Filme de Corneliu Porumboiu, Bogdan Mustaţă şi Radu Jude, în competiţie la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-corneliu-porumboiu-bogdan-mustata-si-radu-jude-in-competitie-la-festivalul-de-la-sarajevo/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Ca o umbră de nor” de Radu Jude se numără printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo, ce se va desfăşura între 16 şi 24 august.

Un articol de Laura Iancu|18 iulie 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Ca o umbră de nor” de Radu Jude (foto) se numără printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo, ce se va desfăşura între 16 şi 24 august.

În total, trei filme româneşti rulează în competiţia de lungmetraj a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo: „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu, „Lupu” de Bogdan Mustaţă şi „Carmen” de Doru Niţescu.

„Când se lasă seara peste Bucureşti” a fost selectat şi în competiţia Festivalului de la Locarno şi spune povestea unui regizor care lucrează la un film. Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol. Filmul va rula în premieră mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Locarno.

„Lupu” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, deţinător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, în 2008, pentru „O zi bună de plajă”. Filmul prezintă povestea lui Lupu, un adolescent singuratic, ce trăieşte într-o lume imaginară, una creată de el ca să-i fie pe plac, să răspundă dorinţelor şi emoţiilor sale.

O aduce în lumea lui pe Clara, fata pe care o iubeşte. Atunci când nu mai e sigur dacă ea e reală sau imaginară, simte că pierde controlul şi vrea să evadeze. Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu joacă în „Lupu” rolul unui bătrân din blocul în care locuieşte Lupu. De altfel, acesta este ultimul film în care poate fi văzut Sergiu Nicolaescu. Printre actorii din distribuţie se numără şi Costel Caşcaval şi Ada Condeescu.

Alexandru Dabija, în rol de preot

„Carmen” este regizat de Doru Niţescu după un scenariu pe care îl semnează alături de Tudor Voican. Filmul spune povestea unei familii care se luptă pentru viaţa micuţei Carmen. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Mimi Brănescu şi Rodica Lazăr.

Pe de altă parte, filmul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude va rula în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Sarajevo, alături de „Fotografii de familie” de Andrei Cohn, notează Mediafax.

Scurtmetrajul „Ca o umbră de nor” de Radu Jude spune povestea unui preot (Alexandru Dabija) care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde.

Citiţi şi: VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija

„Fotografii de familie” de Andrei Cohn este povestea unei reuniuni de familie într-o duminică după-amiază. Ulterior, membrii familiei nu se vor mai întâlni cu toţii niciodată.

Pe de altă parte, filmul „Aici… adică acolo” de Laura Căpăţână Juller a fost selectat în competiţia de documentare a ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo. Documentarul „Aici… adică acolo” este în competiţie cu producţii din ţări precum Croaţia, Slovenia, Grecia şi Ungaria.

Cristi Puiu, omagiat la festival

Documentarul „Aici… adică acolo” a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită.

După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului şi casa cea mare este departe de a fi terminată. Laura Căpăţână-Juller le-a însoţit pe Ani şi Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecţiune şi talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absenţa părinţilor.

Şi regizorul Cristi Puiu va fi omagiat la ediţia de anul acest a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment.

De asemenea, „The Fixer” de Adrian Sitaru, „Viking Line Story” de Ştefan Constantinescu şi „Vanpir” de Marian Crişan se numără printre proiectele cinematografice care au fost selectate în secţiunea CineLink Plus a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Totodată, în secţiunea CineLink a fost selectat proiectul „Dogs” de Bogdan Mirică (42 Km Film).

În total, 90 de proiecte din 18 ţări au fost depuse pentru selecţie în programul CineLink 2013. Secţiunea CineLink aduce împreună producători care caută cofinanţatori pentru proiectele cinematografice pe care le dezvoltă. Aproximativ 60% din proiectele CineLink de la Sarajevo au fost finalizate, în ultimii zece ani.

Opt dintre proiectele CineLink vor participa la un workshop cu regizori, producători şi specialişti în finanţe şi chestiuni legale. Toate cele 16 proiecte selectate în programul CineLink vor fi prezentate la piaţa de coproducţii de la Sarajevo, între 21 şi 24 august.

Foto: Cinemagia

20
/10
/16

Actriţă şi cântăreaţă Chrysta Bell, muza lui David Lynch şi protagonista noului sezon Twin Peaks, va concerta în premieră la Bucureşti (26 şi 27 octombrie), alături de formaţia sa. Concertul va fi urmat de proiecţia peliculei The Music of David Lynch.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

20
/10
/16

"Am jucat alături de Birlic, alături de Calboreanu, de Dina Cocea, Cela Dima, Marcel Anghelescu, actori din marea pleiadă a Teatrului Naţional, care l-au cunoscut şi l-au prins în viaţă pe Caragiale. Să stai lângă ei, să joci alături de ei este un lucru absolut extraordinar..." - Costel Constantin. Unul dintre cei mai importanti actori din „vechea gardă” a teatrului şi filmului românesc împlineşte, astăzi, 74 de ani. În octombrie 2012, Costel Constantin primea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

19
/10
/16

Renumitul regizor și scenarist francez Olivier Assayas sosește mâine, 20 octombrie, la București, pentru prima întâlnire cu publicul din România, la premiera filmului Personal Shopper, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, de la ora 20.45. Premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, în care Kristen Stewart are rolul principal.

18
/10
/16

Cu prilejul prezentării documentarului "Before the Flood'' ("Înainte de potop"), Leonardo DiCaprio a lansat, luni seară, la Paris, un apel emoționant pentru acțiune împotriva încălzirii globale deoarece "timpul este scurt", în prezența ministrului francez al Mediului Ségolčne Royal și a primarului orașului, Anne Hidalgo.

17
/10
/16

Filmul „Masterminds” / „Hoți de geniu”, o comedie plină de acțiune produsă de Relativity Studios și bazată pe o întâmplare reală, redă povestea unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria Americii, într-o atmosferă grunge-pop specifică anilor 1997-1998. Un film distribuit de Forum Film România.

17
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în cadrul festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest”, „Fuocoammare”, documentarul italianului Gianfranco Rosi care a câștigat Ursul de Aur în acest an la Berlinale, este unul din marile filme ale momentului – un portret deopotrivă tandru și dureros al lumii pe care o trăim.

17
/10
/16

Trofeul Dracula 2016 și premiul în valoare de 1000 Euro a revenit producției suedeze The Giant / Jätten, regizate de Johannes Nyholm, „o emoționantă poveste despre oamenii pe care societatea modernă tinde să îi ascundă”. Rikard, personajul principal al filmului, este un bărbat autist, cu o severă diformitate, care încearcă cu ajutorul unui gigant să își găsească drumul spre mama de mult pierdută.

17
/10
/16

Before Love, scurtmetrajului rusesc al regizorului Igor Kovalyov, a primit Trofeul Anim’est la cea de-a 11-a ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est (7 și 16 octombrie). Before Love – un film despre singurătate, neînțelegere şi dezacorduri – a fost premiat pentru ”povestea captivantă, imaginea spectaculoasă și concepția grafică aparte”.

17
/10
/16

Actorul american Robert De Niro va primi Premiul onorific Chaplin din partea Film Society of Lincoln Center, o distincţie onorifică acordată anual celor mai importante personaităţi ale lumii filmului american.

15
/10
/16

Povestea uluitoare a unui film, „Şi va fi...” (1992), realizat în România de un regizor basarabean, Valeriu Jereghi, cu bani de la Moscova şi în timp ce URSS se prăbuşea. Film relansat duminică, la sala de cinema a Muzeului Ţăranului, într-o proiecţie cu intrare liberă în cadrul „Les Films de Cannes a Bucarest”.

15
/10
/16

Un nou sezon Garantat 100% începe duminică, 16 octombrie, la TVR 1. Primul invitat al lui Cătălin Ştefănescu în acest sezon este actorul Tim Robbins, câştigătorul unui premiu Oscar şi a două Globuri de Aur. Ediţia poate fi vizionată de la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.