Filmul ceh și începuturile lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-ceh-si-inceputurile-lui/

Programele Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2020

Doritorii vor putea urmări gratuit două filme: documentarul „Viva Video, Video Viva” luni, 16 noiembrie, și un film de Jiří Menzel marți, 17 noiembrie, anume „Those Wonderful Men with Crank”.

Adéla Komrzý, regizoarea documentarului ce dă tonul săptămânii, „Viva Video, Video Viva”, avea mai puțin de un an când s-a stins din viață bunicul ei, Radek Pilař, considerat unul dintre pionierii artei video cehe. Peste douăzeci și cinci de ani, pătrunde pentru prima dată în camera lui de lucru, acolo unde toate casetele VHS i-au fost păstrate, și îi vizionează lucrările. Rând pe rând, acestea o fascinează și o motivează să împingă căutările mai departe, astfel că în 2018 documentează organizarea expoziției VIDEO DAY 1989/2018, o reconstituire a primei expoziții de artă video din Cehoslovacia, din vara anului 1989, la care a participat inclusiv Radek Pilař.

Folosindu-se de acest prilej, filmul devine un portret pe care regizoarea îl face bunicului său, dar și o explorare a moștenirii culturale pe care a dobândit-o. Este, totodată, o prezentare a primilor artiști video cehi, care povestesc despre contextul politic, dar și despre cel social în care s-a putut manifesta un nou gen de artă, regizoarea făcând o comparație între circumstanțele în care au lucrat artiștii rămași în spatele Cortinei de Fier, și cele în care se aflau artiștii ce au reușit să emigreze.

Documentarul este o oscilare continuă între trecut și prezent, idee accentuată inclusiv de modul de realizare, care îmbină secvențe înregistrate pe casete VHS cu cele filmate chiar și cu ajutorul unui iPhone.

Ziua de marți vine cu o călătorie în timp pe urmele primilor oameni pasionați de cinematografie din Cehia. Filmul regizat de Jiří Menzel în 1978, „Those Wonderful Men with Crank”, este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privința cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detașări se ascunde un subiect mult mai serios. El este, la bază, un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt ușor de recunosut, iar povestea, deși adaptată și transfromată într-o comedie, conține, cu siguranță și urme puternice de adevăr.

La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecții de filme – cel mai năstrușnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, se găsește în situația de a o „adopta” pe Aloisie, fiica unui prieten pe moarte. Astfel, cei trei rămân în oraș, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spațiu pentru proiecțiile de filme, dar și camere pentru locuit. Frumusețea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Așa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură și film, personaj inspirat de Jan Kříženecký și interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care își dorește, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematofragiei ca artă și nu ca simplă distracție.

Cele două filme vor fi disponibile gratuit începând cu ora 8:00 dimineața a fiecărei zile, timp de 24h. Pentru a le putea viziona, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

Evenimentele Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.