Festivalul SoNoRo Musikland în Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-musikland-in-brasov/

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Braşov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaţionale concertează la Bastionul Țesătorilor şi la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” din Braşov, la Măgura şi la Râşnov.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2020

Pe 5 august, Bastionul Țesătorilor din Brașov a fost gazda unui concert SoNoRo Musikland al cărui repertoriu a inclus lucrări de Edward Elgar, Wolfgang Amadeus Mozart, Rebecca Clarke și Frank Bridge. Până duminică, 9 august, la Brașov vor mai avea loc trei concerte după următorul program:

Joi, 6 august, de la ora 19.00 și ora 22.00, Casa Artiștilor din Măgura

Repertoriu alcătuit din lucrări de Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Francis Poulenc.

Sâmbătă, 8 august, ora 19.00, Colegiul Național „Andrei Șaguna

Repertoriu alcătuit din lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber, Ludwig van Beethoven.

Duminică, 9 august, ora 12.00, Biserica Evanghelică din Râșnov

Repertoriu alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Maria Theresia von Paradis, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

Alexander-Sitkovesky

Festivalul SoNoRo Musikland aduce pe scenele din județul Brașov câteva nume importante ale scenei concertistice internaționale. În prima parte a festivalului, publicul prezent la Meșendorf, Hoghilag, Prod și Viscri a avut ocazia să-l asculte pe Alexander Sitkovesky, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști de origine rusă, stabilit în Marea Britanie.

Acesta a povestit în acest scurt interviu despre experiența minunată de a concerta prin satele transilvănene și de a descoperi, cu această ocazie, această parte a țării noastre. Alexander Sitkovesky a povestit și despre modul în care contextul pandemic i-a afectat activitatea de muzician.

Printre muzicienii care vor concerta până la finalul festivalului se numără și violoncelistul german Leo Schmidt, a cărui mamă s-a născut în Transilvania, și care, cu ocazia festivalului, a avut ocazia să se conecteze la cultura străbunicilor lui. Mai detalii, în acest interviu.

„Concertele acestei veri s-au desfășurat sub semnul restricțiilor impuse de pandemina de coronavirus, limitări menite să protejeze sănătatea tuturor și datorită cărora avem șansa să concertăm din nou în fața publicului. Mulțumim tuturor celor care au participat la concertele SoNoRo și au respectat măsurile pe care a trebuit să le impunem. Toți muzicienii, și români, și străini, care participă la festival se bucură nespus că pot concerta din nou în fața unui public, este pentru majoritatea primul concert de acest fel anul acesta și ne bucurăm că am creat oportunitatea acestei întâlniri. Organizarea concertelor SoNoRo în aceste condiții a implicat un efort mult mai mare, însă bucuria pe care o aducem și publicului, și muzicienilor, ne răsplătește pe deplin”, declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Concert la Biserica din Mesendorf

Muzicieni care vor concerta în cadrul festivalului SoNoRo Musikland până la finalul săptămânii sunt Nicolas Dautricourt (vioară), Rebekka Hartmann (vioară), Valentin Șerban (vioară), Răzvan Popovici (violă), Traian Boală (violă), Cristiana Mihart (pian), Dragoș Dimitriu (pian), Leo Schmidt (violoncel), Radu Nagy (violoncel) și Miruna Nagy (harpă).

În vremuri obișnuite, asocierea dintre SoNoRo și fortificații ar fi fost, poate, doar o nouă dovadă a spiritului pe cât de inventiv, pe atât de răzbătător al artiștilor care organizează, de 15 ani, aceste festivaluri și turnee devenite emblematice pentru viața muzicală din România. În acest an de alertă sanitară, transformarea în Musikland a zonei dintre Rupea și Sighișoara este, parcă, și mai bogată în conotații. Unele dintre imaginile cele mai emoționante ale perioadei din urmă au fost ale oamenilor ascultând, ca antidot la izolare, muzică, din balcoane și în agora. Dincolo sau dincoace de ziduri, în toată imaterialitatea ei, arta sonoră poate fi, la rândul ei, o redută. Călătorii prin „Ținutul Ovăzului” vor avea, în prag și la început de august 2020, prilejul să trăiască o experiență muzicală de înaltă clasă, în spații cu o încărcătură culturală aparte. Institutul Cultural Român este onorat să se asocieze acestei inițiative pentru care muzicianului și managerului cultural Răzvan Popovici și colaboratorilor săi li se cuvin aplauzele noastre îndelungi”, declară Mirel Taloș, Președintele Institutului Cultural Român.

Accesul la concertele din cadrul Festivalului SoNoRo Musikland este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Pentru mai multe informații: www.musikland.sonoro.ro.

SoNoRo Musikland a luat naștere din experiența turneelor SoNoRo Conac, seria de concerte, lansată în 2013, alături de BRD – Groupe Société Générale, ce a repus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de conace, palate, castele, biserici, catedrale, sinagogi sau alte clădiri de patrimoniu impresionante.

Etimologia numelui festivalului SoNoRo Musikland este intenționat una germană, pentru a celebra moștenirea culturală a acestui loc încărcat de istoria și vechiile tradiții săsești.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Partener principal: Institutul Cultural Român

Partener de mobilitate: BMW România

Parteneri instituționali: Ambasada Germaniei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Bastionul Artiștilor, Primăria Hoghilag, Consistoriul Districtual Brașov, TamTam

Parteneri: ICCO, BSS, Grano, Beyond Dracula, Meșendorf Gasthous, Viscri 125, Viscri 32, Măgura Casa Artiștilor, Cross-Country Farm, The Pines, Gaura Dulce.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, National Geographic, Harper’s Bazaar, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Evz.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, Zile și Nopți, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Munteanu.ro, 24 FUN Brașov, Media Image.

 

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.