Filme în premieră la Festivalul DaKINO
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-in-premiera-la-festivalul-dakino/

PREVIEW Câteva dintre cele mai apreciate filme recente vor putea fi văzute în premieră în România la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului DaKINO, care va avea loc între 7 şi 10 martie la Cinema Muzeul Ţăranului Român: „Boy Erased”, „If Beale Street Could Talk”, „At Eternity’s Gate” sau „Stan & Ollie”.

Un articol de Ionuţ Mareş|5 martie 2019

„Boy Erased” (2018), de Joel Edgerton, „If Beale Street Could Talk” (2018), de Barry Jenkins, „At Eternity’s Gate” (2018), de Julian Schnabel, şi „Stan & Ollie” (2018), de Jon S. Baird, sunt printre cele mai aşteptate filme recente care vor putea fi văzute în premieră în România la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului DaKINO.

Nominalizat la Globurile de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor în rol principal (Lucas Hedges) şi Cel mai bun cântec original, „Boy Erased”, al doilea film ca regizor al actorului Joel Edgerton, se bazează pe memoriile lui Garrard Conley, unul din cei 700.000 de americani care au fost supuși unei forme de terapie de conversie pentru persoane LGBT.

Părinții tânărului Jared, interpretați de Nicole Kidman și Russell Crowe, hotărăsc că este inacceptabil pentru ei, pentru comunitatea în care trăiesc și pentru fiul lor ca acesta să fie homosexual. Așa că Jared va intra într-un program de terapie de conversie, timp în care părinții lui vor încerca să împace propriile convingeri religioase – tatăl este pastor baptist – cu iubirea pentru fiu.

Filmul va fi proiectat joi, 7 martie, de la 19.30, la Gala de deschidere.

După ce în 2017 Barry Jenkins obţinea trei premii Oscar cu „Moolinght”, printre care și trofeul pentru Cel mai bun film, anul acesta „If Beale Street Could Talk” a câştigat premiul Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar – Regina King şi a mai avut două nominalizări – Cel mai bun scenariu adaptat și Cea mai bună coloană sonoră.

Filmul este adaptarea romanului omonim al lui James Baldwin şi spune povestea de dragoste dintre Tish (KiKi Layne) şi Fonny (Stephen James) în Harlemul anilor ’70.

„Stan & Ollie”, în regia lui John S. Baird, are în centru cel mai faimos duo de comici, Stan şi Bran (Laurel şi Hardy), care încearcă să îşi relanseze cariera printr-un turneu în Marea Britanie după război, în ceea ce avea să devină însă cântecul lor de lebădă.

„Steve Coogan și John C. Reilly nu numai că excelează în a imita convingător unul dintre cele mai faimoase cupluri comice ale ultimului secol, dar reuşesc și performanța extraordinară de a recrea câteva dintre faimoasele lor gaguri”, a scris The Hollywood Reporter.

Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor într-un film de comedie – Steve Coogan. Proiecţia va fi precedată de scurtmetrajul „Blotto” (1930; r. James Parrott), cu Stan Laurel, Oliver Hardy și Anita Garvin.

La Gala de închidere de duminică, 10 martie, va fi proiectat extrem de aşteptatul film „At Eternity’s Gate” (2018), în regia americanului Julian Schnabel. Pentru această interpretare a celebrului pictor Vincent van Gogh, Willem Dafoe a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor şi a câştigat premiul de interpretare masculină la Festivalul de la Veneţia.

Tot la DaKINO vor putea fi văzute două documentare regizate de femei despre două femei excepţionale. „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, îi face portretul scriitoarei Nina Cassian. La proiecţie vor fi prezente şi cele două autoare ale filmului. Iar documentarul american „On Her Shoulders”, pentru care Alexandria Bombach a câştigat premiul de regie la Sundance în 2018, o are în centru pe activista pentru drepturile omului Nadia Murad, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2018.

Cea de-a 28-a ediție a DaKINO, primul festival internațional de film din România și, de asemenea, unul dintre cele mai vechi festivaluri de scurtmetraj din Europa de Est, propune de asemenea tradiţionala competiţie de scurmetraje, care în acest an are 18 titluri (ficțiune și animație), produse în 14 țări din diferite colțuri ale lumii. Trei dintre scurtmetraje sunt semnate de regizori români: „8”, de Mihai Pîrcălabu, „Liniște”, de Alex Iureș, şi animaţia „Monstrul”, de Laura Pop, iar un altul vine din Republica Moldova – „Lazarus Syndrome”, de Eugen Damaschin.

Lista completă a filmelor incluse în Competiția de scurtmetraje (la a cărei selecţie am avut plăcerea să contribui alături de colegii Cristi Mărculescu şi George Mihalcea) este disponibilă aici.

Juriul DaKINO 2019 este prezidat de Mary Kate O Flanagan, scenaristă, consultant de scenarii și profesor de scenaristică din Irlanda, căreia i se alătură producătorul Anamaria Antoci, actrița Diana Cavallioti, Nuno Rodrigues, curator și programator al Festivalului de Film Curtas Vila do Conde din Portugalia, și Bogdan Mureșanu, scenarist și regizor, recent premiat cu „Cadoul de Crăciun” la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand din Franţa. De altfel, trei dintre scurtmetrajele lui Bogdan Mureşanu, printre care şi „Cadoul de Crăciun”, vor putea fi văzute într-o proiecţie specială.

Iar Mary Kate O Flanagan va susţine un masterclass de scenaristică („Scrierea și rescrierea unui scenariu de scurtmetraj”), care va avea loc duminică, 10 martie, între 12:00 şi 14:00, la Cărturești Verona (demisol).

Juriul va acorda în cadrul Galei de închidere Trofeul DaKINO 2019 pentru cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cel mai bun scenariu, precum și premii speciale. În cadrul aceleiași gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda și Premiul Publicului.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro.

Programul complet

DaKINO 2019 este organizat de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara.

 

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.

22
/08
/22

Cinematograful itinerant Cinema în aer liber își continuă sezonul de pe Insula Artelor din Parcul Titan și între 23 – 28 august, cu un film istoric despre anii de tinerețe ai lui Ernesto „Che” Guevara, un film românesc lansat anul acesta , o comedie franțuzească bine primită de public și trei filme cu aventuri care mai de care mai fantastice. Proiecțiile de film încep la ora 20:30, intrarea este liberă iar programul complet este disponibil pe https://cinemainaerliber.ro/.

22
/08
/22

Prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie la Constanța și va aduce în fața publicului de la malul mării cele mai așteptate producții cinematografice românești ale anului, alături de regizori și actori, dar și filme internaționale precum Ticket to Paradise, noua comedie romantică cu Julia Roberts și George Clooney.