Unica Yasmin Levy va susține la București un concert ca o călătorie magică
https://www.ziarulmetropolis.ro/unica-yasmin-levy-va-sustine-la-bucuresti-un-concert-ca-o-calatorie-magica/

Artista de renume mondial Yasmin Levy, cu vocea ei pasională şi melodiile sale încărcate de emoţie, care ating inimile iubitorilor de muzică din întreaga lume, se pregăteşte să vină în România pentru al doilea consecutiv, în cadrul unui concert marca Musicals.ro, care se anunţă a fi unul memorabil.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2023

După ce anul trecut a ridicat în picioare toată Sala Palatului din București într-un concert extraordinar și emoționant, alături de Orchestra Metropolitană București, aflată sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine pe 27 decembrie în România. Artista din Israel va cânta la Sala Palatului din capitală alături de trupa sa, formată din artiştii Yachiel Hasson – chitară, Itay Abramovitz – pian, Sebastian Wypich – bas și Matan Efrat – tobe, într-un format mai intim, care va invita publicul într-o călătorie muzicală plină de emoție și magie.

Cu stilul ei distinct și emoționant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz și muzică tradițională turcească, precum și combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel și pian. Ziarul britanic The Guardian o descrie pe artistă: Levy este una dintre cele mai bune cântărețe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaștere la nivel global. Dragostea, gelozia și ura, acestea sunt emoțiile care, crede Levy, pot muta munți. Putem fi cele mai minunate ființe, dar și cele mai crude. Ambele ipostaze, dacă sunt duse la extrem, pot fi periculoase, a declarat artista.

Ladino este idiomul iudeo-spaniol vorbit de evreii din Spania, care combină spaniola antică originală cu arabă, turcă, greacă, portugheză, franceză, italiană și ebraică. Ladino este una dintre limbile pe cale de dispariție ale lumii, cu mai puțin de 200 000 de vorbitori în întreaga lume, o limbă în egală măsură frumoasă, puternică și melancolică.

Muzica nu poate schimba lumea, dar este singura punte pe care o avem

Levy s-a născut și a crescut în Ierusalim, pe care ea îl descrie ca un adevărat amestec de popoare și culturi, ascultând muzică turcească, marocană, evreiască, musulmană, bisericească, clasică, chanson, jazz, de la o vârstă fragedă. Yasmin Levy este și ambasador al Children for Peace, organizație care sprijină copiii aflați în calea conflictelor din Orientul Mijlociu și încurajează dialogul intercultural.

„Când eram tânără, credeam că muzica poate schimba umanitatea și lumea, dar astăzi știu că eram foarte naivă. Știu că oamenii se luptă pentru pământ, mâncare, apă. Muzica nu poate schimba lumea, dar este singura punte pe care o avem. Mulți artiști musulmani nu voiau să aibă nicio legătură cu mine pentru sunt israeliancă și evreică, dar apoi m-au întâlnit prin muzica mea, am vorbit muzical și am devenit cei mai buni prieteni. În formația mea sunt muzicieni din Armenia, Turcia și Grecia. Toți știm despre războaiele dintre aceste țări. Când ai muzica, nu ești nevoit să vorbești, ea este limbajul, iar limbajul muzicii este sufletul. Sunt foarte norocoasă că sunt muzician și că sunt un fel de punte pentru oameni și culturi”, a declarat Yasmin Levy.

Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internațională de origine sefardă. A debutat discografic in 2000, obținând încă de la început recunoaștere în showbiz. Părinții ei erau imigranți din Turcia. Defunctul ei tată, Yitzhak Isaac Levy a fost compozitor și hazzan (cantor), precum și un cercetător pionier în istoria muzicii și culturii ladino a evreilor spanioli și a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.  După crearea statului Israel, Levy a fost numit șef al departamentului Ladino la postul național de radio din Israel. Opera sa de o viață a fost consacrată colectării și conservării cântecelor evreilor sefarzi: aceste cântece ladino au fost transmise oral din generație în generație pe o perioadă de 500 de ani.

Yasmin Levy a învățat să cânte la pian la 6 ani și a debutat în fața publicului la 21 de ani, primind numeroase aprecieri de la unele dintre cele mai importante publicații ale lumii, precum The New York Times, USA Today, Boston Globe, The Sunday Times, The Times și The Independent, toate acestea lăudându-i muzica și talentul artistic.

A susținut concerte pe marile scene ale lumii precum Opera din Sydney și New York Carnegie Hall. De asemenea, a avut concerte remarcabile în locații prestigioase precum Opera din Sydney, London Barbican Center și New York Carnegie Hall. În plus, melodia ei „Me Voy”, compusă ca o contribuție la colaborarea interculturală, a câștigat primul loc la Concursul Internațional de Versuri de Cântece Anna Lindh. De-a lungul carierei sale muzicale, artista a lansat opt albume în limbile ladino, spaniolă și ebraică, piesele ei strângând peste 150 de milioane de vizualizări pe YouTube. Artista are o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă și ebraică, toate aflate în topurile internaționale.

Albumul ei de debut, Romance & Yasmin din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun debutant” la fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album La Judería.

În 2021 remixul melodiei La Alegria a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent și în top 50 Global pe Spotify și top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deși a fost lansat acum 15 ani, albumul Manu Suave este în continuare în topuri. Tot în 2021 albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music și în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia Adio Kerida a ajuns în coloana sonoră a serialului The Club de pe Netflix.

Biletele pentru spectacolul din 27 decembrie de la Sala Palatului pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro.

Musicals.ro este alcătuită dintr-o echipă de profesionişti cu experiență îndelugată, care de-a lungul ultimilor cincisprezece ani a demarat şi a fost implicată în realizarea mai multor spectacole de mare succes precum Fantoma de la Operă, Romeo şi Julieta, Rebecca, Crai Nou, My Fair Lady şi Mamma Mia!. Echipa reunește regizori, dirijori, scenografi și producători profesionişti din teatrul muzical din România aceștia lucrând cu unele dintre cele mai mari nume din West End, Broadway şi industria de elită internaţională a muzicalurilor, precum CBE Graham Vick, Stephen Barlow și Paul Curran.

Concertul este organizat cu sprijinul Transelectrica.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.