simfonia a II-a de Mahler, a căărei premieră a avut loc în 1895, la Berlin, la pupitrul celebrei orchestre a Filarmonicii din Berlin aflându-se compozitorul însuşi.

28
/02
/14

La prima vedere, am putea gândi că este o nepotrivire: cum ar putea să sune arii franceze cu un peruan, Simfonia Alpilor cu o orchestră japoneză şi simfoniile lui Robert Schumann cu dirijorul Yannick Nezet Seguin decât, să spunem, nepotrivit? În 3 martie se lansează la nivel internaţional aceste albume semnate de extra-europeni care oferă însă versiuni de referinţă pentru repertoriul european.

28
/02
/14

Sâmbăta, 1 Martie, “de la orele 19 si ceva, spre 20.00, cant despre urzici patimase, spanac inrourat de sentimente, loboda cu inima, soare instabil, mugurasi, depresie, anxietate...”, spune Maria Raducanu, care vă invită să o vedeţi şi să o ascultaţi pe scena Teatrului de Artă Bucureşti.

28
/02
/14

Din cartea scrisă de soţia sa, Romola de Pulszki, aflăm că marele balerin rus s-a născut la 28 februarie 1890, la Kiev, oraşul cu patru sute de biserici, într-o familie de dansatori de origine poloneză.

27
/02
/14

Asist la o lecție de profesionalism artistic, ce seamănă prea puțin cu o repetiție, fiind mai degrabă un concert în toată regula, fără lumini și public. Artistul este Ștefan Bănică. Alături de el sunt cele două trupe ale sale, The 50`s şi Rock n roll band, iar repetiţiile sunt dedicate concertelor sale acustice, din data de 7 și 8 martie, de la Circul Globus.