FILM+ prelungește perioada de înscrieri pentru cea de-a șasea ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-prelungeste-perioada-de-inscrieri-pentru-cea-de-a-sasea-editie/

FILM+, programul de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, prelungeşte termenul de înscriere a proiectelor pentru cea de-a şasea ediţie (2021-2022).

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2021

Cineaștii la început de carieră din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova sunt invitați să aplice prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM+, până pe 4 august.

FILM + sprijină realizatorii de film care nu au debutat încă în lungmetraj și care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare.

Rezultatele selecției vor fi anunțate în doua jumătate a lunii septembrie.

FILM+ oferă sprijin, indiferent de genul filmelor (ficțiune, animație, documentar, experimental) și stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție), și pune la dispoziția aplicanților resurse fizice, precum și expertiza îndrumătorilor și a partenerilor pentru susținerea proiectelor selectate, după cum urmează:

FILM + Dezvoltare 
Această secțiune este dedicată proiectelor în stadii incipiente de dezvoltare (treatment sau prim draft). Proiectele selectate vor beneficia de îndrumare și consultanță pentru dezvoltarea scenariului și pregătire pentru etapa de finanțare și producție. Bugetul producției nu este un criteriu de eligibilitate.

FILM + Producție
La această secțiune a programului se pot înscrie proiecte de film cu buget redus (sub 30.000 de euro) aflate într-un stadiu avansat de pregătire, și care au nevoie de sprijin pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului). Proiectele selectate pot beneficia de resurse fizice (echipamente, locații de filmare, completarea echipei tehnice și de creație).

FILM + Work in Progress
Realizatorii de film selectați în această secțiune vor primi  sprijin pentru finalizarea proiectelor (filme cu buget redus, sub 30.000 de euro), beneficiind de consultanță specifică etapei de post-producție artistică și/ sau tehnică, în funcție de nevoile fiecărui proiect (montaj, postprocesare imagine și/sau sunet, efecte speciale, grafică etc), precum și acces la resurse fizice (studio de sunet, de procesare imagine, grafică ș.a.m.d.).

Două proiecte care au beneficiat de sprijinul programului FILM+ au premiera la TIFF 2021

Cinci tineri cineaști care au participat în programul FILM+  își prezintă filmele la Festivalul Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august), în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc. Două dintre proiecte au beneficiat de sprijin direct  în cadrul programului.

Lungmetrajul documentar „Omul cu umbra”, regizat de Dragoș Hanciu, participant cu acest proiect la modulul Work in Progress ediția 5 (2020) va avea premiera la TIFF 2021 pe 29 iulie, de la ora 22:00, la UBB Open Air, a doua proiecție fiind programată pe 31 iulie, de la 10:30 la Cinema Victoria. În centrul poveștii se află Gheorghe Blondă, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București, care, sub semnul modernizării, urmează să fie înlocuit de noua conducere, punând capăt carierei sale de-o viață.

În procesul filmării acestui documentar hibrid observațional și participativ, Jorj pornește o prietenie neașteptată cu regizorul. În paralel cu protestele anticorupție din 2017 din România, filmul propune o privire umanistă asupra unei instituții care funcționează ca o oglindă a autorităților care conduc țara. Lupta lui Jorj de a-și păstra slujba devine o chestiune de viață și de moarte, mai mult decât o tranziție tehnologică așa cum o motiveaza conducerea universității.

Scurtmetrajul musical „Trecut de ora 8”, scris, regizat și montat de Alex Pintică – participant cu acest proiect la modulul Producție al primei ediții FILM+ (2016) – are, de asemenea, premiera în Zilele Filmului Românesc (29 iulie de la 21:45 la Iulius Parc Open Air, 30 iulie la Cinema Dacia Mănăștur de la ora 18:00 și 31 iulie de la ora 13:00 la Cinema Florin Piersic).

Când inimile lor nu mai bat la unison, Andrei și Roxana speră la altceva cu altcineva, aşa că organizează o cină între prieteni, într-o seară, trecut de ora opt.

Echipa FILM+ felicită trei alți cineaști, foști participanți ai programului, pentru noile lor realizări. Andra Hera (participantă la modulul Producție, FILM+ ediția 3, 2018, cu scurtmetrajul „Fructe”) debutează în lungmetraj cu documentarul „În mijlocul meu, vocea. Denisse Conn Tubacu (participantă la modulul Work in Progress în cadrul primei ediții FILM+, 2016) este autoarea scurtmetrajului „Carmen de bezea”. Iar „În numele tatălui”, cel mai nou scurtmetraj scris și regizat de Vladimir Dembinski (participat la modulul Producție FILM+ ediția 2019, cu proiectul „Duckadam”) va avea premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de cineaști, formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, regizorul Paul Negoescu și producătoarea Anamaria Antoci, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.

Programul inițiat de Asociația Graphis 122 a fost implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a șasea ediție FILM + este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene*.

Parteneri media:, AaRC.ro, Cinemap, Zile și Nopți, Cooperativa Urbană, Radio România Cultural, IQAds, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Films in Frame.

* Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

Detalii pe: Website | Facebook | Instagram

 

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.