Festivalul SoNoRo Musikland în Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-musikland-in-brasov/

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Braşov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaţionale concertează la Bastionul Țesătorilor şi la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” din Braşov, la Măgura şi la Râşnov.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2020

Pe 5 august, Bastionul Țesătorilor din Brașov a fost gazda unui concert SoNoRo Musikland al cărui repertoriu a inclus lucrări de Edward Elgar, Wolfgang Amadeus Mozart, Rebecca Clarke și Frank Bridge. Până duminică, 9 august, la Brașov vor mai avea loc trei concerte după următorul program:

Joi, 6 august, de la ora 19.00 și ora 22.00, Casa Artiștilor din Măgura

Repertoriu alcătuit din lucrări de Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Francis Poulenc.

Sâmbătă, 8 august, ora 19.00, Colegiul Național „Andrei Șaguna

Repertoriu alcătuit din lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber, Ludwig van Beethoven.

Duminică, 9 august, ora 12.00, Biserica Evanghelică din Râșnov

Repertoriu alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Maria Theresia von Paradis, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

Alexander-Sitkovesky

Festivalul SoNoRo Musikland aduce pe scenele din județul Brașov câteva nume importante ale scenei concertistice internaționale. În prima parte a festivalului, publicul prezent la Meșendorf, Hoghilag, Prod și Viscri a avut ocazia să-l asculte pe Alexander Sitkovesky, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști de origine rusă, stabilit în Marea Britanie.

Acesta a povestit în acest scurt interviu despre experiența minunată de a concerta prin satele transilvănene și de a descoperi, cu această ocazie, această parte a țării noastre. Alexander Sitkovesky a povestit și despre modul în care contextul pandemic i-a afectat activitatea de muzician.

Printre muzicienii care vor concerta până la finalul festivalului se numără și violoncelistul german Leo Schmidt, a cărui mamă s-a născut în Transilvania, și care, cu ocazia festivalului, a avut ocazia să se conecteze la cultura străbunicilor lui. Mai detalii, în acest interviu.

„Concertele acestei veri s-au desfășurat sub semnul restricțiilor impuse de pandemina de coronavirus, limitări menite să protejeze sănătatea tuturor și datorită cărora avem șansa să concertăm din nou în fața publicului. Mulțumim tuturor celor care au participat la concertele SoNoRo și au respectat măsurile pe care a trebuit să le impunem. Toți muzicienii, și români, și străini, care participă la festival se bucură nespus că pot concerta din nou în fața unui public, este pentru majoritatea primul concert de acest fel anul acesta și ne bucurăm că am creat oportunitatea acestei întâlniri. Organizarea concertelor SoNoRo în aceste condiții a implicat un efort mult mai mare, însă bucuria pe care o aducem și publicului, și muzicienilor, ne răsplătește pe deplin”, declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Concert la Biserica din Mesendorf

Muzicieni care vor concerta în cadrul festivalului SoNoRo Musikland până la finalul săptămânii sunt Nicolas Dautricourt (vioară), Rebekka Hartmann (vioară), Valentin Șerban (vioară), Răzvan Popovici (violă), Traian Boală (violă), Cristiana Mihart (pian), Dragoș Dimitriu (pian), Leo Schmidt (violoncel), Radu Nagy (violoncel) și Miruna Nagy (harpă).

În vremuri obișnuite, asocierea dintre SoNoRo și fortificații ar fi fost, poate, doar o nouă dovadă a spiritului pe cât de inventiv, pe atât de răzbătător al artiștilor care organizează, de 15 ani, aceste festivaluri și turnee devenite emblematice pentru viața muzicală din România. În acest an de alertă sanitară, transformarea în Musikland a zonei dintre Rupea și Sighișoara este, parcă, și mai bogată în conotații. Unele dintre imaginile cele mai emoționante ale perioadei din urmă au fost ale oamenilor ascultând, ca antidot la izolare, muzică, din balcoane și în agora. Dincolo sau dincoace de ziduri, în toată imaterialitatea ei, arta sonoră poate fi, la rândul ei, o redută. Călătorii prin „Ținutul Ovăzului” vor avea, în prag și la început de august 2020, prilejul să trăiască o experiență muzicală de înaltă clasă, în spații cu o încărcătură culturală aparte. Institutul Cultural Român este onorat să se asocieze acestei inițiative pentru care muzicianului și managerului cultural Răzvan Popovici și colaboratorilor săi li se cuvin aplauzele noastre îndelungi”, declară Mirel Taloș, Președintele Institutului Cultural Român.

Accesul la concertele din cadrul Festivalului SoNoRo Musikland este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Pentru mai multe informații: www.musikland.sonoro.ro.

SoNoRo Musikland a luat naștere din experiența turneelor SoNoRo Conac, seria de concerte, lansată în 2013, alături de BRD – Groupe Société Générale, ce a repus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de conace, palate, castele, biserici, catedrale, sinagogi sau alte clădiri de patrimoniu impresionante.

Etimologia numelui festivalului SoNoRo Musikland este intenționat una germană, pentru a celebra moștenirea culturală a acestui loc încărcat de istoria și vechiile tradiții săsești.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Partener principal: Institutul Cultural Român

Partener de mobilitate: BMW România

Parteneri instituționali: Ambasada Germaniei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Bastionul Artiștilor, Primăria Hoghilag, Consistoriul Districtual Brașov, TamTam

Parteneri: ICCO, BSS, Grano, Beyond Dracula, Meșendorf Gasthous, Viscri 125, Viscri 32, Măgura Casa Artiștilor, Cross-Country Farm, The Pines, Gaura Dulce.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, National Geographic, Harper’s Bazaar, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Evz.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, Zile și Nopți, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Munteanu.ro, 24 FUN Brașov, Media Image.

 

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

Pagina 1 din 15112345...102030...Ultima »