O comedie neagră pe fundalul anilor ’90: „Masterminds”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-comedie-neagra-pe-fundalul-anilor-90-masterminds/

Filmul „Masterminds” / „Hoţi de geniu”, o comedie plină de acţiune produsă de Relativity Studios şi bazată pe o întâmplare reală, redă povestea unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria Americii, într-o atmosferă grunge-pop specifică anilor 1997-1998. Un film distribuit de Forum Film România.

Un articol de Liliana Matei|17 octombrie 2016

În „Masterminds / „Hoți de geniu”, vă întâlniți cu Zach Galifianakis, în rolul lui David Ghantt, autorul jafului în cadrul căruia au fost furate 17 milioane de dolari de la depozitul unei bănci din Carolina de Nord, Kristen Wiig, în rolul iubitei lui Ghantt, cea care împreună cu Steve Chambers, interpretat de Owen Wilson, pune la cale marele furt. Pelicula este regizată de Jared Hess, iar scenariul este semnat de Chris Bowman, Hubbel Palmer și Emily Spivey.

Nostalgia anilor 90

Cum acțiunea comediei negre are loc în 1997-1998, filmul redă din plin atmosfera acelei perioade, una dintre cele mai febrile din istoria culturii pop a Statelor Unite. Autenticitatea acelui deceniu se vede, în primul rând, în vestimentația aleasă de designerul Sarah Edwards, care mizează exact pe conceptul de nostalgie pentru acei ani nu chiar așa de îndepărtați.

afis_masterminds„A fost o provocare să găsesc cele mai adecvate haine, mai ales că nu au trecut atât de mulți ani de atunci și costumele nu sunt disponibile în magazinele de specialitate”, spune ea. Sunt încă mulți oameni care au astfel de haine în dulapurile lor, deci vestimentația asta nu e încă vintage, completează designerul, care a recurs la imaginație și improvizație.

„Oamenii încă purtau haine din anii 80. A fost foarte distractiv să recreez perioada respectivă, încă existau costume cu umeri ampli”, potrivit Edwards, chiar dacă acțiunea filmului se petrece în 1997, în Carolina de Nord. Cel mai amuzant i s-a părut designerului să creeze costumele pentru Owen Wilson, cel care îi dă viață lui Steve Chambers, mai ales că în respectivul an erau la modă pantalonii largi pentru bărbați. Oricum, mai spune Edwards, referințele vestimentare din film sunt în mod voit lipsite de eleganță, e vorba de oameni simpli care nu se îmbrăcau neapărat ținând cont de tendințele din modă.

Cât privește stilul hoțului de geniu Ghantt, un amănunt e demn de menționat: în viața reală el a fugit în Mexic cu 30.000 de dolari îndesați în niște cizme de cowboy, dar în film banii sunt băgați în lenjeria intimă, ceea ce, spune actorul Zach Galifianakis, dă o notă substanțială de umor.

Momente suprarealiste

Mare parte din peliculă a fost filmată în Asheville, Carolina de Nord, singura excepție fiind scenele din Mexic pentru echipa de producție a ales o locație din Puerto Rico. „Decorurile noastre n-au fost foarte elaborate, ceea ce mi-a plăcut la nebunie pentru că ne-a permis o anume creativitate și libertate de mișcare”, spune Zach Galifianakis.

De-a lungul filmărilor, întreaga echipă s-a familiarizat cu restaurantele și cluburile de noapte din Ashville, mai ales în zilele când vremea nu era tocmai potrivită pentru filmări. Din cauza ploilor torențiale, scena plină de tensiune din casa familiei Chambers – cumpărată cu banii furați de Ghantt – a fost filmată cu o întârziere de nouă zile. Însă, potrivit lui Devin Ratray, unul dintre actorii în rol secundar, scena în sine a fost o nebunie totală, care a presupus momente desprinse parcă din opera lui Salvador Dali: mult nămol, bandă adezivă, sacouri albe, ochelari de soare, puști.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.