Filme de neratat la DaKINO 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-neratat-la-dakino-2018/

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO începe astăzi la Bucureşti, iar printre starurile din distribuţiile filmelor din acest an se numără Annette Bening, Jamie Bell, Alicia Vikander, Helen Mirren, James McAvoy, Christian Bale, Glenn Close, Dakota Fanning sau Jean-Pierre Bacri.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

DaKINO 2018 aduce la București cel mai recent film al celebrului regizor german Wim Wenders, SUBMERGENCE, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto în toamna anului trecut. Lungmetrajul, care îi are în rolurile principale pe Alicia Vikander și pe James McAvoy, va fi prezentat în premieră în România și într-o proiecție unică în cadrul Festivalului, joi, 19 aprilie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

Wim Wenders are la activ, în lunga sa carieră, 3 nominalizări la Oscar pentru documentarele The Salt of the Earth, Pina și Buena Vista Social Club, este câștigătorul Premiului BAFTA și al Palme d’Or la Cannes pentru Paris, Texas și al unui Leu de Aur la Veneția pentru The State of Things.

Tot în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto 2017 au avut premiera mondială și alte două filme incluse în programul DaKINO 2018: HOSTILES, în regia lui Scott Cooper, un western clasic care îi are in rolurile principale pe Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi și Timothee Chalamet, și THE WIFE, în regia lui Bjorn Runge, cu Glenn Close în rolul principal, alături de Jonathan Pryce și Christian Slater.

În premieră în România, DaKINO 2018 prezintă și filmul THE LEISURE SEEKER, în regia lui Paolo Virzi, pentru care Helen Mirren a obținut o nominalizare la Globurile de Aur 2018 pentru Cea mai buna actriță. Filmul a fost inclus și în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Veneția în 2017.

PLEASE STAND BY, în regia lui Ben Lewin, o aduce într-un rol principal de excepție pe actrița Dakota Fanning, care joacă alături de Toni Collette, rolul unei tinere cu tulburare de spectru autist care demonstrează că pasiunea ei pentru Star Trek sparge bariere. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Austin și a fost prezentat la Festivalul de Film de la Roma în 2017, putând fi văzut la DaKINO în premieră în România.

Acestor titluri li se adaugă FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL– filmul care deschide ediția din acest an, nominalizat la 3 Premii BAFTA 2018 pentru Cea mai bună actriță în rol principal- Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal- Jamie Bell, Cel mai bun scenariu adaptat- Matt Greenhalgh. Filmul este proiectat miercuri, de la 19.30, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Filmul urmărește ultimii ani din viața zbuciumată a actriței Gloria Grahame, o divă a filmelor noir din anii ’40-’50, câștigătoare a unui Premiu Oscar pentru Rol secundar în filmul lui Vincente Minnelli „The Bad and The Beautiful” în anul 1953, după ce mai avusese o altă nominalizare pentru rol secundar în 1948, cu roluri în filme regizate de Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, alături de staruri ale momentului- Lana Turner, Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart. Cu patru căsătorii la activ, cu un renume de actriță dificilă pe platourile de filmare, după o încercare nereușită de operație estetică la buza superioară, faima Gloriei Grahame ca star de cinema începe să apună la finalul anilor ’50. Devine mult mai activă în teatru, însă, la finalul anilor ’70, bolnavă de cancer dar dispusă să lucreze până în ultima clipă, Gloria Grahame se reîntoarce la fostul ei iubit, actorul Peter Turner, pentru a locui la Liverpool. Filmul este bazat pe memoriile lui Peter Turner, apărute în 1987, iar Peter Turner joacă de asemenea în film.

Publicul o va putea vedea pe Gloria Grahame și în The Man Who Never Was, regia Ronald Neame, prezentat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 1956 și recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu- Nigel Balchin la Premiile BAFTA 1957, film de asemenea programat în cadrul DaKINO 2018.

Festivalul se închide duminică, 22 aprilie, de la 20.15, cu o comedie veritabilă semnată de regizorii marelui succes de public Les Intouchables, Olivier Nakache și Eric Toledano- C’EST LA VIE, care a primit anul acesta nu mai puțin de 10 nominalizări la Premiile Cesar. Rolul principal al filmului este jucat de actorul francez Jean-Pierre Bacri, căruia i se alătură Jean-Paul Rouve și Gilles Lellouche.

Programul Festivalului include de asemenea în proiecții speciale filmele: TĂRÂMUL BINECUVÂNTAT, cu Alec Secăreanu (anul acesta, membru al Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO); ANIVERSAREA, cel mai recent film al lui Dan Chişu, MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, debutul ca regizor de lungmetraj al actorului Emanuel Pârvu, precum și un program de OFF Românesc care include scurtmetrajele Scris/Nescris, în regia lui Adrian Silișteanu (Președintele Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO 2018), Asfințit, în regia Mironei Radu și Totul e foarte departe, în regia lui Emanuel Pârvu.

În memoria lui Milos Forman, DaKINO 2018 a inclus în program şi o proiecţie specială a filmului RAGTIME. Filmul, apărut pe ecrane în anul 1981, cu James Cagney şi Elizabeth McGovern în rolurile principale, a adunat 8 nominalizări la Premiile Oscar si 7 nominalizări la Globurile de Aur. Filmul va fi proiectat duminică, 22 aprilie, ora 15.00 la ARCUB.

Festivalul DaKINO va prezenta anul acesta 27 de filme în cadrul Competiției de scurtmetraj, selecția aparținând criticilor de film Ionuț Mareș, Cristi Mărculescu și George Mihalcea.

Competiția de scurtmetraj va fi prezentată publicului la ARCUB în serile de joi, 19 aprilie, vineri, 20 aprilie, și sâmbătă, 21 aprilie, și în reluare, într-o proiecție maraton, duminică, 22 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Lista completă a filmelor incluse în Competiția de scurtmetraj este disponibilă aici.

Juriul DaKINO 2018 este prezidat de directorul de imagine și regizorul Adrian Silișteanu, căruia i se alătură Asja Krsmanović, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Țăranului, actorul Alec Secăreanu și regizorul iranian Ali Asgari. Juriul va acorda duminică, 22 aprilie, în cadrul Galei de Închidere a evenimentului Trofeul DaKINO 2018 pentru Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul pentru Cel mai bun scenariu, precum și Premii speciale ale Juriului.

În cadrul aceleași Gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda și Premiul Publicului.

DaKIDS, secțiunea dedicată copiilor, va aduce și anul acesta în sala de cinema, la proiecții gratuite, categorii de copii care nu merg în mod frecvent la film- copii din centre de zi sau de plasament, precum și copii cu tulburare de spectru autist.

Programul integral al Festivalului este disponibil pe site-ul www.dakinofestival.ro
Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale sălilor de cinema sau de pe site-ul www.eventbook.ro.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO are loc în perioada 18-22 aprilie la ARCUB și Cinema Muzeul Țăranului, fiind organizată de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB și al Centrului Național al Cinematografiei.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.