Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru – viitorul teatrului se mută la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-viitorul-teatrului-se-muta-la-bucuresti/

După ce, timp de trei ediţii s-a desfăşurat la Suceava, anul acesta, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (F.I.S.T) se mută la Bucureşti, unde se va desfăşura între 9 şi 16 iulie.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Evenimentul va avea o mai mare amploare și deschidere către public și va fi organizat de Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru” în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale cu sprijinul Teatrului Metropolis, Teatrului L.S. Bulandra şi  Institutului Cultural Român.

”Ideea acestui festival s-a născut din dorința de a integra școala românească de teatru în rețeaua școlilor europene. Pentru şcolile de teatru din ţară festivalul a devenit o necesitate, un loc de confruntări amicale, loc al structurării profilului unei generaţii de artişti în care ne punem mari speranţe”, spunea Paul Chiribuţă, actor, regizor, conf. univ. dr. al Facultăţii de Teatru al UNATC și Directorul Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Festivalul şi-a propus, încă de la prima ediţie, să înlesnească schimburile de experienţă între şcolile de teatru din Europa, urmărind promovarea valorilor culturale naţionale şi internaţionale. Intenţia organizatorilor este aceea de a contribui la dezvoltarea culturală locală şi regională, creând posibilitatea dezvoltării unor parteneriate internaţionale.

Ecourile pozitive ale primelor trei ediţii desfăşurate la Suceava şi publicul numeros au confirmat beneficiile acestei inţiative şi le-au întărit organizatorilor convingerea de a continua pe drumul început. Aceștia își doresc ca şi această a patra ediţie să impresioneze la Bucureşti prin spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din ţară şi din Europa.

”Suntem onoraţi pentru că la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, facultăţile invitate au răspuns prompt şi cu entuziasm solicitării noastre. Pe lângă facultăţile pe care le-am invitat, ne-am bucurat şi de solicitări din partea altor şcoli de teatru care au participat în trecut la festivalul nostru sau pur si simplu au aflat de existenţa lui. Această experienţă ne-a confirmat încă odată  faptul că la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru a câştigat atenţia şi interesul oamenilor de teatru din ţară şi din Europa”, spun organizatorii.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Metropolis (Sala Mare) și la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei, Sala Toma Caragiu și Studio Space).

Iată care sunt cele 11 școli participante

RADA ( Royal Academy of Dramatic Art ) Londra, Anglia

RUSSIAN STATE INSTITUTE OF PERFORMING ARTS, St. Petersburg

VSMU ACADEMY OF PERFORMING ARTS Bratislava, Slovacia

UNIVERSITY OF ARTS Belgrade, Serbia

UNIVERSITY OF THEATRE AND FILM ARTS Budapesta, Ungaria

FACULTY OF DRAMATIC ARTS Skopje, Macedonia

ACADEMIA de MUZICĂ, TEATRU și ARTE PLASTICE, FACULTATEA de TEATRU, FILM si DANS (Republica Moldova – Chişinău);

UNIVERSITAȚEA „LUCIAN BLAGA”, FACULTATEA DE LITERE ȘI ARTE (Sibiu);

UNIVERSITATEA de ARTE ,,GEORGE ENESCU”, FACULTATEA de TEATRU (Iaşi)

UNIVERSITATEA DE ARTE, Târgu-Mureș

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTĂ TEATRALĂ ŞI CINEMATOGRAFICĂ I.L. CARAGIALE, Bucureşti

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.