Filmul de arhivă și istoria filmului documentar: două ateliere organizate de Asociația One World Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-arhiva-si-istoria-filmului-documentar-doua-ateliere-organizate-de-asociatia-one-world-romania/

În luna octombrie Asociaţia One World Romania organizează două ateliere dedicate studenţilor pasionaţi de film şi educaţie audiovizuală, cu accent pe film de arhivă, respectiv pe istoria filmului documentar.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

“Cum să ne îngrijim de arhive? Introducere în conservarea și restaurarea de film de arhivă” – atelier cu Janneke van Dalen și Kevin Lutz de la Muzeul Filmului din Austria

Atelierul își propune să ofere o înțelegere de bază asupra teoriei și practicii de conservare și restaurare de film, prezentând o introducere a conceptelor teoretice și filosofice, o istorie a arhivării, precum și exemple privind felul în care teoria se traduce în diferite practici.

Activități specifice arhivării, precum inspecția, identificarea, arhivarea, catalogarea, metode de accesare a colecțiilor de film, digitizarea, restaurarea și proiecția de film de arhivă vor fi explorate în amănunt și vor fi însoțite de o serie de exerciții și proiecții de film. De asemenea, atelierul va cuprinde și o componentă practică de montaj, disponibilă participanților care optează pentru aceasta.

Atelierul va avea loc între 14 și 16 octombrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și este deschis studenților preocupați de lucrul cu arhivele de film, cât și profesioniștilor care activează în acest domeniu.

Coordonatorii atelierului sunt Janneke van Dalen și Kevin Lutz, experți în arhivare de la Muzeul de Film din Austria, ale cărui obiective sunt să arhiveze, să cerceteze și să prezinte publicului colecțiile de filme și obiectele pe care Muzeul le-a achiziționat de la fondarea sa, și să expună filmul ca mediu, în toate dimensiunile și formele sale istorice.

Data limită pentru înscriere este 10 octombrie 2021. Toți cei interesați sunt rugați să se înscrie completând formularul de aici.

“O călătorie în lumea filmului documentar” – atelier cu regizorul Vladimir Léon

Cel de al doilea atelier se va concentra pe istoria filmului documentar de la început și până în prezent, explorată din perspectiva regizorului Vladimir Léon și a felului în care acesta a fost influențat de alți cineaști în opera sa cinematografică.

În acest atelier Vladimir va aborda într-o manieră personală istoria filmului, așa cum a descoperit-o el ca tânăr cineast, începând cu primul film care l-a marcat – “From the East” realizat de Chantal Akerman, și continuând cu o serie variată de filme de lung și de scurtmetraj ce au contribuit la maturizarea stilului său cinematografic. Studenții vor avea ocazia să cunoască și să discute mai multe opere ce au definit istoria filmului și parcursul lui Vladimir Léon ca regizor, fiind astfel încurajați să reflecteze la propriile înclinații și influențe cinematografice.

Atelierul va avea loc în perioada 26-28 octombrie 2021 la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și se adresează studenților care urmează cursurile unei facultăți de film sau cu specializare conexă și doresc să își îmbogățească cunoștințele de istoria filmului, precum și practica proprie.

Data limită pentru înscriere este 21 octombrie 2021. Toți cei interesați se pot înscrie completând formularul de aici.

Atelierele fac parte din ”Programul OWR de training și dezvoltare pentru tineri cineaști în domeniul documentarului”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).