Filme de Cristian Mungiu şi Adina Pintilie, finanţate de Eurimages cu peste 450.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-cristian-mungiu-si-adina-pintilie-finantate-de-eurimages-cu-peste-450-000-de-euro/

Proiectele cinematografice „Fotografii de familie”, de Cristian Mungiu, şi „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, au primit finanţări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanţare Eurimages, din iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2015

„Fotografii de familie/ Recycling feelings”, de Cristian Mungiu, vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily.

Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanţare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanţare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut „Nu mă atinge-mă/ Touch me not” al Adinei Pintilie. Filmările pentru producţia al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro vor avea loc atât în România, cât şi în Germania.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016.

Proiectul a primit finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Cristian Mungiu

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Adina Pintilie

Adina Pintilie

În 2012, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina

Stratan.

Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Adina Pintilie

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producţiile „Nu te supăra, dar…” (2007) şi „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale.

Cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, „Balastiera#186” (2007), a fost selectat în secţiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

Foto: Nu mă atinge-mă/ Touch me not, Cristian Mungiu şi Adina Pintilie

04
/04
/13

CRONICĂ DE FILM În „The Gatekeepers“, şase foşti şefi ai agenţiei de securitate israeliene Shin Bet fac confesiuni brutal şi oarecum inexplicabil de sincere cu privire la acţiunile organizaţiei pe care au condus-o. Filmul va fi proiectat astăzi, de la ora 16.00, la Cinema Studio

01
/04
/13

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe marţi, 2 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: „Frumoasa adormită”/ „Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio.

25
/03
/13

„Toată lumea din familia noastră“, în regia lui Radu Jude, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo. Radu Jude a câştigat premiul pentru regie, iar Şerban Pavlu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru prestaţia din acelaşi film