Filmul “Marea libertate” a câştigat Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-marea-libertate-a-castigat-trofeul-ceau-cinema-razvan-georgescu/

Coproducţia austriaco-germană “Marea libertate” (2021) a câştigat marele premiu la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, în timp ce premiul publicului a ajuns la filmul polonez “Nu lăsa urme” (2021).

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Groupama Asigurări, va merge astfel la regizorul austriac Sebastian Meise. Premiul publicului, în valoare de 500 de euro, oferiţi de festival, va ajunge la regizorul polonez Jan P. Matuszynski.

Juriul din acest an a fost format din regizorul Eugen Jebeleanu şi regizoarea Cristina Groşan.

“Evocând atrocitățile din trecutul recent al unei țări din Europa în care homosexualitatea era condamnată cu ani grei de închisoare, filmul laureat de anul acesta este un manifest cinematografic despre iubire sub forma unui strigăt extrem de dureros al unor oameni reduși la tăcere. Dar oare câte povești nespuse pe acest subiect ascunde istoria recentă a României? Calitatea scenariului, dinamica imaginii, claritatea montajului, actoria impecabilă a distribuției, complexitatea regiei și multe alte aspecte fac din acest film o adevărată capodoperă”, şi-a motivat juriul alegerea de a acorda Trofeul “Răzvan Georgescu” filmului “Marea libertate”.

Juriul a decis de asemenea să ofere un premiu special actriţei Elisheva Weil, din filmul israelian “Ia-ţi ochii de pe mine” (2021, r. Hadas Ben Aroya), pentru că, “navigând cu o naturalețe dezarmantă între forță și vulnerabilitate, tandrețe și pasivitate, performanța actriței trasează noi limite ale intimității pe marele ecran”.

A noua ediţie a Ceau, Cinema!, desfăşurată între 14 şi 17 iulie, a însemnat patru zile în care publicul a avut la dispoziţie peste 40 de filme, ateliere, dezbateri, discuţii cu actori şi regizori invitați.

De proiecţii cu sala plină au avut parte filmele româneşti “Metronom” (2022), proiectat la gala de deschidere, în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe timişorene Mara Bugarin, şi “R.M.N.” (2022), cu participarea regizorului Cristian Mungiu.

Un public numeros au avut şi proiecţiile din Piaţa Traian, precum şi cele de la Grădina de Vară Capitol. De asemenea, gustate de spectatori au fost şi întâlnirile cu regizorii Eugen Jebeleanu, Cristina Groşan şi Alina Grigore, precum şi filmele clasice, filmele bănăţene sau filmele şi atelierele pentru publicul tânăr. În premieră în istoria sa, Ceau, Cinema! a organizat două proiecții accesibilizate pentru nevăzători.

Spectatorii care nu au putut să vadă în timpul festivalului documentarul “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022), de Mircea Gherase, vor mai avea o şansă sâmbătă, 23 iulie, de la ora 22:00, la Biserica Romano-Catolică din comuna Bobda, într-o proiecţie specială, cu intrare liberă, organizată în parteneriat cu Asociaţia Prin Banat.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.