Festivalul Internațional de Filme Documentare Ji.hlava vine la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-filme-documentare-ji-hlava-vine-la-bucuresti/

Echoes of Ji.hlava este un program organizat de Ji.hlava IDFF şi Centrul Ceh Bucureşti, împreună cu Institutul Polonez şi Institutul Francez, care se va desfăşura între 22 şi 26 martie 2022, la Cinema Elvire Popesco.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

Din 1997 , iubitorii filmului documentar și profesioniștii din domeniu se întâlnesc în orașul ceh Jihlava pentru a lua parte la Festivalul Internațional de Film Documentar, care se organizează anual la sfârșitul lunii octombrie. Ji.hlava este în prezent unul dintre cele mai importante festivaluri europene dedicate documentarului și cel mai amplu eveniment din categoria sa la nivelul Europei centrale și estice. „Ecourile”, care propun publicului internațional o selecție de filme din cea de-a 25-a ediție a festivalului, se desfășoară la New York, Paris, Viena, Bratislava și București.

Program:

22.03, ora 20:30 – Lines (r. Barbora Sliepková, 2021, 80 min, Slovacia)

Un film alb-negru, care oscilează între portrete empatice ale unor protagoniști luați aparent la întâmplare și un discurs critic la adresa dezvoltării urbane în forma sa actuală, cu efectele ei asupra vieții private și comunitare. În secvențe aproape neorealiste, vedem forfota și provocările de zi cu zi ale Bratislavei contemporane, ai cărei locuitori au de gestionat, dincolo de propriile necazuri, o planificare urbană ostilă, un trafic ineficient și cheltuieli de locuire aflate în permanentă creștere. Straniile compoziții vizuale și muzica orchestrală alienantă care le însoțește alcătuiesc un poem audiovizual pe tema realității vieții moderne în spații urbane, în care până și trasarea unor linii pe șosea poate căpăta dimensiunile unui gest filosofic, reflexiv. Documentarul a primit marele premiu Opus Bonum în cadrul ediției de anul trecut a festivalului.

23.03, 20:00 – Brotherhood (r. Francesco Montagner, 2021, 93 min, Cehia, Italia)

Jabir, Osama și Uzair, trei frați din Bosnia, trăiesc în acord cu regulile stricte prescrise de salafismul islamic și de tatăl lor, Ibrahim, un predicator radical, aflat în închisoare pentru implicarea în războiul sirian și în acte de terorism. Fiecare dintre fii are acum de ales ce cale va urma în viața adultă. Filmul îi urmărește îndeaproape, timp de câțiva ani, de-a lungul zbaterilor zilnice aduse de întreținerea unei turme de oi, de dubii personale și de diverse așteptări culturale. Poveste arhetipală, de tip coming of age, pe tema formării identității masculine, Brotherhood surprinde tensiunile momentului actual european, în care tot mai multe persoane, pierdute în disputa tradiției cu modernitatea, recurg la figuri de autoritate în stare să ofere răspunsuri „tari”.

24.03, ora 20:00 – Out in Force (r. Martin Mareček, 2021, 91 min, Cehia)

Viața criticului de film Kamil Fila stă, pe timpul filmărilor pentru documentarul său atipic, bazat pe time-lapse, sub semnul unei alternanțe permanente între eforturi de a menține o perfomanță fizică ridicată și momente de completă incapacitate mentală. Pornind de la acest moment biografic central, spectrul observației este „spart” într-o perioadă mai îndelungată, pe fondul încercărilor – nu de puține ori eșuate – ale protagonistului de a-și armoniza proiectul cu viața alături de persoanele apropiate. Rezultatul este portretul unui intelectual aflat la capătul perspicacității, al unui om confruntat cu limitele raționalizării. Deschiderea cu care Fila ne permite să tragem cu ochiul în profunzimea vieții sale private ajunge să acționeze terapeutic nu numai asupra sa, ci și asupra spectatorului.

25.03, ora 20:00 – The Balcony Movie (r. Paweł Łoziński, 2021, 100 min, Polonia)

Regizorul petrece zile în șir pe balconul locuinței sale, de unde filmează mici întâmplări ce se desfășoară pe trotuarul din față. Se adresează trecătorilor și încearcă să îi prindă în conversații despre grijile lor cotidiene, despre religie, despre artă și sensul vieții, căutând, printre ei, un protagonist al filmului. În graba lor, unii străini refuză să se oprească. Unii sunt rușinați de prezența camerei, în timp ce alții văd în ea o oportunitate de a se da în spectacol sau de a se lansa în monologuri filosofice. Diversele vieți și convingeri pe care le întâlnim astfel ne oferă un stop-cadru asupra stării de fapt din societatea poloneză contemporană, în timp ce, la nivel micro, interviurile în sine par a funcționa aproape chatarctic, terapeutic, asupra interlocutorilor.

26.03, ora 20:30 – Gorbachev. Heaven (r. Vitaly Mansky, 2020, 100 min, Cehia, Letonia)

Pentru unii, distrugător al imperiului sovietic, trădător de țară, iconoclast. Pentru mulți, pacificator, aducător al speranței și figură dinamică a lumii globale. Ca portret al părintelui spiritual al perestróikăi și al al glasnostului, Mihail Sergeevich Gorbaciov, filmul ne face părtași la un conflict intern între două egouri alternative: pe de o parte, legenda vie, îmbătrânită, dar încă relevantă, a politicii ruse, pe de altă parte, criticul, polemistul și filosoful Gorbaciov. Ambele vin cu propria cheie de înțelegere asupra unor momente esențiale ale sfârșitului erei socialiste din Rusia. Regizorul Vitaly Mansky alcătuiește un mozaic din secvențe contemplative, dezbateri, cântece și poezie: un epitaf documentar al unui om de stat acum slăbit, pus în contrast flagrant cu haosul actualei guvernări putiniste.

Filmele vor fi subtitrate doar în limba engleză. Biletele sunt disponibile prin Eventbook, iar evenimentul Facebook este aici. Program organizat de Ji.hlava International Documentary Film Festival, Centrul Ceh București, Institutul Francez și Institutul Polonez.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.