Filmul „Maia – Portret cu mâini” de Alexandra Gulea va avea premiera mondială la IFF Rotterdam
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-maia-portret-cu-maini-de-alexandra-gulea-va-avea-premiera-mondiala-la-iff-rotterdam/

Filmul „Maia – Portret cu mâini” de Alexandra Gulea va avea premiera mondială la a 53a Ediţie a Festivalului de Film de la Rotterdam în Secţiunea Harbour.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2024

Maia (Alexandra Gulea) a făcut parte dintr-o mică populație seminomadă, supusă epurărilor etnice, aromânii. Nepoata ei a realizat o reconstituire vizuală vie a călătoriei sale de-a lungul secolului XX. Istoria ei se confundă cu cea mai amplă a Istoriei cu I mare.
Forțați să părăsească munții Greciei după moartea violentă a tatălui Maiei, familia sa ajunge într-o Românie tulburată de schimbări politice majore. Soțul Maiei (bunicul Alexandrei Gulea) petrece câțiva ani în închisorile comuniste, iar Maia își îngroapă patru din cei șase copii.
Alexandra Gulea, o artistă vizuală formată la Beaux-Arts de Paris și la Școla de Film de la München, folosește instrumentele artei contemporane pentru a țese viața Maiei.

Este o odisee multimedia care suprapune materiale de arhivă, interviuri documentare, scene de ficțiune, fotografii, performance-uri, muzică, sculpturi și instalații de artă. Sunt patru protagoniste care interpretează același personaj: Vava Ștefănescu care a coregrafiat și dansat destinul tragic al Maiei, actrița Emilia Dobrin care întruchipează personajul la mai multe vârste, Maria Cuzmin care le interpretează pe cele două Alexandra Gulea la vârsta copilăriei și a adolescenței și autoarea, făcând ca mai multe personaje feminine să se contopească într-unul singur Alexandra Gulea despre film:

„Port același nume ca și bunica mea. Amândouă ne numim Alexandra Gulea”. Există, așadar, un amestec, o intricare a celor două femei, deoarece Maia trăiește în Alexandra. ”Rolul meu este de a o evoca pe Maia, așa cum se evocă un spirit”. Ca o întruchipare șamanică, Alexandra devine Maia, o încarnează, o imaginează și o reinventează: „Eu sunt singura persoană care poate reconstitui povestea bunicii mele. Acesta este un film despre transmitere și memorie. În rolul Alexandrei reprezint moștenitoarea spiritului Maiei (și, prin Maia, a tuturor femeilor aromâne), pentru că am rămas aici să adun amintirile și documentele împrăștiate pentru a reconstitui portretul ei sub forma unui mozaic.”

(Despre Alexandra Gulea:)

Alexandra Gulea a făcut obiectul unei retrospective cu 6 filme de scurt metraj in cadrul celei de-a 69 ediție a Festivalului de Film de Scurt Metraj Oberhausen (2023) unde a câștigat de două ori premiul principal. Participă cu al treilea film la IFF Rotterdam unde a fost nominalizată la Premiul Big Screen Award. Fimele ei au mai fost prezentate la MoMA New York, MNAC, Art Encounters, Thessaloniki IFF, Astra Sibiu, Transilvania IFF, IDAF Leipzig, FF Köln, IDFF München, Cinéma du Réel, A primit premiul Lola pentru cel mai bun Film de Scurt metraj German, DAAD Prize, etc
În 2023 a fost nominalizată la Premiile Gopo și a obținut Premiul pentru cel mai bun Film Românesc la BIEFF. Festivalul de Film de la Rotterdam va avea loc între 25 ianuarie și 4 februarie 2024. Este unul dintre cele mai vechi și apreciate festivaluri de film din lume, cu tradiția de a promova filmul independent de autor.

Cu: Maria Cuzmin, Vava Sțefănescu, Emilia Dobrin, Alexandra Gulea.

Scenariul și Regia: Alexandra Gulea,

Producător: Ana Maria Pîrvan.

Co-Producători: Alexandra Gulea, Kristina Konrad, Ruxandra Șerban.

Imagine: George Chiper, Nicu Ilfoveanu, Montaj: Frédéric

Fichefet, Alexandra Gulea, Scenografie și costume: Ramona Stanca, Muzica: Vlaicu Golgea, Stephan Dunkelman, Stéphane Karo.

Maia – Portret cu mâini este o producție Anchor Films împreună cu Trident Film&Media (România), WeltFilm (Germania) și Vent d’Est (Franța), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Filmările au avut loc în România, Grecia și Albania

Partneri: Avanpost Media, Uniunea Cineaștilor, Institutul Cultural Român.

București, 10 ianuarie, 2024.

22
/01
/25

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficţiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, „Pusher”, proaspăt restaurat, o invitată specială din Islanda şi două proiecții pentru copii fac parte din programul secţiunii de cinema a primei ediţii a Nordic Festival.

06
/01
/25

Duminică seară, la cea de a 82-a ediţie a Globurilor de Aur, actorului american de origine română Sebastian Stan Premiul i s-a decernat Premiul pentru Cel mai bun actor într-un film de comedie/musical.

29
/12
/24

Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui prima ediție a unui nou festival multidisciplinar. Acesta explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.