Filmul ,,Muntele Magic”, de Anca Damian, selectat la mai multe festivaluri internaționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-muntele-magic-de-anca-damian-selectat-la-mai-multe-festivaluri-internationale/

„Muntele Magic”, film documentar de animaţie semnat de Anca Damian, va face parte din Selecţia Oficială de anul acesta de la Karlovy Vary (3-11 iulie), iar în datele de 17 si 20 iunie, este programat în cadrul proiecţiilor eveniment din selecţia oficală a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy (Franţa).

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2015

La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu importante nume din industria internațională de film precum Dietrich Brüggemann sau Ferdinando Cito Filomarino.

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea.

„Muntele Magic” face parte împreună cu filmul „Crulic – drumul spre dincolo” dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, DSG și Abis, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoș Ștefan, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu.

Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm.

Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.