Viorica Pintilie: „Muzica are capacitatea de a ne influența starea de spirit și emoțiile”
https://www.ziarulmetropolis.ro/viorica-pintilie-muzica-are-capacitatea-de-a-ne-influenta-starea-de-spirit-si-emotiile/

INTERVIU Artista Viorica Pintilie a urcat pe scenă încă de la vârsta de 15 ani. Absolventă a Şcolii de Muzică din Chişinău şi a unui masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a cochetat cu mai multe genuri muzicale, dar a ales jazzul, în care se regăseşte cel mai bine.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2023

A fost aplaudată la Festivalul Studenţesc de Jazz de la Târgu Mureş (2013), la Sibiu Jazz Fest, în acelaşi an, apoi în februarie 2014 a fost invitată la Radio Târgu Mureş pentru susținerea unui recital live, în cadrul stagiunii „Seri de jazz şi muzică clasică”. În octombrie 2015, a fost invitată la Festivalul The Gardener Jazz din Iaşi, un an mai târziu obținând Premiul special al Juriului la Sibiu Jazz Competition. În perioda 2014-2015, a făcut parte din proiectul „Beatles’n’jazz” împreună cu Cantaloop Band şi Cornel Ilie, grup cu care a experimentat o nouă colaborare în proiectul „Elton John plays jazz”.

Viorica este o prezenţă familiară în cluburile si teatrele din Bucureşti, Cluj, Sibiu, Târgu Mureş și Chişinău, precum şi în Bulgaria, Cehia și Portugalia. În anul 2017 a lansat două albume – „Stories of a heart” şi „Christmas time is here”.

Luni, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Apollo111, Viorica Pintilie va susține concertul „The magic of Christmas”, alături de colegii săi și invitați speciali.

Viorica, cel puțin la nivel de intenție, bunătatea este asociată sărbătorii de Crăciun. Devenim mai buni prin intermediul muzicii?

Cu siguranță că muzica are capacitatea de a ne influența starea de spirit și emoțiile. Cred că datorită asocierii Crăciunului cu familia și prietenii, dar și cu bunătatea si generozitatea, suntem mai deschiși la sugestiile din textele melodiilor de sezon.

Ce amintire de Crăciun este cea mai strălucitoare în memoria ta afectivă?

Cum Crăciunul nu este doar o zi, ci o întreagă perioadă de aproape o lună, amintirile mele cele mai dragi sunt legate de diferite momente din acestă perioadă. Nu este doar una, așa că mă bucur să împărtășesc câteva dintre ele. Îmi amintesc clar cât de emoționată mă întoarceam cândva, cu tata, după ce am cumpărat un brad și urma să-l ducem acasă și să-l decorăm. Apoi, fascinația din fața globurilor pe care le contemplam în liniște; jocul luminițelor în intuneric; calendarul de Advent la care am lucrat o noapte întreagă și pe care l-am facut pentru fiul meu cel mare, atunci când era mic; tocmai mă mutasem, cu câteva zile înainte de unul dintre concertele mele de Crăciun, încă nu aveam mobilă, dar am ținut neapărat să am bradul montat și decorat, ca sa intru în spiritul Crăciunului și să mă simt inspirată la concert.

Ce arome are Crăciunul tău?

Probabil că majoritatea asociază perioada Crăciunului cu mirosul mandarinelor pe care și acum le cumpăr și-mi place mult să le decojesc ca să învălui casa cu mirosul lor. De asemenea, îmi plac lumânările parfumate cu aromă de scorțișoară, nucșoară și cuișoare. Din bucătaria mea poți simți și miros de turtă dulce cu ghimbir și Christmas stollen, o prăjitură germană, foarte aromată, pe care o ador și mă încăpățânez să o pregătesc chiar dacă muncesc la ea câteva zile.

În casa ta ce muzică se ascultă de Crăciun? 

Concertele live de Crăciun ale lui Michael Buble; concertul de Crăciun al lui Rod Steward, la Castelul Stirling; albumul de Crăciun al Dianei Krall și nelipsitul Nat King Cole.

Ce ritual de Crăciun îți este cel mai aproape de suflet?

Împodobirea bradului, cu siguranță. Nu am renunțat la această tradiție nici când eram singură, nici când locuiam într-un spațiu foarte mic, nici când am petrecut Crăciunul în altă parte decât acasă, nici când aveam o stare de spirit mai proastă.

Ce mesaj vrei să transmiți publicului prin intermediul propriilor concerte de Crăciun? 

Crăciunul este un motiv de a ne conecta cu partea bună din noi, de a fi aproape de oamenii dragi și de a intra într-o atmosferă magică. Știu că viețile noastre, ale tuturor, sunt câteodată foarte stresante și poate că nu reușim, din diferite motive, să intrăm într-o atmosferă festivă, să facem gesturi de bunătate și să fim cu famila de sărbători. Sunt oameni care au o perioadă solitară și nu agreează clișeele din jurul acestei sărbători. Sau, pur și simplu, ai avut o perioada grea, în care ai obosit atât de mult, încât simți că nu mai vrei să faci nimic de sărbători.

Concertul meu este pentru toți – și pentru cei care vin cu familia, și pentru cei care sunt singuri (dar care vor simți că fac parte dintr-o familie mai mare), și pentru cei veseli, care adoră Crăciunul, dar și pentru cei mai triști, care sper să se conecteze cu copilul din ei și să-și ofere bucuria acestui concert care le va încânta sufletul.

Dacă ai dărui publicului tău un singur cântec de Crăciun, care ar fi acela?

„Have yourself a merry little Christmas”.

Și un vers preferat din cântecele de Crăciun?

„Here we are as in olden days

Happy golden days of yore

Faithful friends who are dear to us

Gather near to us, once more

Through the years we all will be together

If the fates allow.”

Ne apropiem de finalul acestui an. Care este lecția cea mai valoroasă pe care ai învățat-o?

Pentru mine a fost un an plin de evenimente în plan personal, plin de emoții și de conștientizări. De fapt, a fost un adevarat carusel. Am trecut prin suișuri și coborâșuri, dar cred că una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-am învățat este că lucrurile au mersul lor, că oricât ne-am forța și am încerca să le influențăm, ele vor fi oricum așa cum le e dat să fie. Oricum n-are niciun rost să tragem de lucrurile care nu ne mai aduc bucurie doar pentru că ne-am obișnuit cu ele. E bine să le lasăm să curgă și să ne ascultăm intuiția.

Ne poți dezvălui câteva dorințe pe care le ai pentru scrisoarea din acest an către Moș  Crăciun?

Ah! De când nu am mai scris o scrisoare pentru Moș Crăciun… Poate pentru că am ajuns să nu-mi mai doresc lucruri pentru mine. Dacă aș scrie o scrisoare, cu siguranță că ar fi despre recunoștință. I-aș spune Moșului că sunt mândră de mine și că m-am descurcat bine. Aș adăuga că am înțeles că poți să ai dorințe și atunci când ești mare, dar e frumos să ți le împlinești singur. În plus, e și mai frumos atunci când împlinești și dorințele altora și vezi bucuria din sufletul lor.

Biletele la concertul The magic of Chrismas” (luni, 11 decembrie 2023, ora 19:00, Teatrul Apollo111) sunt disponibile pe Eventbook.

Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le-am învățat este că lucrurile au mersul lor, că oricât ne-am forța și am încerca să le influențăm, ele vor fi oricum așa cum le e dat să fie. Oricum n-are niciun rost să tragem de lucrurile care nu ne mai aduc bucurie doar pentru că ne-am obișnuit cu ele.

 

 



20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.