Filmul “Revoluția Nevăzută”, un documentar complex care reașază pașii peste urme.
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-revolutia-nevazuta-un-documentar-complex-care-reasaza-pasii-peste-urme/

Documentarul “Revoluţia Nevăzută” s-a înfăţişat pentru prima dată lumii sub forma unui cine-concert complex, desfăşurat în cadrul evenimentului Gala Comunităţii Timişoara 2023, şi care a transportat simţirea prin timp, cu strălucirea sunetului, asemeni unui teleportor făurit să recreeze memoria în termenii frumosului.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2024

Țărmurile trecutului își plâng, încă, valurile de amintiri cu care își mai clăteau inevitabila trecere, iar nisipurile transformate-n praf își caută pasii de teamă să nu fie suflate de vântul rece al uitării. În acest peisaj, “Revoluția Nevăzută” reașterne pașii peste urme, stropește plajele uitării cu toate apele memoriei și reîmprospătează-n ființă păsarea.

Documentarul este un adevărat fenomen, unul care îți viscolește sufletul-n troiene de empatie, în mormane de iubire care te fac ușor-ușor să refuzi orice plug al realității actuale.

Artiștii Petre Ionuțescu și Cristian Văduva au reușit să încadreze metofara timpului în schema prezentului printr-un cine-concert ce a construit simțire peste fiecare fir de atenție venit dinspre public, asemeni unor croitori moderni de amintiri.

“Revoluția Nevăzută” se prezintă, așadar, publicului cu mantia acelei călătorii interioare cu ajutorul căreia, ca într-un pact tovărășesc, prezentul și trecutul au făcut schimb de identități. Un experiment prin care memoria și-a regăsit maturitatea, chiar acolo unde timpul a încetat să-și mai răsfețe ființa în alinturile fictive ale modernității.

“Revoluția Nevăzută” este un omagiu creativ care te plimbă într-o lume cu un decor ușor straniu, dar cât se poate de sincer și cu o poveste la al cărui scenariu încă se mai scrie. Un film cât un strigăt neînfrânat și onest provenit din niște piepturi ostenite de truda jugului și de veșnica prezență a nodului în gât.

Documentarul cuprinde fragmente video surprinse pe cameră chiar în decembrie 1989, ce provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva și Tiberiu Stoian. Imaginile prezentate în exclusivitate la Gala Comunității Timișoara 2023 au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989.

22
/01
/25

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficţiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, „Pusher”, proaspăt restaurat, o invitată specială din Islanda şi două proiecții pentru copii fac parte din programul secţiunii de cinema a primei ediţii a Nordic Festival.

06
/01
/25

Duminică seară, la cea de a 82-a ediţie a Globurilor de Aur, actorului american de origine română Sebastian Stan Premiul i s-a decernat Premiul pentru Cel mai bun actor într-un film de comedie/musical.

29
/12
/24

Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui prima ediție a unui nou festival multidisciplinar. Acesta explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.