Festivalul RadiRo se apropie de final: peste 9000 de spectatori în 8 zile!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-radiro-se-apropie-de-final-peste-9000-de-spectatori-in-8-zile/

RadiRo – singurul festival din lume dedicat orchestrelor radio – unul dintre cele mai tinere festivaluri de această amploare din România, se apropie de final! Creat în 2012 ca o alternativă în anii în care nu se derulează Festivalul Internaţional ”George Enescu”, RadiRo este un eveniment produs şi organizat o dată la doi ani de Radio România.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2018

Duminică, 25 noiembrie (19.00), Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – ediția a IV-a – se va încheia la Sala Radio cu un concert extraordinar susținut la București de RTE National Symphony Orchestra – Irlanda, cu un program integral Ceaikovski (Uvertura operei ”Dama de pică”, Poloneza din opera ”Evgheni Oneghin”, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a V-a).

Evenimentul se va derula sub bagheta celebrei dirijoare Nathalie Stutzmann (cunoscută în primul rând ca o voce de operă extrem de valoroasă – contralto), care se află în stagiunea curentă la pupitrul unora dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume ca Philadelphia Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic sau National Symphony Orchestra Washington.

Invitat special al concertului de închidere RadiRo este și violonistul Ray Chen (născut în Taiwan și crescut în Australia). Ray Chen va cânta la Sala Radio pe o vioară de patrimoniu universal: Stradivarius “Joachim” (1715), deținută odinioară de virtuozul Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX. Ray Chen a intrat în atenția lumii artistice internaționale ca laureat al Concursurilor ”Yehudi Menuhin” (2008) și ”Queen Elizabeth” (2009) și concertează astăzi alături de mari orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Munich Philharmonic, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della Santa Cecilia, Los Angeles Philharmonic.

Cea de-a IV-a ediție Festivalului RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018) a însemnat, pe scurt :

– Peste 9000 de spectatori în 8 zile de festival

– 8 concerte simfonice (Sala Radio) și, în premieră la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României) – 12 concerte transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate ulterior, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

– 3 mari orchestre europene prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene (Orchestra della Svizzera italiana) și Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra).

– Cea mai veche orchestră radio europeană – Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) a revenit în România cu 2 concerte extraordinare, sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului.

– Orchestra Națională Radio, ansamblul ce aniversează în acest an 90 de ani de la înființare a prezentat concertul inaugural al festivalului (18 noiembrie), sub bagheta dirijorului francez Jean-Claude Casadesus și un al doilea eveniment în data de 21 noiembrie, de această dată la pupitru fiind alt maestru francez al baghetei : Frédéric Chaslin.

– 4 mari muzicieni aplaudați în cele mai importante săli de concerte ale lumii au sosit la București împreună cu instrumentele lor de patrimoniu universal – 3 viori Stradivarius și violoncelul de colecţie Giovanni Battista Rogeri (1671).

– Secțiunea de jazz a adus-o la București pe Aura Urziceanu (revenită în România după o lungă absență) și 3 formații de jazz europene – Danish Radio Big Band (Danemarca), nominalizată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

Foto: Festivalul RadiRo – radirofestival.ro , Luciana Gingarasu

 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

02
/06
/16

Pe 22 iunie, Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet vor putea fi urmăriţi live într-un concert de excepţie ce se va desfăşura în Club Tribute. Show-ul anunţă lansarea celui mai nou album al artistei - „Transfiguration“ - produs de Benny Rietveld (basistul şi directorul muzical al trupei Santana) şi înregistrat împreună cu muzicienii americani care compun Benny Rietveld Quintet şi doi invitaţi.

01
/06
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentele au loc în Parcul Herăstrău, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival fiind completată cu un nou eveniment.

31
/05
/16

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internațională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio.

31
/05
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

26
/05
/16

“Ca să fiu sincer, sunt foarte emoționat că voi cânta în București, consider că scoala românească de vioară este una dintre cele mai importante și știu că publicul are standarde înalte. Vreau să fac deci un concert foarte bun și sunt fericit că am această ocazie,” spune Ara Malikian. Peste doar câteva ore vom avea bucuria să-l vedem la Sala Radio pe  celebrul violonist spaniol de origine libaneză.

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

24
/05
/16

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că o va numi pe Beatrice Rancea în funcţia de manager interimar la Opera Naţională Bucureşti şi că va demara procedurile de separare ale ONB de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”.

23
/05
/16

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluția unor staruri internaționale de primă mărime.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.