FILMINUTE 2018: Intensitate fără limite în filme ultra scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/filminute-2018-intensitate-fara-limite-in-filme-ultra-scurte/

Filminute, festivalul international de filme de un minut, a început luna aceasta cu filme din 19 ţări în competiţie pentru titlul Best Filminute. În fiecare an, FILMINUTE prezintă o colecţie a celor mai bune filme ultrascurte din lume în nici mai mult nici mai puţin de un minut (www.filminute.com).

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

Cele 19 țări prezente în competiție anul acesta sunt: Argentina (2), Canada, China, Franța, Ungaria, India, Iran (3), Israel, Lesotho, România, Rusia (2), Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Thailanda, Turcia,  UK (2), USA (2).

Selecția de anul acesta prezintă povești puternice care vorbesc despre diversitate în toate aspectele. Regizorii explorează o gamă largă de teme și emoții, de la confruntarea cu momentele dureroase la contemplarea momentelor mai liniștite,  explorarea umorului și a misterului condiției umane.

“Aceste filme îmi oferă de fiecare dată o perspectivă asupra viitorului filmului independent“, spune John Ketchum, co-fondator și director executiv al Filminute. “Regizorii pe care îi aducem în competiție sunt capabili și inventivi. Ceea ce realizează cu filmele de un minut măface optimist în legătură cu viitorului filmului independent șifelul în care pot avea impact poveștile cu adevărat bune.

PUNCHY
Romania – Răzvan Dü
WRITER, DIRECTOR, EDITOR – Răzvan Dü

Comentând asupra numărului record de intrări în competiție de anul acesta, co-fondatorul Filminute Sabaa Quao spune: “Filmele din Asia sunt în fruntea numărului de aplicații. Originea filmelor pe care le primim ne dă de fiecare dată o idee despre creșterea festivalului. Mai mulți regizori din mai multe țări ne ajută să ne creștem numărul de spectatori care, la rândul lor, generează un feedback valoros pentru regizori.”

În acest an juriul internațional al Filminute este compus din regizorul chilean Sebastián Lelio, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017, premiatul scriitor columbian Juan Gabriel Vásquez, vice-președinta FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și criticul de film Rita Di Santo; producătoarea americană, de asemenea agent și manager de film Nikki Weiss-Goldstein, regizoarea și antreprenoarea nigeriană/pakistaneză Iram Parveen Bilal, regizorul iranian Kaveh Jahed, câștigătorul premiului Best Filminute de anul trecut, co-fondatorul Filminute Sabaa Quaoși co-fondatorul Filminute, Directorul Executiv și Președintele Juriului, John Ketchum.

GONE FISHING
USA – Aaron Krepack & Jason Sherman
DIRECTORS – Aaron Krepack & Jason Sherman, SCREENPLAY – Jason Sherman

Premiul “BEST FILMINUTE” și cele 5 mențiuni vor fi oferite de juriul Filminute. Publicul este invitat să vizioneze, să împărtășească, să comenteze și să dea note celor 25 de filme. Fiecare spectator are de asemenea un vot de dat, pentru filmul care consideră că merită Alegerea Publicului. De asemenea,  CineCoup și Cineuropa, partenerii FILMINUTE, vor oferi premiile anuale.

Anul acesta Filminute continuă parteneriatul cu Les Film de Cannes a Bucharest, cu prezentarea câtei unui film din competitia Filminute înainte proiecțiilor de festival, în sala de cinema. Les Films de Cannes a Bucharest propune de asemenea formatul de un minut în cadrul atelierelor cu liceeni pe care le organizează în 4 licee din București.

AIR TIME
Argentina – Alejandro Itkin
WRITER, DIRECTOR – Alejandro Itkin

Festivalul are loc între 1-30 octombrie, iar votul este deschis până pe 30 octombrie, la miezul nopții. Câștigătorii celei de-a 13 ediții a Filminute și premiile vor fi anunțate pe 4 noiembrie.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.filminute.com. Puteți urmări Filminute pe Twitter lahttp://twitter.com/filminute, și Facebook, viahttp://www.facebook.com/filminute.

Despre Filminute, festivalul internațional de filme de un minut

Din 2015, Filminute provoacă regizori, scenariști, producători, animatori, artiști și designeri să producă și să înscrie într-o competiție exclusiv online cele mai bune filme de un minut din lume.www.filminute.com

În fiecare an, între 1-30 octombrie, festivalul Filminute prezintă o selecție surprinzătoare de 25 de filme online, pentru un public global invitat să le discute și împărtășească.

Foto: FILMINUTE 2018 – facebook

 

 

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.