Mitică Popescu va primi Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitica-popescu-va-primi-premiul-gopo-pentru-intreaga-cariera/

În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului Mitică Popescu prin Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizată pe 25 martie, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

În 2013, Premiile Gopo îi aduc un omagiu maestrului comediei românești, Mitică Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Întreagă Carieră în cadrul Galei organizată pe 25 martie, la Opera Națională București.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 2 decembrie 1936, la București, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din generația sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic și aparițiile dramatice sau comice inconfundabile, în producții muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalități.

A jucat în peste 40 de piese de teatru și peste 50 de producții cinematografice și TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”, care a împlinit 12 ani.

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoșilă din filmul Moromeții, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu. Un alt rol de referință este cel din Vânătoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niște țărani”, de Dinu Săraru și una dintre producțiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat. Actorul și-a interpretat magistral personajul – țăranul Năiță Lucean – și pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum Glissando (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere roșii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei…secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Înghițitorul de săbii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pământeni (Șerban Marinescu, 1993), Dulcea saună a morţii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Căsătorie cu repetiție (r. Virgil Calotescu, 1985).

În teatru, actorul a cucerit audiența în spectacole precum Alex și Morris, de Michael Elkin, Matca, de Marin Sorescu, Pescăruşul, de A.P.Cehov, Monştrii sacri, de Jean Cocteau, O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord, de Eduard Radzinski, Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni.

Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.