Filmele autohtone de la Anonimul 15
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-autohtone-de-la-anonimul-15/

MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, film dublu premiat la Sarajevo, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost proiectat la ANONIMUL marţi, 7 august, în deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezenţa regizorului, a producătorului şi a unei părţi din echipă.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2018

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sarajevo anul trecut, unde a și câștigat Premiul pentru regie și Premiul pentru Cel mai bun actor (Șerban Pavlu). Proiecția a fost precedată de o discuție cu echipa filmului: regizorul Emanuel Pârvu, actorii Șerban Pavlu, Constantin Dogioiu și Ingrid Micu-Berescu, monteur-ul Ștefan Pârlog, directorul de imagine Silviu Stavilă și producătorul filmului, Miruna Berescu (foto).

„Având în vedere că eforturile echipei pentru realizarea acestui film au fost enorme și condițiile de filmare complicate, selecția la Sarajevo a fost în sine o recunoaștere importantă, iar cele două premii au fost o a doua surpriză absolut fantastică”, a menționat Șerban Pavlu.

Seara a continuat cu proiecția scurtmetrajului CADOUL DE CRĂCIUN (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF 2018), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale, proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Au fost prezenți la proiecție regizorul Vlad Zamfirescu și producătorul Cristina Dobrițoiu.

Monica Lăzurean-Gorgan a fost prezentă la ANONIMUL 15 în calitate de co-regizor al documentarului DACII LIBERI, realizat alături de Andrei Gorgan. Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 30 noiembrie 2018.

Lineup-ul celei de-a 15-a ediții ANONIMUL include și alte filme românești precum POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ, prezentat în proiecție specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă și STRĂJERII, un film pentru copii produs de Liviu Marghidan.

ANONIMUL 15 prezintă și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR (România, 2017), regia Daniel Sandu, în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal; POROROCA (România, 2017), regia Constantin Popescu, prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) și SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (România, 2017), regia Ivana Mladenovic.

ANONIMUL 15 se desfășoară în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

SILVA prezintă ediția a 15-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

 

 

23
/12
/19

HISTORY® difuzează, în premieră, începând de astăzi, o mini-serie documentară, la 30 de ani de la Revoluția postdecembristă, care aduce în prim-plan mărturiile a șase participanți la evenimentele din 1989, din orașele București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât și pe canalul HISTORY România, din 23 decembrie.

20
/12
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai recent documentar de montaj cu imagini de arhivă, un gen în care e probabil cel mai bun cineast din lume, Serghei Loznița ne arată ritualul sinistru de grandios al înmormântării lui Stalin, în martie 1953.

19
/12
/19

Eden, povestea neobișnuită a unei tinere nevoite să trăiască în izolare totală, semnată de regizoarea maghiară Ágnes Kocsis, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (22 ianuarie – 2 februarie 2020), în competiția Big Screen.

16
/12
/19

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 14, care va avea loc în luna martie. Data limită a înscrierii: 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunțate în luna februarie.

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.