FILB, prezentat în cadrul Festivalului de la Edinburgh
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-prezentat-in-cadrul-festivalului-de-la-edinburgh/

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) va fi prezentat în cadrul Festivalului de la Edinburgh, cel mai semnificativ eveniment de acest gen din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2015

Despre cele 7 ediții ale FILB și istoria proiectului va vorbi la Edinburgh, pe 24 august, Oana Boca Stănescu unul dintre cei 3 membri fondatori:

„Festivalul de la Edinburgh este un «training» necesar, pe care, într-o lume ideală, orice manager cultural ar fi bine să-l parcurgă. Sînt o norocoasă că am șansa de a încerca să înțeleg cum e posibil să gestionezi prezența a peste 30.000 de artiști din peste 70 de țări în cadrul unui singur proiect. Apoi, mă bucur că am ocazia să aflu, la fața locului, mai multe despre spațiul literar britanic, zona culturală dinspre au sosit cei mai mulți invitați ai FILB de-a lungul celor 7 ediții.
Iar faptul că voi prezenta public, la Edinburgh, micul nostru festival, asta mi se pare aproape ireal!” (Oana Boca Stănescu)

Alături de organizatori de festivaluri literare din Columbia, Palestina sau India, Oana Boca se numără pe lista celor 11 manageri culturali selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh, realizat de British Council Scoția în parteneriat cu Festivals Edinburgh și Creative Scotland, cu sprijinul Primăriei orașului Edinburgh, Event Scotland și guvernului scoțian. Instituția care a înscris proiectul în compețiție și care susține deplasarea Oanei Boca Stănescu în Scoția este British Council România, unul dintre cei mai importanți parteneri ai FILB de-a lungul timpului.

De-a lungul celor 7 ediții, FILB a prilejuit iubitorilor de literatură din capitală întîlnirea cu 76 de scriitori din 23 de țări, nume de primă mărime ale literaturii contemporane.
În urmă cu două luni, cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) a fost recompensată cu Premiul al II-a la secțiunea „Artă și Cultură” în cadrul Galei Societății Civile, ediția cu numărul XIII.

Festivalul International de Literatura Bucuresti – „FILB” – este astăzi cel mai important festival independent internațional de literatură din România. Un proiect inițiat în 2008, FILB încercă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenția noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut așezat sub circumstanțe istorice asemănătoare va da naștere unor produse culturale identice. Scriitorii invitați la Festival rescriu granițele unui trecut comun, și o fac într-o Europă care e în plină rescriere.

Ediția din 2014 a FILB a reprezintat cea mai importantă etapă din istoria Festivalului: a fost ediția cei mai mulți scriitori invitați – 19 autori, de pe 3 continente și 10 țări: Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveția, Republica Moldova și România. Ediția cu numărul 7 a reunit, în mod simbolic, 7 evenimente, fiind prima care a inclus, pe lîngă evenimentele dedicate literaturii mainstream, și evenimente dedicate literaturii SF & F. De asemenea, în cadrul FILB 7, British Council România a găzduit o seară literară dedicată literaturii SF, avîndu-i ca invitați pe Paul McAuley și Richard K. Morgan, evenimentul transmis online, o noutate, atît din punctul de vedere al tematicii dezbaterilor, cît și al faptului că evenimentul a fost accesibil inclusiv publicului din afara Bucureștiului.

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) este un proiect organizat sub umbrela Asociației Headsome Communication, echipa organizatorică din prezent reunindu-i pe: Bogdan-Alexandru Stănescu, Vasile Ernu, Oana Boca și Ioana Gruenwald. Site-ul oficial al proiectului: www.filb.ro.

Festivalul de la Edinburgh – prima ediție coordonată de irlandezul Fergus Linehan – se derulează anul acesta între 7 și 31 august, cuprinzând aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de stradă și de interior, desfășurate în mai toate spațiile culturale și publice din capitala scoțiană și avînd pe afiș nume și companii de prim rang din întreaga lume.

Oana Boca Stănescu este manager cultural și consultant în comunicare, cu o experiență de 13 ani, fondatoarea Headsome Communication, prima agenție de comunicare din România specializată în proiectele de promovare a lecturii.

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.