Festivalul Naţional de Teatru a acordat premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-a-acordat-premiul-asociatiei-internationale-a-criticilor-de-teatru/

Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) a fost acordat pentru prima oară, în cadrul celei de-a 22-a ediţii a Festivalul Naţional de Teatru, spectacolului „Casa M”, invitat din Chişinău, în regia Luminiţei Ţicu, şi actriţei Ioana Manciu pentru rolurile din spectacolul „Jocuri din curtea din spate” de Edna Mazya, de la Teatrul Act, […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) a fost acordat pentru prima oară, în cadrul celei de-a 22-a ediţii a Festivalul Naţional de Teatru, spectacolului „Casa M”, invitat din Chişinău, în regia Luminiţei Ţicu, şi actriţei Ioana Manciu pentru rolurile din spectacolul „Jocuri din curtea din spate” de Edna Mazya, de la Teatrul Act, în regia lui Bobi Pricop.

Premiul acordat de membrii AICT poartă denumirea de Premiul Tânăra Speranţă.

Juriul care a desemnat câştigătorul distincţiei a fost format din cei trei membri ai AICT: Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrala de Drama din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale on-line „Critical Stages”, preşedintele AICT, Raymond Bertin, critic de teatru şi ziarist, membru al redacţiei revistei „Jeu” din Montreal (Canada) şi Octavian Saiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT.

Festivalul Naţional de Teatru s-a încheiat duminică, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu spectacolul „Măsură pentru măsură” în regia lui Silviu Purcărete, realizat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru s-a desfăşurat în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie pe nouă dintre scenele capitalei – Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul „Bulandra”, Teatrul Metropolis, ArCuB, Teatrul ACT, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Club „La Scena” – aducând în atenţia spectatorilor bucureşteni 32 de spectacole grupate în şase secţiuni.

Evenimentul a fost deschis la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul de teatru coregrafic „D’ale noastre”, realizat de Gigi Căciuleanu după texte de I.L. Caragiale.

Organizatorii festivalului au propus, în acest an, un pilon tematic central – opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români. Festivalul a stat, totodată, sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi conaţionalul I. L. Caragiale, de la a cărui naştere se împlinesc 160 de ani de la naştere şi de la a cărui moarte comemorăm 100 de ani.

Alături de cele trei secţiuni ce şi-au propus să reflecte în mod specific creaţia unor personalităţi ale scenei universale, festivalului a cuprins şi un număr de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011/2012, grupate sub titluri generice „De toate pentru toţi”, „Actorii, în prim-plan” şi „Teatrul de mâine”.

 

Sursa: Agerpres

17
/08
/17

Zilnic, până în data de 2 septembrie, organizatorii Galei HOP 2017 vă invită să-i cunoaşteţi pe concurenții din acest an, urmărindu-le clipurile de prezentare, fişa profesională şi galeria foto realizată de Adi Bulboacă.

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.