Filmele premiate la TIFF vin la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-tiff-vin-la-bucuresti/

O selecţie de filme din programul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 17-18 şi 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

În Retrospectiva TIFF la București pot fi vizionate trei dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la ediția recent încheiată la Cluj-Napoca: Incendiul/ El Incendio (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția/ The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul de interpretare, acordat actriței Margita Gosheva, Despre oameni și oi/ Rams (r. Grímur Hákonarson), care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului, și Comoara lui Corneliu Porumboiu, care a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

De neratat sunt și The Look of Silence, continuarea multi-premiatului The Act of Killing, în care regizorul Joshua Oppenheimer își îndreaptă atenția dinspre criminali înspre victimele masacrului din Indonezia, în anii 60; In the Basement, noul documentar marca Ulrich Seidl, despre secretele pe care le ascund pivnițele austriecilor; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, filmul care i-a adus lui Roy Andersson Leul de Aur la Veneția; La isla minima (r. Alberto Rodriguez), un True Detective spaniol distins cu zece premii Goya; Force Majeure, propunerea Suediei la Oscar, premiat la Cannes 2014; Un illustre inconnu, un thriller psihologic cu Mathieu Kassovitz și Silent Heart, cel mai recent film semnat de Bille August.

La București va rula și 1001 Grams (r. Bent Hamer), propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Au avut parte de mii de spectatori, în Piața Unirii din Cluj, Trash (r. Stephen Daldry), filmul de închidere al TIFF 2015, și Slow West (r. John Maclean), un western atipic cu Michael Fassbender pe afiș, premiat la Sundance. Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) și Jeremias (r. Anwar Safa).

Biletele pot fi achiziționate de pe http://eventbook.ro/program/elvirepopesco sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile Anthony Frost și Kyralina.

Rams -Despre oameni si oi

PROGRAM – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 17 iunie

18.00: Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
20.00: Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
22.00: Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min

Joi, 18 iunie

18.00: Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
20.00: Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
22.00: În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min

Sâmbătă, 20 iunie

14.00: Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
16.00: Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
18.00: Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
20.15: Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
22.00: Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min

Duminică, 21 iunie

11.00: Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
16.30: 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
18.15: Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
20.00: Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
22.00: Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.