Fiecare carte are timpul ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fiecare-carte-are-timpul-ei-campiile-lui-dedes/

În plin sezon estival aud tot mai des „Ce carte îmi recomanzi să citesc în concediu?”.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 iulie 2015

Dacă nu am mai spus-o repet*, fiecare carte are timpul ei, dar dacă aștepți concediul și  briza mării ca să pui mâna pe o carte îți recomand să stai liniștit și să îți cumperi, cel mult, două reviste înțesate de mondenități expirate, rețete culinare pentru care nu o să ai niciodată toate ingredientele și sfaturile pentru problemele amoroase ale altora.

Știu, cărțile au timpul lor și tu ai timpul tău, limitat, dar aceste limite nu te împiedică dimineața să te uiți la matinale cu adolescenți tomnateci sau să îți sperii somnul, noaptea târziu, privind cum interlopi de carton și femei cu morală de mucava se împerechează și desperechează în ritualuri demne de oameni ai cavernelor, care ciocnind două pietre tocmai au descoperit… smartphone-ul.

Cărțile bune necitite de tine ar spune că ai mai mult timp decât meriți.

Totuși, armata cititorilor constanți fiind încă numeroasă, risc și o recomandare: „Fructele mâniei” de John Steinbeck, pentru că e vară, pentru că în Balcani crizele economice se plimbă despletite, pentru că e o carte adevărată despre minciunile acestei lumi și pentru că, într-un moment greu al vieții mele, mi-a readus bucuria… de a citi.

* aceasta este o glumă ultra-tocită în câteva dintre redacțiile de cotidian prin care am trecut alături de câțiva oameni care ar fi meritat să fie plătiți doar pentru că respirau în respectivele incinte

Foto: Fiecare carte are timpul ei – Dedes

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?