Festivalul Internațional George Enescu, pentru presa de limbă germană
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-george-enescu-pentru-presa-de-limba-germana/

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiştii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internaţional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe ţări europene.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2021

Conferința poate fi vizionată pe site-ul festivalului, la acest link.

Festivalul Enescu derulează în această perioadă activități de promovare externă, în condițiile în care este unul din evenimentele mondiale de top în domeniul muzicii clasice și un brand cultural puternic pentru România. Conferința își propune să prefațeze programul pregătit de organizatori și contribuția artiștilor participanți, punând totodată în lumină valoarea Festivalului Enescu în contextul dialogului cultural dintre țări. Din acest motiv, conversația va implica atât artiști și reprezentanți ai corpului diplomatic, cât și conducerea Festivalului.

 Invitați:

  • Vladimir JUROWSKI, Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu (mesaj înregistrat)
  • Cord MEIER-KLODT, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România
  • Emil HUREZEANU, Ambasadorul României în Republica Federală Germania
  • Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România
  • Vlad VASILIU, Ambasadorul României în Confederația Elvețiană
  • Bogdan MAZURU, Ambasadorul României în Republica Austria (mesaj video înregistrat)
  • Thomas KLOIBER, Director al Forumului Cultural Austriac București și atașat cultural al Ambasadei Austriei în România
  • Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR
  • Diana DAMRAU, soprană (mesaj video înregistrat)
  • Patricia KOPATCHINSKAJA, violonistă (mesaj video înregistrat)
  • Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München
  • Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”
  • Andreas HAEFLIGER, pianist în concertul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca (seria de concerte „Muzica secolului XXI”)
  • Anthony ERNST, director al Orchestrei de Cameră din Lausanne
  • Marcel FALK, director al Orchestrei de Cameră din Basel
  • Adam FISCHER, dirijor al Orchestrei de Cameră din Basel (mesaj înregistrat)
  • Daniel MÜLLER-SCHOTT, violoncelist în concertul cu Orchestra Teatrului Scala (seria de concerte „Mari orchestre ale lumii”)
  • Daniel CIOBANU, câștigător al Concursului Internațional Arthur Rubinstein, pianist în opera „Les Noces” cu Orchestra Simfonică Radio din Berlin
  • Nicolae MOLDOVEANU, dirijor al concertului Ansamblului „London Mozart Players”
  • Mihai CONSTANTINESCU, Director General al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu

Moderator: Medana Weident, jurnalistă DW

 Presa și publicul din România pot urmări conferința pe site-ul Festivalului Enescu și pe pagina sa de Facebook. Limba de lucru va fi germana, fără traducere.

09
/02
/18

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, se va desfăşura duminică, 11 februarie, ora 17.00, la Sala Radio. […]

06
/02
/18

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park, competiție dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani și servicii, plus șansa de a cânta la alte evenimente și festivaluri din România și din străinătate.

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.

22
/01
/18

Dirijorul francez Olivier Robe revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, într-un concert care îiva avea ca protagoniști pe Cristian Niculescu și Zsuzsa Bálint. Prima lucrare pe afișul serii va fi Două Intermezzi, op. 12, de George Enescu, urmată de două concerte de J. S. Bach: Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră, și Concertul nr. 3 în do minor pentru două piane şi orchestră. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 5 în si bemol major, de Fr. Schubert.

16
/01
/18

Solistă a trupei The Cranberries, Dolores O'Riordan, a murit "subit", luni, la Londra, în timp ce se afla în studioul de înregistrări. Deși, până la această oră nu s-a anunțat oficial cauza morții artistei de 46 de ani, apropiații lui Dolores O'Riordan spun că aceasta ar fi suferit de o depresie severă.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

20
/12
/17

Corul de Copii Radio are tolba plină de suprize muzicale în luna decembrie! După concertul susținut la Sala Radio pe 17 decembrie și un prim concert în aer liber la Târgul de Crăciun din Piața Constituției din București, organizat de Creart, pe 18 decembrie, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, aduce bucuria colindelor la Alt.Crăciun, pe 21 și 22 decembrie!