Filantropica lui Caranfil, în memoria lui Gheorghe Dinică
https://www.ziarulmetropolis.ro/filantropica-lui-caranfil-in-memoria-lui-gheorghe-dinica/

Lungmetrajul „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, va fi proiectat, la Clubul de Film al Institutului Cultural Român (ICR) de la Budapesta sub genericul „Dinică 80 +”, pe 6 august.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2014

Filantropica îl are în rolul principal pe regretatul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai versatili actori români contemporani, care ar fi împlinit opt decenii în acest an.

Programul „Clubul de film – Film Klub” îşi propune să readucă în atenţia publicului nume mari ale filmului românesc, prin intermediul unor producţii sau interpretări cinematografice memorabile.

Animat de distribuirea lui Gheorghe Dinică într-unul din rolurile principale, filmul regizorului Nae Caranfil, lansat în 2002, s-a bucurat de apreciere internaţională, dovedită şi prin premiile obţinute: premiul juriului la Festivalul Internaţional de la Mons, premiul publicului la Festivalul de Film de la Paris, premiul special al juriului la Festivalul goEast de la Wiesbaden (2002) şi premiul publicului la „Weekend-ul Internaţional al Filmului” de la Würzburg (2003).

Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul „Străinul”, în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar”, „Filantropica”, seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV („Inimă de ţigan”), dar şi în spectacole de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr”, „În numele trandafirului” etc.).

A lansat mai multe albume muzicale, precum „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

Foto cu Filantropica şi Gheorghe Dinică

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.