Filmul clasic „Manasse” (1925), restaurat în 4K
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-clasic-manasse-1925-restaurat-in-4k/

Clasicul film „Manasse” (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

Un articol de Ionuţ Mareş|4 octombrie 2022

Restaurarea peliculei „Manasse” (1925), de Jean Mihail, a fost realizată în 2020 – 2021 de către Arhiva Națională de Filme. De restaurarea digitală s-a ocupat Ruxandra Blaga, restaurator, cercetător și arhivist de film.

Țelul acestei restaurări a fost acela de a reda imaginii un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale, înainte ca aceasta să fi suferit deteriorări acumulate în timp, cauzate de uzura fizică, de factori biologici și de contracție, se explică în event-ul de Facebook creat cu ocazia premierei mondiale a versiunij restaurate, care a avut loc simultan la 30 septembrie la Bucureşti şi Cluj-Napoca, în acompaniament live.

Astfel, în această restaurare au fost folosite copii intermediare neinflamabile ale negativului original pe suport nitrat: un contratip de 1.533 metri cu inserturi române și o copie pozitivă care completează ultimele secvențe ale Actului 6.

După selecția materialelor filmice şi inspecția și pregătirea peliculei pentru a fi digitalizată, procesul de restaurare a constat în scanarea peliculei la rezoluție 4K, urmată de restaurarea manuală a filmului prin intermediul unui software specializat și corecția culorii (color grading).

„Manasse” spune povestea iubirii imposibile dintre Matei și Lelia, doi tineri de etnii diferite, care declanșează în familiile lor un tumultuos conflict ideologic. Regia este semnată de Jean Mihail, pe un scenariu în 6 acte scris de Scarlat Froda, adaptat după piesa omonimă în 4 acte scrisă de Ronetti-Roman. Imaginea este semnată de Vasile Gociu, operator și regizor prolific în perioada interbelică.

Filmul va mai avea parte de o proiecţie miercuri, 5 octombrie, de la ora 19.30, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Ca şi la premieră, proiecţia va fi acompaniată de pianistul Vlad Gînța.

În anul 2014,  Vlad Gînța a absolvit Liceul Vocațional de Artă, specializarea pian, la clasa profesoarei Codruța Condruț. Studiile de licență le-a realizat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la Facultatea de interpretare muzicală, la clasa de pian a profesorului Viniciu Moroianu. De asemenea, cursurile de acompaniament și muzică de cameră le-a absolvit la clasa unor distinși maeștri, precum profesoara Steluța Radu (acompaniament) și profesorul Șerban Dimitrie Soreanu (muzică de cameră).

Pe parcursul studiilor de masterat în cadrul aceleiași universități, la clasa de compoziție, Vlad Gînța a realizat două opere, dintre care una în colaborare cu Institutul Goethe în cadrul proiectului „Fidelio ești tu”, care a avut premierea în toamna anului 2020.

În prezent este doctorand în anul al doilea sub îndrumarea profesorului Dan Dediu, angajat al facultății în cadrul proiectului RAMA și membru fondator al formației Ars Subtilior, care a debutat în luna octombrie cu un turneu în Târgu Mureș, Sighișoara și Brașov.



12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.