Festivalul MAN.In.FEST, la Cluj-Napoca. Teatrul experimental cucerește strada
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-man-in-fest-la-cluj-napoca-teatrul-experimental-cucereste-strada/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru Experimental MAN.In.FEST se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 23 şi 25 mai. 

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

MAN.In.FEST International Experimental Theatre Festival este unul dintre puţinele festivaluri de teatru experimental din România. Evenimentul a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic existente în afara ţării.

Editia din acest an propune nu mai puțin de 18 reprezentații, reunind 11 trupe de artişti din 10 ţări, și se va desfășura ca festival integral stradal, după ce ediţiile precedente explorau şi alte spaţii nonconvenţionale.

Printre show-urile găzduite de MAN.In.FEST 2014 se numără statui vivante din Arnhem, Olanda, capitala mondială a performance-urilor de acest gen, dar şi din Berlin (un dublu campion mondial – John Eicke – foto sus) sau Viena (Damian McKinnon, campion european).

Clujenii vor avea parte, de asemenea, de spectacole de dans contemporan special concepute pentru spaţiul public şi apreciate la nivel internaţional (BK Compagnie, Berlin), de performance-uri care discută probleme legate de cuplul modern (compania Moveo din Barcelona) sau subiecte sensibil politice (Loja Laboratory Theatre din Prishtina, Kosovo).

Alte momente cheie ale MAN.In.FEST vor fi show-ul spectaculos al polonezilor de la Teatr Formy din Wroclaw, Polonia, prezentat în prima seară de festival sau performance-ul cu măşti al danezilor de la A Humdrum Life – Mime Theatre.

Asociaţia Macaia din Bucureşti va prezenta un performance puternic senzorial creat special pentru MAN.In.FEST, O noapte cu Edith Piaf!, în timp ce englezii de la Mime The Gap vor face deliciul publicului cu un spectacol de mimă interactiv, potrivit pentru toate vârstele: The Cleaners.

Festivalul se desfăşoară sub forma unei competiţii între performance-urile participante, premiul cel mare fiind în valoare de 4000 de euro. Câştigătorul competiţiei va fi stabilit exclusiv prin votul publicului.

Toate spectacolele din festival se vor desfăşura zilnic, începând cu ora 17.00, în faţa Casei Matei Corvin, pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Mihai Viteazu, lângă statuie.

Programul festivalului

Vineri, 23 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Photographer and his assistant – statui vivante (Casa Matei Corvin)
20:00 Germania – BK Compagnie – Liegen 0° (Bulevardul Eroilor)
21:00 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Polonia – Form Theater – Pandora (Piața Mihai Viteazu)

Sâmbătă, 24 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 UK – Mime The Gap – The Cleaners – mime show (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Casa Matei Corvin)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Evo (Casa Matei Corvin)
21:30 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Spania – Moveo – ARA! Now! (Piața Mihai Viteazu)

Duminică, 25 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Bulevardul Eroilor)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Chicago (Bulevardul Eroilor)
21:00 Romania – Asociaţia Culturală Macaia – O noapte cu Edith Piaf (Casa Matei Corvin)
22:00 Kosovo – Loja Laboratory Theatre – The Dealers (Piața Mihai Viteazu)

Pentru mai multe detalii legate de spectacolele prezente în festival, accesaţi acest site.

Asociaţia TEATRUL IMPOSIBIL, organizatoarea evenimentului, este o organizaţie non-guvernamentală, fără scop patrimonial, înfiinţată în Cluj-Napoca în 2003, care are ca scop promovarea culturii româneşti prin organizarea sau sprijinirea de manifestări teatrale, plastice, audio-vizuale şi alte manifestări culturale, în vederea stabilirii unui dialog între cultura românească şi valorile europene şi universale.

Nu în ultimul rând, Asociaţia doreşte să promoveze tinerii creatori, precum şi exploatarea unor tematici neconvenţionale.

30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

29
/05
/17

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în data de 29 mai, ora 12, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică. Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

29
/05
/17

Eşti un pic circumspect, te uiţi la prăjiturica maro modestă şi tăcută, mustăceşti, respiri adânc, înfigi linguriţa în ea şi un val tumultuos de ciocolată năvăleşte în farfurie. Aşa a început festCO 2017. Întâi părea destul de tăcut şi închis în carapacea lui şi apoi a izbucnit că o lavă de ciocolată care îţi inundă simţurile.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.