Festivalul SoNoRo XVI – un spațiu de întâlnire între tigrii și labirinturile lui Borges și muzica lui Astor Piazzolla
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-xvi-un-spatiu-de-intalnire-intre-tigrii-si-labirinturile-lui-borges-si-muzica-exceptionala-a-lui-astor-piazzolla/

Cea de XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de muzică de cameră SoNoRo va avea loc în perioada 29 octombrie – 14 noiembrie 2021, în Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Cluj-Napoca şi doreşte să aducă prin tema sa, „Dreamtigers”, un omagiu marelui scriitor sud-american Jorge Luis Borges.

Un articol de Liliana Matei|25 octombrie 2021

Totodată, în cadrul acestei ediții, va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla, cu un program alcătuit din lucrări ale celebrului compozitor argentinian. Această ediție a festivalului reprezintă și un punct luminos pe harta incertitudinilor pe care le trăim în această perioadă, publicul fiind invitat să se bucure de frumusețea și armonia muzicii de cameră.

În 2021, Festivalul SoNoRo împarte programul din București între spațiile consacrate de concert, precum Ateneul Român, Sala Radio sau Auditoriumul Muzeului Național de Artă al României, cu cele nonconformiste ca Palatul Bragadiru, Club Expirat, Club Guesthouse sau Fratelli Studios. De asemenea, anul acesta, pentru a introduce publicul în universul lui Jorge Luis Borges, Festivalul SoNoRo invită publicul la un spectacol de tip teatru-labirint, premergător concertului din Palatul Bragadiru, realizat în parteneriat cu studenții UNATC „I. L. Caragiale”.

În Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca, în filarmonicile din aceste orașe, vor avea loc concerte destinate publicului cunoscător și iubitor de muzică clasică, dar și tinerilor deja familiarizați cu programele SoNoRo. În Cluj-Napoca, unde Festivalul SoNoRo se încheie deja în mod tradițional, va avea loc un program extins care va include și spații mai puțin convenționale, precum mansarda Casei Boema sau Biserica Reformată Calvină.

„La SoNoRo, credem că muzica nu are granițe. Face parte dintr-o magnifică familie de arte, fără de care existența noastră ar fi săracă. În edițiile anterioare am explorat relațiile dintre muzică, poezie și arte vizuale în «DaDa» sau dintre muzică și sculptură în «Păsărea Măiastră». Anul acesta ne îndreptăm spre labirinturile, visele, misterele și pasiunile marelui autor argentinian Jorge L. Borges. Dreamtigers – tema recurentă din lucrările sale – reprezintă un vis care nu dispare niciodată, care ia diferite forme, transformându-se mereu, dar fără a pierde niciodată substanța de bază, care este constituită din frumusețe și din explorarea posibilităților nesfârșite ce se află în fața oricărui om. Ideea unui tigru de vis, ca orice mare operă muzicală sau interpretare, este o punte între trecutul și viitorul nostru. Este poezia unui suflet de copil inocent, pe care orice mare artist încearcă să o păstreze de-a lungul vieții sale. În cuvintele lui Borges: Copilăria a murit, iar tigrii și pasiunea mea pentru ei au îmbătrânit, dar totuși sunt în visurile mele.” – au declarat Răzvan Popovici și Diana Ketler, directorii Festivalului SoNoRo.

Spotul festivalului, care poate fi urmărit aici https://youtu.be/t2AMH1_6pmo, este o animație realizată de echipa formată din Matei Branea (story, regie și concept grafic, animație), Ana Branea (story, editor video) și Dan-Ștefan Rucăreanu (sound design).

Festivalul se va desfășura în București în perioada 29 octombrie – 7 noiembrie, primele două concerte fiind programate la Palatul Bragadiru. Concertul de deschidere (vineri, 29 octombrie) conține lucrări de François Borne, Joaquín Turina, Enrique Granados și Astor Piazzolla, iar al doilea concert (sâmbătă, 30 octombrie) este inspirat de aniversarea „Astor Piazzolla 100” și va cuprinde tangouri tradiționale și o selecție de lucrări semnate de Astor Piazzolla, Marcelo Nisinman, Fritz Kreisler, Pablo Casals, Isaac Albéniz ș.a. Ziua de duminică, 31 octombrie, este organizată sub titulatura „Cele patru cicluri” și propune publicului un maraton muzical de patru concerte – trei vor avea loc la ARCUB Gabroveni, un centru cultural ridicat pe ruinele fostului Han Gabroveni, un monument istoric din secolul al XIX-lea, și unul în Clubul Expirat, situat într-un spațiu industrial revitalizat, care găzduiește cu succes numeroase evenimente din zona culturală, pe lângă serile de dans ce îi definesc scopul principal. Clubul se află în Sala Compresoarelor, unul dintre spațiile fostei fabrici E. Wolff, înființată în 1877.

Seria concertelor din București va continua cu un program surpriză în Fratelli Studios (luni, 1 noiembrie și marți, 2 noiembrie), o alegere îndrăzneață pentru Festivalul SoNoRo, definit de versatilitate, reinventare și spații neconvenționale. Următoarele patru concerte din București (4-7 noiembrie) sunt programate la Sala Radio, Club Guesthouse, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și Ateneul Român – locul în care Festivalul SoNoRo își încheie de mulți ani programul din Capitală.
Călătoria muzicală a Festivalului va continua la Filarmonica Brașov – Sala Patria, în data de 9 noiembrie, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia (10 noiembrie) și în Cluj-Napoca, pentru două concerte în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai (11 și 13 noiembrie), un concert în mansarda Casei Boema (12 noiembrie) și un concert în Biserica Reformată Calvină (14 noiembrie).

Muzicienii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo reprezintă nume importante ale scenelor internaționale, precum Gilles Apap (vioară), Mihaela Martin (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Suyeon Kang (vioară), Pavel Berman (vioară), Irina Mureșanu (vioară), Maria Jurca (vioară), Răzvan Popovici (violă), Tomoko Akasaka (violă), Alexander Zemtsov (violă), Fran Helmerson (violoncel), Justus Grimm (violoncel), Benedict Klöckner (violoncel), Manuel Fischer-Dieskau (violoncel), Andreas Brantelid (violoncel), Julian Arp (violoncel), Ștefan Cazacu (violoncel), Diana Ketler (pian), Louis Lortie (pian), Ioan Dragoș Dimitriu (pian), Cristiana Mihart (pian), Pablo Barragán Hernández (clarinet), Thorsten Johanns (clarinet), Olivier Darbellay (corn), Marcelo Nisinman (bandoneon), Zoran Marković (contrabas) și Ramón Ortega Quero (oboi).

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo 2021 pot fi descoperite pe https://festival.sonoro.ro/.

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook ( https://eventbook.ro/festival/sonoro).

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.