Festivalul Internațional Shakespeare, home edition
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-shakespeare-home-edition/

Programată să aibă loc în perioada 23 aprilie – 3 mai 2020, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a fost anulată în forma ei clasică din cauza pandemiei de Covid-19 şi reprogramată pentru anul 2021.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2020

Teatru Național din Craiova a creat ediția online a acestui festival, pe pagina de Facebook, unde o serie de spectacole și intervenții în social media vor sărbători opera lui William Shakespeare, în perioada dedicată de la început acestui eveniment, respectiv 23 aprilie – 3 mai 2020.

În paralel, în colaborare cu Casa de Producție TVR și TVR 3, până pe 26 aprilie, pe TVR3 se difuzează 12 episoade din seria dedicată spectacolelor care au la bază opera marelui dramaturg William Shakespeare în România. Episoadele, cu o durată de cca 10 minute fiecare, sunt structurate în jurul celor mai cunoscute și mai jucate piese shakespeariene în România şi aduc în faţa publicului imagini inedite cu realizatorii acestor mari spectacole precum și imagini de arhivă, unele chiar document, din spectacolele jucate de-a lungul timpului pe scenele teatrelor noastre.

Pornind de la o arhivă veche de peste 25 de ani, Festivalul Shakespeare va recrea pașii care au adus evenimentul la notorietatea internațională câștigată până în prezent. Din arhiva video vor putea fi vizionate spectacole ale marilor regizori Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Tompa Gabor, iar teatre faimoase din toate colțurile lumii și nume importante ale scenei mondiale precum Robert Wilson, Declan Donnellan, Berliner Ensemble, Cheek by Jowl, Yuri Butusov se vor alăturat inițiativei Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova care sărbătorește, cu această ocazie, legătura strânsă cu regizorul Silviu Purcărete, difuzând 5 dintre spectacolele montate de acesta la Craiova.

Am încercat să înțelegem cum putem fi împreună și în aceste condiții dificile. Din fericire, tehnologia ne permite să creăm spații virtuale pe care să le împărțim cu ceilalți. Ediția de acasă este o promisiune că acest festival va merge mai departe indiferent de câte obstacole va întâlni.

Poate cea mai sensibilă nuanță a acestei ediții speciale pe care noi am numit-o ”Shakespeare Universalul– home edition” este reprezentată de sonetele de acasă. Începem cu Sonete recitate de Emil Boroghină și încheiem cu celebrele Shakespeare’s Sonnets de Robert Wilson, iar firul roșu este purtat de artiști din peste 20 de țări care își deschid casele și sufletele pentru a ni-l aduce, fiecare în limba lui, pe Shakespeare Universalul în casa și sufletul nostru. Până ne vom revedea din nou în teatre haideți să #stămacasă la Shakespeare! Artiștii și publicul vor crea împreună o ediție de festival de care ne vom aduce aminte multă vreme”, a declarat Vlad Drăgulescu, director artistic al Teatrului Național Craiova și al Festivalului Internațional Shakespeare.

Viața și opera lui William Shakespeare vor fi celebrate de actori din Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Slovenia, China, SUA, Franța, Letonia, Grecia, Macedonia, Canada, India ș.a. prin intervenții live pe pagina de Facebook.

Organizator: Teatrul Național ”Marin Sorescu”, Craiova, Fundația Shakespeare, Partener: Institutul Cultural Român.

Program:

Joi, 23 aprilie:

13:00 – George Banu – introducere

17:00 – Home Sonnets – Emil Boroghină

Vineri, 24 aprilie

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Poveste de iarnă / The Winter’s Tale, regia Declan Donnellan (2016, producție Cheek by Jowl, UK & Festivalul Internaţional Cehov de la Moscova)

Sâmbătă, 25 aprilie

17:00 – Home Sonnets

19:00 – O furtună, regia Silviu Purcărete (2012, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

Duminică, 26 aprilie

17:00 – Home Sonnets

Luni, 27 aprilie

10:00 – Home Sonnets

13:00 – Romeo și Julieta, regia Yiannis Paraskevopoulos (2005, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Hamlet, regia Vlad Mugur (2001, producție: Teatrul Național Cluj Napoca)

Marți 28 aprilie

10:00 – Home sonnets

13:00 – Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth, regia Janusz Wisniewski (2012, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Timon din Atena, regia Mihai Măniuțiu (1998, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

Miercuri 29 aprilie

10:00 – Home Sonnets

13:00 – Îmblânzirea scorpiei, regia Mircea Cornișteanu (2002, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Camera lui Shakespeare, regia: Yuri Butusov (2016, producție: Saint Petersburg Lensoviet Theatre)

Joi 30 aprilie

10:00 – Home Sonnets

13:00 – Titus Andronicus, regia Silviu Purcărete (1993, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Măsură pentru măsură, regia Silviu Purcărete (2008, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

Vineri 1 mai

10:00 – Home Sonnets

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Hamlet, regia Tompa Gabor (1998, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

Sâmbătă 2 mai

10:00 – Home Sonnets

13:00 – Ubu rex cu scene din Macbeth, regia Silviu Purcărete (1991, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

17:00 – Home Sonnets

19:00 – A douăsprezecea noapte, regia Silviu Purcărete (2009, producție: Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova)

Duminică 3 mai

10:00 – Home Sonnets

17:00 – Home Sonnets

19:00 – Sonetele lui Shakespeare, regia Robert Wilson (2019, producție: Berliner Ensemble, Berlin, Germania)

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.