Filme românești, reclame și animații de arhivă, la “Divanul” din Portul Cetate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-reclame-si-animatii-de-arhiva-la-divanul-din-portul-cetate/

Dintre filmele româneşti de arhivă care vor fi prezentate la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară face parte şi Haplea (1927), unul dintre primele filme româneşti de animaţie

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

Printre cele 19 filme românești selectate la „Divan” se regăseşte şi O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. Pelicula semnată de Lucian Pintilie va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.


Alte filme care vor putea fi urmărite la la “Divanul” din Portul Cetate sunt:

miercuri, 27 august

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13’)

povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă,

Tatăl nostru (Sergiu Lupșe, 2014, 8’)

povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine,

Țipătul (Sebastian Cosor, 2012)

o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch.

vineri, 29 august

Kazimirși Retur

cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei,

Joi, 28 august

de la ora 11.00 va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii: De-aș fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului “Povestea lui Harap-Alb”.

vineri, 29 august

Usturoi

primul film independent realizat cu voluntari, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film).

Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi susținut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge și clădește, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă (1977) și Arhimede(1970).

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova, care va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august.

Foto cu Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

01
/04
/21

Cineclubul One World Romania își propune în 2021 să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Primele două sesiuni sunt dedicate filmografiei cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, sunt disponibile gratuit până la 25 aprilie.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

23
/03
/21

CRONICĂ DE FILM „Soul” (2020), noua animaţie a lui Pete Docter şi a Studioului Pixar, debordează de fantezie şi reia ambiţia din „Inside Out” (2015) de a crea imagini şi personaje animate accesibile pentru a reprezenta concepte abstracte.

17
/03
/21

OPINIE Ştim că cinematografia din România, în afară de succese, are propriile probleme, deloc puţine. Însă merită să privim puţin şi la ce se întâmplă peste Prut, în Republica Moldova, unde se încearcă de câţiva ani să se creeze condiţiile pentru dezvoltarea unei cinematografii.

17
/03
/21

FRIENDS/ PRIETENII TĂI este unul dintre cele mai bine cotate seriale de televiziune, având multiple Premii Emmy și Globuri de Aur și multe alte nominalizări. Este o comedie inteligentă  despre experiențele unui  grup de prieteni din cartierul Manhattan, care încearcă să-și croiască un drum, pe cont propriu, în New York.

15
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Documentarele biografice mainstream nu prea au cum să ofere surprize formale. Au cam aceeaşi structură, iar diferenţele sunt marcate de personalitatea adusă în prim-plan. Produs şi lansat recent de Netflix, „Pelé” este un film cât se poate de convenţional. Însă e greu de criticat prea aspru: ni-l prezintă pe marele Pelé, aşa că patosul e mai uşor de trecut cu vederea.