Filmul de Piatra, cel mai prietenos festival de film și muzică, în acest weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-piatra-cel-mai-prietenos-festival-de-film-si-muzica-in-acest-weekend/

Ai mai participat vreodată la un eveniment la care apusul şi răsăritul de soare să fie în program, iar între ele să fie 4 concerte live, 3 DJ seturi şi 11 scurtmetraje? Și totul să se întâmple pe vârful unui deal, accesibil cu telegondola?

Un articol de Petre Ivan|4 septembrie 2014

Și, pe lângă această noapte de neratat și neuitat, să mai fie trei zile de festival, cu peste 70 de filme românești, urmate de un mini-turneu în 3 locuri diferite din țară? Pe vârful muntelui, de la apus la răsărit, cu scurtmetraje și muzică – Filmul de Piatra

Filmul de Piatra, festivalul organizat în întregime de voluntari, propune anul acesta o premieră: un super-eveniment, cu filme și muzică, pe vârful muntelui Cozla (650m altitudine). Evenimentul, denumit SHORTS DAY, LONG NIGHT are loc la Piatra Neamț, în cadrul ediției a 7-a a festivalului.

Publicul va urca pe munte cu telegondola, la ora 19:00, și va fi întâmpinat de un concert unplugged în aer liber, pe o platformă de lemn cu o panoramă spectaculoasă din care nu lipsesc Valea Bistriței, Muntele Ceahlău, Dealul Petrodava, lacul Bâtca Doamnei și o parte din orașul Piatra Neamț.

După ce soarele dispare în spatele munților încep proiecțiile de film: 11 scurtmetraje multipremiate într-o selectie „best-of” Shorts Up. După filme, într-o structură acoperită în formă de iglu, începe petrecerea, cu alte 3 trupe live: Les Elephants Bizarres, Pinholes și Fine It’s Pink și 3 DJ seturi: Matze, Yoon, Adrian R.

Petrecerea se termină după ora 6:40, ora răsăritului de soare. Telegondola va funcționa, cu pauze, tot timpul nopții, iar prețul ei este inclus în cel al biletului pentru eveniment: 25 de lei în avans și 35 de lei la intrare.

Mai multe detalii, aiciFilmul de Piatra

Trei zile de film românesc la Piatra Neamț

 

Din 205 filme înscrise, la Filmul de Piatra vor fi proiectate 67 de scurtmetraje, 45 în competiție și 22 în afara competiției. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, la Turnul lui Ștefan, și în singurul cinematograf funcțional, Cinema Dacia Panoramic, o sală-mamut de 629 de locuri lăsată în paragină de autorități și uitată de public.

Pe lângă scurtmetraje, la festival vor mai fi proiectate o serie de lungmetraje: un film de animație pentru copii, Closer to the Moon în regia lui Nae Caranfil, Kyra Kyralina în regia lui Dan Pița.

De asemenea, deschiderea festivalului se face în Teatrul Tineretului, cu o piesă de teatru, „Textul înainte de toate” iar închiderea festivalului se face, în același loc, cu un documentar moldovenesc, despre Doina și Ion Aldea Teodorovici, proiectat în premieră în România.

Programul complet poate fi gasit pe www.filmuldepiatra.ro și pe pagina de facebook

Cele mai bune scurtmetraje din competiție, în mini-turneu

Scurtmetrajele premiate și cele care primesc cele mai multe aplauze din partea publicului vor face parte dintr-un program “best-of”.

Acesta va fi proiectat săptămâna viitoare în 3 locuri din țară: la Piatra Fântânele (Tășuleasa Social), la Cluj (pe 11 septembrie) și la Timișoara (pe 14 septembrie, în cadrul festivalului de muzică Plai).

Foto cu Filmul de Piatra – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.