Festivalul SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” începe online!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-xv-pasarea-maiastra-incepe-online/

Cei 15 ani ai Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversaţi începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Braşov, Buşteni, Sibiu şi Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2020

Publicul va putea accesa în timp real, online și în mod gratuit, prima parte a Festivalului SoNoRo „Pasărea Măiastră” (31 octombrie – 5 noiembrie) pe platforma online SoNoRo, pe platforma culturală Raiffeisen, pe platforma Vodafone, pe pagina de Facebook SoNoRo, pe pagina de Facebook a Radio România Cultural și pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român.

Accesul la concerte este liber, însă cei care doresc să susțină Asociația Sonoro și proiectele sale, vor putea contribui prin intermediul unor donații în contul proiectului. Mai multe detalii aici.

„Anul acesta ne-am bucurat că am susținut concerte în aer liber, cu muzicieni valoroși, în multe părți ale țării. Toate concertele au fost oferite gratuit publicului și vom continua să oferim în același mod concertele pe care le vom transmite online în prima parte a Festivalului SoNoRo. În acest an dificil, accesul la cultură a fost restricționat de reglementări menite să protejeze sănătatea publică. Am dorit să compensăm cumva acest lucru oferind acces liber celor care doresc să se bucure de muzică, prin intermediul platformelor digitale. Le mulțumim celor care vor dori să ne sprijine în acest demers și vor dona, însă nu condiționăm accesul la concerte pentru cei care nu o pot face. Ne-am bucura enorm dacă vor asista cât mai mulți oameni la deschiderea Festivalului, le vom simți energia bună pe care ne-o vor transmite, dar și aplauzele virtuale, în lipsa celor din sălile de concerte, fără de care anul acesta vom fi un pic mai triști”, a declarat Răzvan Popovici, Directorul Executiv al Festivalului SoNoRo.

Muzicienii care vor susține primele concerte ale ediției aniversare a Festivalului SoNoRo sunt: Alissa Margulis (vioară; foto sus), Mihaela Martin (vioară), Francesco Ionașcu (vioară) Răzvan Popovici, (violă), Justus Grimm (violoncel), Frans Helmerson (violoncel), Diana Ketler (pian) și Ionuț Ștefănescu (flaut).

Frans Helmerson (violoncel)

Programul primelor concerte este următorul:

  1. CONCERT DE DESCHIDERE – PASĂREA MĂIASTRĂ

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 19:00, Sala Patria a Filarmonicii Brașov

Claude Debussy (1862-1918) – Syrinx, L. 129 solo pentru flaut

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) – The Lark Ascending pentru vioară și pian

Ludwig Van Beethoven (1770-1827) – Șapte variațiuni WoO46 în Mi bemol major, Bei Männern welche Liebe fühlen pentru violoncel și pian

Pablo Casals (1876-1973) – Song of the Birds pentru violoncel

Luigi Boccherini (1743-1805) – La ritirata di Madrid pentru cvintet cu pian

George Enescu – Rapsodia română Nr.1 într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally

II. DINCOLO DE NORI: LUDWIG VAN BEETHOVEN

Duminică, 1 noiembrie 2020, ora 20.00, Castelul Cantacuzino, Bușteni

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Variațiuni pe La ci darem la mano, WoO28 pentru flaut, vioară și violă

Ludwig van Beethoven – Serenada în Re major, Op. 25 pentru flaut, vioară și violă

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Cvintet de coarde în Do major, Op. 29

Mihaela Martin

III. NIGHT OWLS

Luni, 2 noiembrie 2020, ora 19:00, Sala Patria a Filarmonicii Brașov

Franz Schubert (1797-1828) – Notturno în Mi bemol major, Op. 148 (D. 897) pentru trio cu pian

George Enescu (1881-1955) – Nocturne Ville d’Avrayen pentru cvartet cu pian

Claude Debussy (1862-1918) – Cloches à travers les feuilles, din Imagini, Cartea a II-a, pentru pian

Frederick Chopin (1810-1849) / Nathan Milstein (1903-1992) – Nocturne în Do diez minor pentru vioară și pian

Jean Sibelius (1865-1957) – Nocturne din Baltazahr’s Feast pentru flaut și pian

Maurice Ravel (1875-1937) – Piece en forme de habanera pentru violă și pian

Edward Elgar (1857-1934) – Chanson de nuit pentru violă și pian

Olivier Messiaen (1908-1992) – Le merle noir pentru flaut și pian

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Serenada în sol major, KV 525, Eine kleine Nachtmusik, pentru cvartet de coarde

*****

Pentru mai multe detalii și programul complet vizitați site-ul festivalului SoNoRo, paginile oficiale de Facebook și de Instagram și contul Youtube al evenimentului.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintrecele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (15 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (14 ani), SoNoRo On Tour (13 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (8 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (2 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

*****

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank

Card preferat: Mastercard

Partener de mobilitate: BMW Group România

Sponsori principali: Vodafone Business, E.ON și RomCapital Invest

Parteneri principali: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român

Partener digital: Ambasada Germaniei

Sponsori: Ciga Energy, Leroy și Asociații, Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, JTI, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor.

Parteneri: illy, Media Image, Privileg, Matei Branea, Docuart, Castelul Cantacuzino, Les Films de Cannes à Bucarest, Librăriile Cărturești, European Festivals Asociation, Galeria DADA, Libăriile Humanitas, Filarmonica Brașov, Golden Tulip Sibiu, Hochmeister

Parteneri media: Europa FM, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Magic FM,Harper’s Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo Media, Designist.ro, Şapte Seri, Modernism.ro, EVZ.ro, Ziarul Metropolis, The Institute, Rador, Flawless.ro, LiterNet.ro, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, UnSitedeMuzica.ro, anamariaonisei.ro, CoverStories.ro, ioanabaldea.com, BlitzTV, Promobicicleta, Munteanu.ro.

26
/10
/21

Pe 2 noiembrie 2021, Asociația Opus lansează site-ul bilingv casedemuzicieni.ro, un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului București – Oraș deschis 2021.

26
/10
/21

De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniștite, dar și prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), RADIO ROMÂNIA intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate. În fiecare an, data de 1 noiembrie este un moment de sărbătoare, ce punctează aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio. Momentul este marcat mereu și de un concert prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, înființată de dirijorul Mihail Jora în același an al inaugurării instituției de presă.

23
/10
/21

Pe 23 și 25 octombrie, pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni de origine română ai momentului, al cărui debut a avut loc pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, continuă să ofere publicului o experiență puternică și inedită despre întuneric și speranță: o serie de recitaluri solo care au loc în întuneric în cadrul evenimentului UNSEEN.CONCERT IN THE DARK – singurul eveniment de muzică clasică din România care propune o experiență muzicală cu lumina stinsă atât în sală, cât și pe scenă.

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

12
/10
/21

Sunt invitați dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și pianistul JOSU DE SOLAUN. Așadar, după o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

11
/10
/21

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).