Festivalul Sundance, 100 de filme în premieră mondială
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sundance-100-de-filme-in-premiera-mondiala/

Dedicat cinema-ului independent, Festivalul Sundance, sărbătoreşte a 30-a ediţie cu o varietate de genuri inedite, de la horror la comedie şi trecând prin drame intimiste, animaţie, documentare şi filme de autor pentru publicul larg, demonstrând o vitalitate regăsită a acestui sector.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Dedicat cinema-ului independent, Festivalul Sundance sărbătoreşte a 30-a ediţie cu o varietate de genuri inedite, de la horror la comedie şi trecând prin drame intimiste, animaţie, documentare şi filme de autor pentru publicul larg, demonstrând o vitalitate regăsită a acestui sector.

Sundance, care debutează astăzi la Park City, o staţiune montană din statul american Utah, şi se va încheia pe 26 ianuarie, a fost înfiinţat în urmă cu 30 de ani de actorul şi regizorul Robert Redford.

Lansat foarte modest, manifestarea a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani şi străini şi a lansat carierele unor cineaşti de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch şi Darren Aronofsky, informează Mediafax.

Sundance va oferi în acest an festivalierilor – profesionişti din industria cinematografică şi public larg – 121 de lungmetraje, dintre care 100 în premieră mondială, turnate în 37 de ţări.

35 de pelicule luptă pentru trofeu, anul acesta, la Festivalul Sundance

Din această selecţie, 54 sunt filme de debut, iar 35 dintre acestea vor rula în competiţia festivalului.

Mai multe staruri din mediul independent – şi de dincolo de el – se vor afla în acest an pe genericele filmelor din competiţie şi vor defila pe „covoarele albe” din Park City.

Kristen Stewart, eliberată recent de saga „Amurg”, joacă rolul unei femei-gardian din închisoarea Guantanamo în filmul „Camp X-Ray”, în timp ce Anne Hathaway colaborează cu fratele ei muzician în filmul „Song One”.

Philip Seymour Hoffman („God’s Pocket”), Aaron Paul din serialul „Breaking Bad” şi Juliette Lewis („Hellion”), dar şi Mark Ruffalo („Infinitely Polar Bear”) se vor afla şi ei pe afişul festivalului Sundance 2014.

Festivalul Sundance

Philip Seymour Hoffman va fi prezent la Festivalul Sundance 2014, care începe astăzi

Sundance va prezenta, totodată, unul dintre cele mai aşteptate filme independente ale anului, „Boyhood”, de Richard Linklater, turnat cu Ethan Hawke şi Patricia Arquette într-o perioadă de 10 ani şi care prezintă viaţa unei familii şi maturizarea copiilor până la vârsta adultă.

Premieres, o secţiune în afara competiţiei, va include la rândul ei numeroşi actori de prestigiu, precum Michael Fassbender, Keira Knightley, Alfred Molina, Willem Dafoe, Steve Coogan şi Ryan Reynolds, notează Mediafax.

Secţiunea dedicată documentarelor, al doilea ax central al festivalului, va alinia în acest an mai multe titluri despre ravagiile cauzate de internet („Web Junkie”, „Love Child”), filme despre comerciantul rus de arme Viktor Bout („The Notorious Mr. Bout”), despre obezitatea din Statele Unite ale Americii („Fed Up”) şi cele mai recente producţii regizate de „starurile” documentarelor Alex Gibney („Finding Fela”) şi Hubert Sauper („We come as friends”).

Pentru prima dată, festivalul va include şi o secţiune dedicată copiilor, în care se remarcă premiera mondială a versiunii americane a filmului de animaţie francez „Ernest et Célestine”.

Foto cu Festivalul Sundance : Cinemagia

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Cineclubul One World Romania își propune în 2021 să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Primele două sesiuni sunt dedicate filmografiei cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, sunt disponibile gratuit până la 25 aprilie.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

23
/03
/21

CRONICĂ DE FILM „Soul” (2020), noua animaţie a lui Pete Docter şi a Studioului Pixar, debordează de fantezie şi reia ambiţia din „Inside Out” (2015) de a crea imagini şi personaje animate accesibile pentru a reprezenta concepte abstracte.

17
/03
/21

OPINIE Ştim că cinematografia din România, în afară de succese, are propriile probleme, deloc puţine. Însă merită să privim puţin şi la ce se întâmplă peste Prut, în Republica Moldova, unde se încearcă de câţiva ani să se creeze condiţiile pentru dezvoltarea unei cinematografii.

17
/03
/21

FRIENDS/ PRIETENII TĂI este unul dintre cele mai bine cotate seriale de televiziune, având multiple Premii Emmy și Globuri de Aur și multe alte nominalizări. Este o comedie inteligentă  despre experiențele unui  grup de prieteni din cartierul Manhattan, care încearcă să-și croiască un drum, pe cont propriu, în New York.