Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii de la Sinaia. Ediţie jubiliară cu numărul XX
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-enescu-si-muzica-lumii-de-la-sinaia-editie-jubiliara-cu-numarul-xx/

Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, ediţia a XX-a, va începe la Sinaia pe 16 iulie şi va rămâne deschis publicului până pe 22 august, accesul la concerte fiind cu intrarea liberă.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2019

Acest proiect creat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu a pornit ca o continuare a ideii de generozitate care a caracterizat spiritul lui George Enescu și este acum una dintre cele mai importante scene de manifestare a tinerelor talente muzicale din România și din întreaga Europă.

Din anul 1999 și până în prezent, Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” propune celor aflați la Sinaia în vacanța de vară un program tot mai complex, ediția din acest an durând mai bine de cinci săptămâni și având în centru prezența unora dintre cele mai valoroase orchestre naționale de tineret din Europa. Ediţia a XX-a a festivalului, ce se va desfășura între 16 iulie și 22 august 2019 la Sinaia, are în program nu mai puțin de 15 de concerte și recitaluri, cele principale fiind găzduite de superba sală a Casino-ului din Sinaia, prilej cu care vor putea fi ascultați și văzuți sute de muzicieni români şi străini.

În organizarea Primăriei orașului Sinaia și Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” – beneficiind anul acesta de contribuţia UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Români), Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” aduce la Sinaia nu mai puțin de 5 orchestre, compuse din tineri și foarte tineri muzicieni.

Cele două orchestre românești care vor concerta în această ediție –Orchestra Română de Tineret şi Romanian Sinfonietta fac parte din Orchestrele Naționale de Tineret ale României, având în componență excepționali muzicieni din două categorii de vârstă și vor concerta în seri diferite, după încheierea stagiilor de pregătire aferente fiecărui concert, Orchestra Română de Tineret susţinând chiar două concerte, ce vor fi urmate de evoluţii la Bucureşti şi Berlin, respectiv Hamburg.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar la concertul din 17 iulie îl va avea ca solist pe Ştefan Cazacu – violoncel şi va prezenta un program Beethoven, Ceaikovski, Brahms/Schoenberg, pe când la concertul din 7 august va susţine un program exclusiv simfonic, Wagner, R.Strauss, Șostakovici. Romanian Sinfonietta Orchestra,  dirijor Horia Andreescu, solist Alexander Sitkovetsky – vioară va prezenta pe 30 iulie un program exclusiv Mozart.

Celelalte orchestre de tineret invitate la ediţia a XX-a a festivalului sunt : Orchestra Națională de Tineret a Danemarcei, dirijor Morten Ryelund, solist Ștefan Diaconu – flaut (16 iulie), cu un program Beethoven, Sibelius, Nielsen, Androne, Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei, dirijor Pedro Carneiro, solist Antonio Rosado – pian (23 iulie) cu un program Enescu, Beethoven şi Orchestra Națională de Tineret a Olandei, dirijor Antony Hermus, solist Alexander Gavrylyuk – pian (22 august) cu un program Stravinsky, Rachmaninov, Berlioz.

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” are în program, ca de obicei, numeroase recitaluri camerale, susţinute de interpreţi dintre cei mai diferiţi, începând cu celebrul Ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu (15 august), cu un program de la clasic la divertisment, jazz, rock, continuând cu diverşi alţi intepreţi, precum Duo de percuție Irina Rădulescu  şi Adrian Florescu, Aron Cavassi – vioară şi Iulian Ochescu – pian, Andrei Licareț – pian, Duo Playthoven, compus din Anca şi Radu Sinaci, Stanca Manoleanu – soprană şi Roman Manoleanu – pian, Aurelia Vișovan – pian, Vlad Răceu – vioară şi Octavian Lup – violoncel, Octavian Maxim – contrabass, Vlad Rațiu – contrabass şi Uliana Cheklina – pian sau Ansamblul de instrumente de alamă Brassart, o bună parte dintre ei majoritatea incluşi în ciclul de concerte Generaţia mileniului III.

Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” declara înainte de acest eveniment: „Am dezvoltat festivalul în câteva locuri emblematice pentru cultura orașului Sinaia, ceea ce, iată, se întîmplă şi acum la 20 de ani din momentul începuturilor. De ce Sinaia și nu alt oraș? Atunci când am început proiectul, acesta s-a numit Spirit enescian și tradiție europeană. Spiritul enescian se referă la acel tip de generozitate, chiar putem să spunem de ofertă unilaterală de ajutor. Așa l-am pornit și eu. Și l-am legat de tradiția europeană, pentru că aveam nevoie de o legătură cu ceea ce se întâmplă în lume, situație care la noi era oarecum necunoscută. Ca să fiu sincer, era complet necunoscută. La acel moment, era foarte importantă corelarea dintre aceste două dimensiuni culturale : unul era generozitatea, a te dărui complet într-un proiect de genul acesta, al doilea era păstrarea unor coordonate foarte clare privitor la ce se întâmplă, la motivul pentru care oamenii trebuie conduși într-o direcție și nu în alta…. Ideea era să ne raportăm la ceva.”

Foto: Enescu și muzica lumii de la Sinaia – Virgil Oprina

 

 

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.