Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau, la Cinemateca Eforie din Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-louis-delluc-si-jean-cocteau-la-cinemateca-eforie-din-capitala/

Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau vor fi proiectate miercuri şi sâmbătă la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în cadrul celei de-a treia sesiuni a programului „Avangarda revizitată”.   Proiectul „Avangardei revizitate” continuă cu Louis Delluc, unul din autorii săi importanţi şi, într-o oarecare măsură, de neocolit. Astfel, miercuri şi sâmbătă, de la ora 19.00, […]

Un articol de Andrada Văsii|23 ianuarie 2013

Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau vor fi proiectate miercuri şi sâmbătă la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în cadrul celei de-a treia sesiuni a programului „Avangarda revizitată”.

 

Proiectul „Avangardei revizitate” continuă cu Louis Delluc, unul din autorii săi importanţi şi, într-o oarecare măsură, de neocolit.

Astfel, miercuri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române, va fi prezentată a treia sesiune din cadrul programului „Avangarda revizitată. Avangarda europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României”, în conceptul şi viziunea curatorială a lui Igor Mocanu.

În programul celei de-a treia sesiuni au fost incluse filmele „Friguri/ Fievre”, „Femeia de nicăieri/ La femme de nulle part” şi „Sânge de poet/ La sang d’un poete”, toate în regia lui Louis Delluc.

 În acest fel, cea de-a treia sesiune a programului „Avangarda revizitată” va marca 92 de ani de la lansarea de către Louis Delluc a revistei bilunare Le Journal du Cine-club.

„Alipirea lui Louis Delluc cercurilor avangardei europene pare fortuită numai la prima vedere. Nu şi dacă ne amintim că celebrul regizor francez a fost unul din principalii susţinători şi promotori ai experimentului avangardist şi ai autorilor emergenţi în perioada dintre cele două Războaie Mondiale. Începând cu 1917, dezvoltă o activitate intensă de critic de film, pe atunci termenul încă inexistent, trecând drept inventatorul sau, după caz, creatorul cuvântului «cineast». Deşi suspectat de a-l fi creat după chipul şi asemănarea propriei reviste, «Cinéa», termenul se va încetăţeni foarte curând, într-o concurenţă acerbă cu «cinegrafist» şi alţi monştri lexicali”, explică Igor Mocanu.

 

 

Sursa: Mediafax

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.