Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru – viitorul teatrului se mută la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-viitorul-teatrului-se-muta-la-bucuresti/

După ce, timp de trei ediţii s-a desfăşurat la Suceava, anul acesta, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (F.I.S.T) se mută la Bucureşti, unde se va desfăşura între 9 şi 16 iulie.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Evenimentul va avea o mai mare amploare și deschidere către public și va fi organizat de Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru” în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale cu sprijinul Teatrului Metropolis, Teatrului L.S. Bulandra şi  Institutului Cultural Român.

”Ideea acestui festival s-a născut din dorința de a integra școala românească de teatru în rețeaua școlilor europene. Pentru şcolile de teatru din ţară festivalul a devenit o necesitate, un loc de confruntări amicale, loc al structurării profilului unei generaţii de artişti în care ne punem mari speranţe”, spunea Paul Chiribuţă, actor, regizor, conf. univ. dr. al Facultăţii de Teatru al UNATC și Directorul Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Festivalul şi-a propus, încă de la prima ediţie, să înlesnească schimburile de experienţă între şcolile de teatru din Europa, urmărind promovarea valorilor culturale naţionale şi internaţionale. Intenţia organizatorilor este aceea de a contribui la dezvoltarea culturală locală şi regională, creând posibilitatea dezvoltării unor parteneriate internaţionale.

Ecourile pozitive ale primelor trei ediţii desfăşurate la Suceava şi publicul numeros au confirmat beneficiile acestei inţiative şi le-au întărit organizatorilor convingerea de a continua pe drumul început. Aceștia își doresc ca şi această a patra ediţie să impresioneze la Bucureşti prin spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din ţară şi din Europa.

”Suntem onoraţi pentru că la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, facultăţile invitate au răspuns prompt şi cu entuziasm solicitării noastre. Pe lângă facultăţile pe care le-am invitat, ne-am bucurat şi de solicitări din partea altor şcoli de teatru care au participat în trecut la festivalul nostru sau pur si simplu au aflat de existenţa lui. Această experienţă ne-a confirmat încă odată  faptul că la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru a câştigat atenţia şi interesul oamenilor de teatru din ţară şi din Europa”, spun organizatorii.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Metropolis (Sala Mare) și la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei, Sala Toma Caragiu și Studio Space).

Iată care sunt cele 11 școli participante

RADA ( Royal Academy of Dramatic Art ) Londra, Anglia

RUSSIAN STATE INSTITUTE OF PERFORMING ARTS, St. Petersburg

VSMU ACADEMY OF PERFORMING ARTS Bratislava, Slovacia

UNIVERSITY OF ARTS Belgrade, Serbia

UNIVERSITY OF THEATRE AND FILM ARTS Budapesta, Ungaria

FACULTY OF DRAMATIC ARTS Skopje, Macedonia

ACADEMIA de MUZICĂ, TEATRU și ARTE PLASTICE, FACULTATEA de TEATRU, FILM si DANS (Republica Moldova – Chişinău);

UNIVERSITAȚEA „LUCIAN BLAGA”, FACULTATEA DE LITERE ȘI ARTE (Sibiu);

UNIVERSITATEA de ARTE ,,GEORGE ENESCU”, FACULTATEA de TEATRU (Iaşi)

UNIVERSITATEA DE ARTE, Târgu-Mureș

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTĂ TEATRALĂ ŞI CINEMATOGRAFICĂ I.L. CARAGIALE, Bucureşti

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.