Festivalul George Enescu – Top 10 detalii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-george-enescu-top-10-detalii-inedite/

Știaţi că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului şi că Bucureştiul va primi la toamnă peste 20 000 de turişti străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediţia 2015 începe pe 30 august.

Un articol de Adina Scorţescu|4 august 2015

1. În anii ’90, Festivalul se desfășura doar la Sala Radio și la Ateneul Român.  Astăzi, Festivalul Enescu aduce la București și în alte orașe din țară peste 300 dintre cei mai importanți artiști și cele mai valoroase orchestre ale lumii și peste 20.000 de turiști străini pe ediție. Concertele sunt transmise live pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, dar și la cinema – Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu, își amintește de vizita lui Yehudi Menuhin la București, în 1995, când festivalul s-a desfășurat într-una dintre sălile Casei Parlamentului:

“Numai sala și scările existau. În rest… Am făcut din niște săli cabine pentru bărbați, femei și pentru Lordul Menuhin. Ei au aterizat la prâz. Și-au venit direct la sală, să repete. În sală totul era organizat, era foarte bine. Dar, pe la ora cinci și jumătate li s-a făcut foame. «Vrem să mâncăm!», au spus. Ăsta a fost un moment… Ce să facem?
Și-mi aduc aminte că l-am luat de braț pe Lordul Menuhin și-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii unde era o cantină a muncitorilor care munceau la construcție. Prin moloz mergeam, pe niște platforme de lemn și Lordul Menuhin și el, încet, încet. La cantină au mâncat fiecare câte un sendivș, asta a fost masa – câte un sendviș și o apă pentru fiecare din orchestră.”

2. Cel mai greu echipament înregistrat vreodată în istoria Festivalului:11 tone și 110 metri cubi sunt cifrele instrumentelor și ale echipamentelor Orchestrei Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmoniker) care vor fi transporate la București pentru concertul pe care îl susțin pe 3 septembrie, la Sala Palatului, în premieră în Festivalul Enescu. Filarmonica din Berlin vine la București după 15 ani de negocieri.

3. Simfonia a III-a de George Enescu, una dintre lucrările de referință ale compozitorului român, care are o desfășurare impresionantă de forțe – orchestră, cor și cor de copii – va fi interpretată pe 18 septembrie de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, cu unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vasily Petrenko, la Sala Palatului.

Bilete mai sunt disponibile, dacă publicul se grăbește. Interpretarea vine după ce, în februarie, Simfonia a III-a a fost prezentată în premieră la Londra, în fața unui public de peste 2.000 de oameni, cu Vladimir Jurowski la pupitru, după premiera din ediția 2013 a Festivalului.

4. Poftă bună… pe note muzicale. Ce poţi degusta în timpul Festivalului? Un Piano Burger sau o Sonată în Ton Major! În Bucureștiul Creativ, câteva dintre cele mai cunoscute spații din Capitală – Cărturești Carusel, Acuarela sau M60 au în Meniu un preparat insiprat de muzică și de atmosfera Festivalului Enescu.

Lista completă a proiectelor de care se poate bucura lumea în Bucureștiul Creativ, aici.

5. Doi dintre cei mai râvniți artiști în plan internațional – violonista Anne-Sophie Mutter și dirijorul Christian Thielemann – vin pentru prima dată în Festivalul Enescu, în ediția 2015.

6. Programul Festivalului Enescu pentru ediția 2017 este definitvat în proporție de 90%, se lucrează deja la programul pentru ediția 2019.

7. Ediția 2015 a Festivalului include cel mai mare număr de soliști câștigători ai Concursului Enescu, astăzi nume celebre – de la Alexandru Tomescu, la Valery Sokolov și Elisabeth Leonskaja. Leonskaja susține două concerte in memoriam – unul dedicat legendarului Sviatoslav Richter, celălalt lui Gheorghe Halmos. Ambii au fost membri ai juriului în anul 1964, când Elisabeth Leonskaja a câștigat Concursul Enescu – secțiunea Pian.

8. Sunt trei Sir invitați în Festival: Sir SIMON RATTLE, dirijor, Sir ROGER NORRINGTON, dirijor și  Sir ANDRÁS SCHIFF, pianist.

9. În premieră în România, va fi interpretată opera „Wozzeck”, inspirată din realitate. Woyzeck a fost un soldat, un marginal, care și-a omorât amanta din gelozie. Opera Wozzeck, care a răsturnat din temelii ordinea muzicii clasice în anul 1948, când a fost prezentată la Scala din Milano, este considerată avangardistă “până la punctul în care Wozzeck este considerată ultima operă majoră din istorie, sau, dimpotrivă, prima operă dintr-o epocă nouă a istoriei muzicii”.

Bilete se găsesc aici.

10. 9 000 de nopți de cazare la hotel sunt rezervate în total pentru artiștii invitați din ediția 2015 a Festivalului.

Foto: Andrei Gîndac

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.