Festivalul George Enescu – Top 10 detalii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-george-enescu-top-10-detalii-inedite/

Știaţi că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului şi că Bucureştiul va primi la toamnă peste 20 000 de turişti străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediţia 2015 începe pe 30 august.

Un articol de Adina Scorţescu|4 august 2015

1. În anii ’90, Festivalul se desfășura doar la Sala Radio și la Ateneul Român.  Astăzi, Festivalul Enescu aduce la București și în alte orașe din țară peste 300 dintre cei mai importanți artiști și cele mai valoroase orchestre ale lumii și peste 20.000 de turiști străini pe ediție. Concertele sunt transmise live pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, dar și la cinema – Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu, își amintește de vizita lui Yehudi Menuhin la București, în 1995, când festivalul s-a desfășurat într-una dintre sălile Casei Parlamentului:

“Numai sala și scările existau. În rest… Am făcut din niște săli cabine pentru bărbați, femei și pentru Lordul Menuhin. Ei au aterizat la prâz. Și-au venit direct la sală, să repete. În sală totul era organizat, era foarte bine. Dar, pe la ora cinci și jumătate li s-a făcut foame. «Vrem să mâncăm!», au spus. Ăsta a fost un moment… Ce să facem?
Și-mi aduc aminte că l-am luat de braț pe Lordul Menuhin și-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii unde era o cantină a muncitorilor care munceau la construcție. Prin moloz mergeam, pe niște platforme de lemn și Lordul Menuhin și el, încet, încet. La cantină au mâncat fiecare câte un sendivș, asta a fost masa – câte un sendviș și o apă pentru fiecare din orchestră.”

2. Cel mai greu echipament înregistrat vreodată în istoria Festivalului:11 tone și 110 metri cubi sunt cifrele instrumentelor și ale echipamentelor Orchestrei Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmoniker) care vor fi transporate la București pentru concertul pe care îl susțin pe 3 septembrie, la Sala Palatului, în premieră în Festivalul Enescu. Filarmonica din Berlin vine la București după 15 ani de negocieri.

3. Simfonia a III-a de George Enescu, una dintre lucrările de referință ale compozitorului român, care are o desfășurare impresionantă de forțe – orchestră, cor și cor de copii – va fi interpretată pe 18 septembrie de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, cu unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vasily Petrenko, la Sala Palatului.

Bilete mai sunt disponibile, dacă publicul se grăbește. Interpretarea vine după ce, în februarie, Simfonia a III-a a fost prezentată în premieră la Londra, în fața unui public de peste 2.000 de oameni, cu Vladimir Jurowski la pupitru, după premiera din ediția 2013 a Festivalului.

4. Poftă bună… pe note muzicale. Ce poţi degusta în timpul Festivalului? Un Piano Burger sau o Sonată în Ton Major! În Bucureștiul Creativ, câteva dintre cele mai cunoscute spații din Capitală – Cărturești Carusel, Acuarela sau M60 au în Meniu un preparat insiprat de muzică și de atmosfera Festivalului Enescu.

Lista completă a proiectelor de care se poate bucura lumea în Bucureștiul Creativ, aici.

5. Doi dintre cei mai râvniți artiști în plan internațional – violonista Anne-Sophie Mutter și dirijorul Christian Thielemann – vin pentru prima dată în Festivalul Enescu, în ediția 2015.

6. Programul Festivalului Enescu pentru ediția 2017 este definitvat în proporție de 90%, se lucrează deja la programul pentru ediția 2019.

7. Ediția 2015 a Festivalului include cel mai mare număr de soliști câștigători ai Concursului Enescu, astăzi nume celebre – de la Alexandru Tomescu, la Valery Sokolov și Elisabeth Leonskaja. Leonskaja susține două concerte in memoriam – unul dedicat legendarului Sviatoslav Richter, celălalt lui Gheorghe Halmos. Ambii au fost membri ai juriului în anul 1964, când Elisabeth Leonskaja a câștigat Concursul Enescu – secțiunea Pian.

8. Sunt trei Sir invitați în Festival: Sir SIMON RATTLE, dirijor, Sir ROGER NORRINGTON, dirijor și  Sir ANDRÁS SCHIFF, pianist.

9. În premieră în România, va fi interpretată opera „Wozzeck”, inspirată din realitate. Woyzeck a fost un soldat, un marginal, care și-a omorât amanta din gelozie. Opera Wozzeck, care a răsturnat din temelii ordinea muzicii clasice în anul 1948, când a fost prezentată la Scala din Milano, este considerată avangardistă “până la punctul în care Wozzeck este considerată ultima operă majoră din istorie, sau, dimpotrivă, prima operă dintr-o epocă nouă a istoriei muzicii”.

Bilete se găsesc aici.

10. 9 000 de nopți de cazare la hotel sunt rezervate în total pentru artiștii invitați din ediția 2015 a Festivalului.

Foto: Andrei Gîndac

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.