Filmele premiate la Cannes se văd la Timișoara într-o ediție specială dedicată femeilor în cinema (19 -22 octombrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-cannes-se-vad-la-timisoara-intr-o-editie-speciala-dedicata-femeilor-in-cinema-19-22-octombrie/

Festivalul Les Films de Cannes aduce anul acesta la Bucureşti, cât şi la Timişoara, un line-up de zile mari, care cuprinde cele mai recente filme ale unor cineaşti precum Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan şi Wim Wenders.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2023

Între 19 și 22 octombrie are loc ediția specială Les Films de Cannes à Timișoara, dedicată contribuției cineastelor la cinematografia actuală și problematicii legate de reprezentarea de gen în meseriile conexe cinematografiei. 

Gender Equality in Cinema: Ediție specială Les Films de Cannes à Timișoara face parte din programul excepțional de anul acesta de la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Les Films de Cannes à Bucarest se desfășoară între 20 și 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Union și Cinema Muzeul Țăranului. Ediții locale ale festivalului vor avea loc ulterior și la Cluj-Napoca, Iași și Arad. 

Ce filme premiate se vor vedea la Timișoara și București la Les Films de Cannes:

Primele confirmate pentru toamna aceasta, câștigătorul Palme d’Or 2023, Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet și câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, Pe Adamant/Sur l’Adamant, regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert, se văd în premieră la Les Films de Cannes 2023. Pe lângă acestea și celelalte mari premii de la Cannes vor putea fi vizionate la rândul lor în premieră de publicul timișorean și bucureștean. 

Premiul Juriului Cannes 2023, Fipresci Grand Prix:  înduioșător, tragic și comic deopotrivă, Frunze căzătoare/Fallen Leaves este un clasic în regia inconfundabilului regizor finlandez Aki Kaurismäki. Ansa și Holappa se întâlnesc întâmplător la o seară de karaoke în Helsinki, iar amândoi nutresc speranța să-și întâlnească cu ocazia asta marea dragoste.

Premiul pentru regie, Cannes 2023: regizorului francez de origine vietnameză Tran Anh Hung (The Scent of Green Papaya) pentru The Pot-au-Feu (redenumit recent The Taste of Things),  film gurmand de epocă, mare succes de public la Cannes, în care Eugénie (Juliette Binoche) și Dodin (Benoît Magimel) gătesc și se iubesc.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, Cannes 2023: Merve Dizdar, pentru rolul din About Dry Glasses, al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, care livrează un film cehovian „parte triunghi amoros, parte lecție de etică și parte critică a sistemului educațional turc” (The Hollywood Reporter).

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Cannes 2023: Kōji Yakusho, pentru rolul de curățător de toalete din Zile perfecte/Perfect Days, coproducția germano-japoneză a unui dintre cei mai mari regizori ai lumii, Wim Wenders. Filmul este o odă adusă bucuriilor simple ale vieții, într-o lume în care, cu o schimbare de perspectivă, fiecare zi poate fi perfectă.

Gender Equality in Cinema: Ediție specială Les Films de Cannes à Timișoara va invita un număr important de regizoare, actrițe, producătoare și agente de casting din Europa să împărtășească publicului experiența lor de lucru și să dezbată împreună experiențele lor în lumea cinematografiei europene în 2023 într-o conferință deschisă publicului. Totodată, ele vor putea fi întâlnite și în sesiunile de Q&A din festival.

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, Pe Adamant/Sur l’Adamant și About Dry Glasses sunt distribuite în România de Voodoo Films. Frunze căzătoare/Fallen Leaves este distribuit în România de Bad Unicorn. The Pot-au-Feu este distribuit în România de Independența Film.

Programul complet al festivalului, informații despre filme și invitați, vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro și pe conturile de Facebook și Instagram.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.