Festivalul International al Teatrului de Animatie – 11 zile de spectacole şi 60 de evenimente
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-teatrului-de-animatie-11-zile-de-spectacole-si-60-de-evenimente/

Ediţia cu numărul 10 a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE ANIMAŢIE ”SPECTACOLE DE COLECŢIE” (13-23 noiembrie), începe în forţă joi, 13 noiembrie, cu 2 spectacole emblematice pentru dialogul între generaţii în teatrul vizual pe care şi l-a propus pentru acest an Teatrul Ţăndărică.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2014

Festivalul International al Teatrului de Animatie / Urmează 11 zile de spectacole şi workshop-uri pentru copii şi părinţi, în total peste 60 de evenimente oferite de trupe şi profesionişti din 8 ţări invitate (Austria, Belgia, China, Croaţia, Grecia, Franţa, Italia, Spania) şi 14 teatre şi proiecte independente româneşti (Arad, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti).

Programul – disponibil pe site-ul Teatrului Ţăndărică propune peste 35 de spectacole pentru copii şi părinţi şi altele 8 pentru adulţi – un mix de piese de colecţie, cu teme şi modalitaţi de expresie clasice, şi propuneri care aduc teatrul vizual în contemporaneitate, în lumea în care cresc copiii noştri şi în cea a iubitorilor teatrului şi artelor vizuale de toate varstele. Iată doar câteva recomandări:

Prima zi a festivalului invită publicul matur la Candid (joi 13 noiembrie, ora 18.00), adaptare după textul lui Voltaire, un spectacol modern, alert, fără perdea, plin de culoare şi ritm, savuros atât prin amalgamul de limbi străine în care personajele işi dau replicile, cât şi prin tehnica şi conţinutul proiecţiei digitale care festivalulcompletează mijloacele clasice ale animaţiei.

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie reprezintă, după 9 ediţii, un reper şi pentru profesioniştii scenei teatrale româneşti.

Dezbaterile şi conferinţele din acest an, în compania unor unor critici recunoscuţi şi a unor profesionişti din teatre care dau direcţia pe scenele internaţionale, vin să pună în discuţie – onest şi direct – tendinţele, dificultăţile şi direcţiile de dezvoltare posibile în teatrul vizual contemporan. Dintre cei care vor conferenţia îi amintim pe:

Programul complet este disponibil pe site-ul Teatrului Ţăndărică

Foto: Festivalul International al Teatrului de Animatie – teatrultandarica.ro

26
/10
/14

În București în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenția şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara granițelor României. Ce se întâmplă dincolo?

25
/10
/14

Generalul, senatorul, mânuitorul de icoane, tatăl şi mama vitregă a „Generaţiei de Aur”, Anghel Iordănescu face cărţile convocărilor pentru meciul cu Irlanda de Nord. Citită în cheia care trebuie, informaţia este că în proporţie de 99,9 % (adică un 6,66 întors) acesta este noul manager, director tehnic sau antrenor sub acoperire al echipei naţionale,urmând să fie ajutat de un „copil” al său.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

O primă „Întâlnire a teatrelor municipale din România” a avut loc recent la Turda, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării” (16-19 octombrie), organizat de Teatrul „Aureliu Manea”.

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

24
/10
/14

„- Dacă ai putea să-ţi vezi faţa şi mişcările. Ce lene ţi-e să trăieşti! Doamne, ce lene! [...] - Cred, Ivan Petrovici, că noi suntem atât de buni prieteni, fiindcă amândoi suntem aşa de plictisiţi şi de plicticoşi...” (dialog între Elena Andreevna şi Ivan Petrovici în „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov). Unchiul Vanea de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky; luni, 27 octombrie, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro