Shakespeare unleashes students partener al Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 16-26 mai 2024
https://www.ziarulmetropolis.ro/shakespeare-unleashes-students-partener-al-festivalului-international-shakespeare-craiova-16-26-mai-2024/

Anul în care Festivalul Internaţional Shakespeare împlineşte 30 de ani de existenţă, organizatorilor tradiţionali li se alătură un partener nou – Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti. Astfel, festivalul câştigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2024

Asocierea dintre o instituție de prestigiu în cultura română, cum e Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, se asociază cu o universitate de prestigiul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, ilustrând astfel importanța educației prin artă ca obiectiv asumat la nivel național, punând laolaltă cultura și educația într-un context de importanța Festivalului Internațional Shakespeare.

Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali și pentru prima dată de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova, Fundația Shakespeare și UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști.

Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții UNATC vor da viață creațiilor lui William Shakespeare și vor  recompune universul marelui  dramaturg în mijlocul comunității. Vor fi abordate mai multe categorii de evenimente: spectacole site-specific (teatru, coregrafie, păpuși marionete), spectacole de teatru pe scenele în aer liber, instalații performative, proiecții de film, expoziții, concerte și ateliere de teatru.

Shakespeare unleashes students  este centrat pe dorința de a readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații. Secțiunea urmărește tema mare a festivalului: Shakespeare în inima comunității. Odată ce tinerii artiști devin o prezență vizibilă în centrul orașului, interacționând cu oamenii, comunitatea se îmbogățește prin acest contact direct cu arta și în același timp, vor avea posibilitatea de a interacționa nemijlocit cu publicul în slujba căruia își desfășoară activitatea.

Festivalul oferă  oportunitatea unor întâlniri și schimburi  de experiență creativă și educațională  facultăților de teatru și film.  Pe de o parte, oferă studenților la teatru și film, din mai multe  colțuri ale lumii, posibilitatea abordării  universului lui Shakespeare, într-o  manieră personală și în același timp,  permite spectatorilor să-i cunoască pe  tinerii creatori, care le vor oferi o experiență  unică.

Craiova, scenă vie. UNATC, parte din poveste!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.