Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/figurine-de-teracota-apartinand-celebrei-armate-ingropate-de-la-xian-china-vor-putea-fi-admirate-la-mnir/

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).   „Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat […]

Un articol de Andrada Văsii|24 ianuarie 2013

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

 

„Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat joi directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Intitulată „Comorile Chinei”, expoziţia, cea mai mare realizată de China în România în peste 60 de ani de relaţii diplomatice, va reuni 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze, care acoperă o perioadă care începe cu neoliticul final (cca 3600 Î.Hr) şi se încheie în secolul al XVIII-lea.

Alături de preţioasele exponate de la Xi’an, vor fi expuse obiecte din jad, ceramică pictată, bronz, porţelan, piatră, piese semnificative pentru ceea ce înseamnă contribuţia Chinei la moştenirea culturală comună a lumii.

„Pentru această expoziţie am pregătit un depozit special, iar holul în care va avea loc evenimentul va fi şi el supus unor amenajări specifice în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de microclimat şi de expunere modernă a acestor piese excepţionale”, a spus Târnoveanu.

Potrivit directorului MNIR, un memorandum între muzeu şi partenerii chinezii implicaţi în organizarea expoziţiei, o agenţie de stat pentru schimburi de patrimoniu, a fost încheiat la finele lunii noiembrie 2012, joi fiind semnat contractul care a fost trimis părţii chineze.

El a menţionat că partea chineză va finanţa transportul şi asigurarea pieselor din China, iar partea română va asigura cheltuielile expunerii obiectelor şi editării catalogului expoziţiei.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii august.

Celebra armată îngropată, alcătuită din câteva mii de soldaţi din teracotă îngropaţi cu caii lor, a fost descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi, care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei.

Armata de teracotă, supranumită uneori şi „armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea.

Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Qin Shi Huang a rămas în istorie drept unificatorul imperiului chinez şi fondator al dinastiei Qin (221 – 206 Îr.H.).

Sursa: Agerpres

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Dorul de ducă”, expresie greu de tradus în altă limbă, i-a făcut pe unii români să cutreiere lumea. Aşa s-a întâmplat cu Iulius Popper (1857-1893). La 20 de ani ajunge la Constantinopol, apoi la Paris unde urmează Şcoala politehnică. E angajat la compania Canalului de Suez şi conduce lucrări hidrotehnice la New Orleans şi la Havana (Cuba). Dar omul n-are stare.

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

02
/05
/17

“Pe lacul auriu” – cu Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu în distribuție - noul spectacol al Teatrului Bulandra, va avea premiera în 20 și 21 mai. Avanpremiera spectacolului pus în scenă de Dinu Cernescu se joacă pe 4, 5 și 7 mai, la Sala Toma Caragiu, Icoanei, de la ora 19.00.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

02
/05
/17

Într-o zi de 2 mai (1519) deceda pictorul, sculptorul, arhitecul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul și scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor şi cel mai important geniu din istoria omenirii.

01
/05
/17

Luna mai este „Luna Comediei” la Teatrul Naţional de Televiziune. În această seară, de la ora 21.00, pe TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea „Părinţii teribili”, de Jean Cocteau, un spectacol în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

30
/04
/17

Dincolo de începutul de sezon estival, dincolo așadar de valuri, plajă și nopți albe, orașul de la Marea Neagră ni se arată în această perioadă și de pe o scenă de teatru, odată cu „Jurnal de România. Constanța”, spectacol de teatru multimedia, semnat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, la Teatrul de Stat Constanța.

30
/04
/17

Cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

30
/04
/17

O poveste de dragoste cu parfum de Orient, „Căsătorie de plăcere”, cel mai recent roman al scriitorului marocan Tahar ben Jelloun, apare în colecția Babel a editurii Nemira și va fi lansat pe 10 mai la Cafeneaua Cărturești.

28
/04
/17

Vineri, 5 mai, și sâmbătă, 6 mai, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie vor avea loc primele reprezentații oficiale ale spectacolului „Don Juan”, adaptare după Molière, în regia semnată de Andrei și Andreea Grosu. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica.