Films de Cannes à Bucarest, ediţia a 5-a, în octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/films-de-cannes-a-bucarest-editia-a-5-a-in-octombrie/

Cea de-a cincea ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, iniţiat în 2010 de cineastul Cristian Mungiu, va avea loc între 24 şi 30 octombrie, potrivit paginii oficiale de Facebook a evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|6 august 2014

Ediţia din 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest a propus o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectaţi regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan” (1987). Anul trecut s-au împlinit zece ani de la dispariţia regizorului.

Programul special a fost prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viaţă, coscenarista multora dintre filmele celebrului cineast şi fondatoarea companiei Films du Worso.

În cadrul retrospectivei au fost proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică şi de public: „Loulou” (1980), „À nos amours” (1983) şi „Van Gogh” (1991).

Maurice Pialat

Maurice Pialat

La ediţiile anterioare, printre invitaţi s-au numărat cineaştii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Foto cu Films de Cannes à Bucarest – cinemagia

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.