Festivalul Ouălor de Paște. 17 nume importante ale culturii și sportului susțin construcția teatrului GRIVIȚA53
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-oualor-de-paste-17-nume-importante-ale-culturii-si-sportului-sustin-constructia-teatrului-grivita53/

Regizoarea şi scriitoarea Chris Simion – Mercurian vine cu o iniţiativă unică în industria culturală: organizarea unui eveniment caritabil anual menit să susţină construcţia de spaţii culturale sau diverse acţiuni din zona industriilor creative.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2019

Nume importante din lumea culturală românească și-au dorit să contribuie la ridicarea Grivița53, primul teatru construit din bani privați, după 70 de ani de la o astfel de inițiativă locală. Datoriă implicării și sprijinului pe care îl primește, evenimentul se va desfășura pe parcursul unei luni de zile. Pe 17 aprilie, la Fratelli, vor fi expuse și vândute o parte din lucrări.

Dacă doriți să achiziționați o operă unică, realizată de nume răsunătoare din domeniul artei, o puteți face și la sfârșitul lunii mai în cadrul evenimentului ce va avea loc la Artmark.

Alexandru Tomescu

Personalitățile care au îmbrățișat inițiativa și care vor tranforma ouăle în opere de artă sunt Alexandru Tomescu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Cristian Mungiu, Dan Perjovschi, Ivan Patzaichin, Alex Găvan, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Mihai Dobrovolschi, Valeria Van Groningen, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vâlsan, Francisc Chiuariu și Marius Manole.

Evenimentul caritabil se bucură deja de o mare susținere atât din partea unor companii, cât și a unor persoane private dornice să sprijine prima cauză a galei – construcția teatrului Grivița53 – Primul Teatru Construit Împreună. Printre numele care și-au anunțat intenția de a achiziționa unul dintre cele 17 ouă supradimensionate, decorate de nume importante ale artei, muzicii, sportului ori altor industrii creative se numără Teilor, Alpha Bank, Editura Trei, Camelia Șucu, Veronica Savanciuc, Global Worth, Immofinanz, CBRE, AFI Europe și Leroy Merlin, care este și partenerul principal al evenimentului.

Ivan Patzaichin

Cele 17 ouă sunt construite din fibră de sticlă și poliester armat și au o înălțime de 2 m și diametrul de 1,65 m.

Lucrările de artă încep să prindă viață în atelierele amenajate special pentru Grivița53 în magazinele Leroy Merlin din Chitila și Sun Plaza. Acolo puteți găsi 10 din cele 17 ouă și îi puteți urmări pe artiști cum decorează lucrările.

Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violonist român contemporan, iar din 2007 cântă la vioara Stradivarius Elder – Voicu, singura vioară Stradivarius de patrimoniu. Când i-a fost propus să devină unul dintre creatorii lucrările, acesta nu e ezitat. „Cu mare bucurie m-am alăturat campaniei de strângere de fonduri pentru Grivița 53 – primul teatru construit împreună! Este un proiect extrem de generos, creativ și nonconformist – cum altfel, dacă poartă semnătura lui Chris Simion? Alături de mine va fi Ana Munteanu – un artist remarcabil, împreună cu care am susținut numeroase concerte. Am convingerea că unindu-ne forțele, artiști, iubitori de frumos și de cultură, vom reuși să transpunem în realitate acest proiect excepțional!”

Maia Morgenstern

Oana Pellea este unul dintre ambasadorii Griviția53, iar propunerea de ajuta la strângerea de fonduri nu a putut decât să o bucure. „Susțin acest proiect și cred că nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donații și fapte. E un proiect curajos inițiat de oameni curajoși și frumoși. E aproape o nebunie să construiești un teatru astăzi și mai ales în România… dar ce superbă nebunie! Nu am niciun concept. Am doar dorința de a ajuta și bucuria de a participa la un astfel de proiect.”

Un alt nume care a acceptat provocarea de a decora unul dintre cele 17 ouă supradimensionate vine din zona sportului. Valeri Răcila Van Groningen este canotoare română, laureată cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984, iar din 2008 Valeria Răcilă este directoarea Maratonului Internațional București. Valeria Răcilă este de asemenea, ambasador Grivița53. „Sunt mândră pentru că fac parte din acest proiect și că lucrarea mea va contribui la strângerea de fonduri pentru a construi acest „teatru împreună”. Prin implicarea mea sper să îi determin și pe alții să se alăture.”

Prima ediție a Festivalului Ouălor de Paște va avea loc pe data de 17 aprilie de la ora 19:00 la Fratelli. Strângerea de fonduri va continua cu o licitație organizată la Artmark la sfârșitul lunii mai. 

Festivalul Ouălor de Paște este creat și organizat de Fundația Calea Griviței.

Foto: Festivalul Ouălor de Paște, GRIVIȚA53 – facebook

31
/01
/14

Alexandru Maftei, cunoscut ca regizor de film („Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”) a debutat ca regizor de teatru cu spectacolul „6 din 49”, de Spiró Győrgy (traducerea Zeno Fodor). Se joacă la Teatrul de Artă din București, pe Strada Sfântul Ștefan, la numărul 21. Piesa are doar doi actori, dar ce actori! Ţineţi minte aceste nume: Dana Voicu şi Liviu Cheloiu. Ei sunt aceia.

31
/01
/14

“De dragoste pentru iubita mea“, “de dragoste animalieră”, vestimentară sau, de ce nu, “de dragoste pentru guvern și pentru partid”, îndrăgostitul, cu nume predestinat parca, Horațiu Valentin Mălăele, jongler consacrat în zona emoțiilor, va urca pe scenă de Valentine’s Day, într-o ediție extraordinară a spectacolului “Sunt un orb”.

31
/01
/14

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

31
/01
/14

Ozana Barabancea, una dintre cele mai complexe şi mai complete voci din showbizz-ul românesc, va putea fi admirată în această seară, de la ora 20.00, la Teatrelli, în compania unor muzicieni notorii precum Puiu Pascu-pian, Virgil Popescu-chitară bas şi Titi Herescu-baterie.

31
/01
/14

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

30
/01
/14

Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), a declarat că nu va exista "cenzură" în timpul mandatului său, precizând că filmul "Nymphomaniac 2" a primit clasificarea "I.M.- 18" (interzis minorilor) din partea Comisiei de specialitate a CNC.

30
/01
/14

Daniela Nane joacă în două spectacole, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti: „O noapte furtunoasă“ (premiera sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00) şi „Black & White” (pe 8 februarie, de la ora 19.00).

30
/01
/14

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

30
/01
/14

În noua montare Hamlet care va avea avanpremiera la începutul lunii februarie, Laura Cosoi va fi un personaj cheie al intrigii din binecunoscuta poveste: Rosencrantz.