FILB aduce la Bucureşti spectacolul cu „cele mai antrenante lecturi”, Literary Death Match
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-aduce-la-bucuresti-spectacolul-cu-cele-mai-antrenante-lecturi-literary-death-match/

FILB este singurul festival European prezentat anul acesta în cadrul celui mai mare festival din lume, Edinburgh Festivals.

Un articol de Liliana Matei|3 decembrie 2015

Inventat de managerul cultural Adrian Todd Zuniga şi gîndit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match își propune să confrunte pe scenă 4 autori, care vor citi din creațiile proprii, pentru a fi apoi evaluați de un juriu.

Cele 4 nume care se vor înfrunta în ringul de box de la Clubul Ţăranului sînt: Tara Skurtu, poeta americană cu rădăcini româneşti, Svetlana Cârstean, Răzvan Ţupa şi Mugur Grosu, iar echipa juraţilor este formată din: Bogdan-Alexandru Stănescu – poet, critic literar, preşedintele FILB, Luiza Vasiliu – jurnalist cultural şi cunoscutul om de radio şi televiziune Andrei Gheorghe.

„De ani de zile am o adevărată obsesie pentru București, unde am și ajuns, de Anul Nou, în 2014 (dat fiind că trăiesc în Los Angeles, cred că duceam dorul unei ierni adevărate). Cît am stat la Bucureşti, am fost copleșit de frumusețea orașului, de cultura lui, așa că am sperat să aduc Literary Death Match în România în 2015, drept care am fost încîntat cînd m-a contactat Oana Boca. Bucureștiul este al șaizecilea oraș în care organizăm Literary Death Match, ceea ce mă umple de bucurie”, a mărturisit Adrian Todd Zuniga, creatorul Literary Death Match.

Afişul ediţiei FILB din acest an include 17 nume de primă mărime ale literaturii contemporane, oaspeţi din Turcia, Elveţia, Ungaria, Spania şi Statele Unite ale Americii şi România.

FILB, cel mai important festival independent de literatură din România, a fost iniţiat în 2008 de managerul cultural Oana Boca Stănescu, alături de scriitorii Vasile Ernuşi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, IoanaGruenwald s-aalăturat echipei organizatorice.

FILB este singurul festival European prezentat anul acesta în cadrul celui mai mare festival din lume, Edinburgh Festivals. În primăvară, FILB a fost recomensat cu Premiul al II-a la secţiunea „Artă, cultură” în cadrulg Galei Societăţii Civile, ediţia a XIII-a, iar la începutul anului FILB 7 a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural la categoria „Cel mai bun eveniment al anului”.

Citiţi şi:
08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.

27
/03
/19

Dacă biblioteca ta este plină de povești care se petrec în spațiu, lupte intergalactice, personaje cu puteri supranaturale, animale fantastice, tărâmuri nevăzute și supereroi, atunci te numeri printre #DragoniiDeBibliotecă și nu poți lipsi la a opta ediție a singurului târg de carte creat exact pentru tine: Final Frontier!

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

12
/03
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită miercuri, 13 martie, de la orele 19.00, la lansarea romanului „Hemingway și cu mine” de Paula McLain, o emoționantă reconstituire ficțională a iubirii dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare americană Martha Gellhorn.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

06
/03
/19

CRONICĂ DE FILM „Distanța dintre mine și mine” (2018), de Mona Nicoară și Dana Bunescu, nu este important doar prin valoarea de document – Nina Cassian filmată în ultima perioadă a vieţii. Este un documentar ambițios prin montajul care pune în dialog memoria personală a scriitoarei și arhivele din timpul comunismului.

05
/03
/19

Oficial, este primăvară, iar cititorii își pot abandona hainele groase în dulapuri pentru a face loc sacoșelor din pânză încărcate cu cărți. Iată propunerile Grupului Editorial ART pentru noul sezon!