Filme în premieră în România, în competiţia Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-in-premiera-in-romania-in-competitia-ceau-cinema/

Şase filme realizate de regizori din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Slovacia şi Ucraina au fost selectate în competiţia celei de-a cincea ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 19-22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2018

Cinci dintre cele şase filme care concurează pentru trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi pentru Premiul Publicului, oferit de Casa Auto Timişoara, vor fi proiectate în premieră în România. Două sunt realizate de tinere femei regizor.

Inclus în 2017 în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, „Out” este primul film al regizorului slovac György Kristóf. „Out” urmăreşte călătoria prin Europa de Est a unui bărbat în jurul a 50 de ani, care speră să-şi găsească un loc de muncă, dar care ajunge implicat într-o serie de întâmplări bizare.

„3/4”

„3/4” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului bulgar Ilian Metev, care a câştigat Leopardul de Aur în secţiunea Cineasti del presente la Locarno 2017 şi marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul de la Sofia 2018. Filmul este portretul unei familii – un tată şi doi copii adolescenţi – în ultima lor vară împreună.
Debut al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, „Căderea” („Falling”) este o poveste fragilă de dragoste între un băiat şi o fată în Ucraina post-revoluţionară de astăzi. Filmul a avut premiera mondială anul trecut în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary şi a fost selectat de asemenea în competiţiile festivalurilor de la Stockholm şi Premiers Plans d’Angers.
Inclus în 2017 în selecţia Festivalului de la Veneţia şi în competiţia Festivalului Premiers Plans d’Angers, „Manuel” este primul film de ficţiune al regizorului italian Dario Albertini, autorul mai multor documentare. Manuel este portretul unui tânăr de 18 ani care părăseşte centrul de plasament în care a fost închis şi care este nevoit să înceapă o nouă viaţă, în libertate.
Al patrulea film al regizorului croat Nevio Marasović, „Comic Sans” are în centru un tânăr graphic designer de succes, pus în situaţia de a-şi revizui existenţa după ce este părăsit de iubită şi se reîntâlneşte cu tatăl său.

Nina

„Comic Sans” a obţinut în acest an premiul criticii pentru cel mai bun film din regiune în competiţia Festivalului Internaţional de Film FEST de la Belgrad.

„Nina” este debutul tinerei regizoare poloneze Olga Chajdas şi a avut premiera mondială în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de la Rotterdam, iar recent a fost inclus în selecţia de la Karlovy Vary. Filmul urmăreşte un cuplu care se hotărăşte să apeleze la o mamă surogat, însă lucrurile se complică atunci când soţia se simte atrasă de tânăra aleasă să îi poarte viitorul copil.
Juriul format din actriţa Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan şi regizorul Florin Iepan va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.
Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro şi acordat de Casa Auto Timişoara. În urma exprimării votului, spectatorii filmelor din competiţie pot câştiga, prin tragere la sorţi, o bicicletă oferită de Pegas. Titlurile din competiţie sunt de asemenea eligibile şi pentru Trofeul Vitas România pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, în valoare de 1.000 de euro.

Trofeele Ceau Cinema

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.
Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului pot fi achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.
Foto: Ceau, Cinema! – facebook
09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.