Filmul “Revoluția Nevăzută”, un documentar complex care reașază pașii peste urme.
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-revolutia-nevazuta-un-documentar-complex-care-reasaza-pasii-peste-urme/

Documentarul “Revoluţia Nevăzută” s-a înfăţişat pentru prima dată lumii sub forma unui cine-concert complex, desfăşurat în cadrul evenimentului Gala Comunităţii Timişoara 2023, şi care a transportat simţirea prin timp, cu strălucirea sunetului, asemeni unui teleportor făurit să recreeze memoria în termenii frumosului.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2024

Țărmurile trecutului își plâng, încă, valurile de amintiri cu care își mai clăteau inevitabila trecere, iar nisipurile transformate-n praf își caută pasii de teamă să nu fie suflate de vântul rece al uitării. În acest peisaj, “Revoluția Nevăzută” reașterne pașii peste urme, stropește plajele uitării cu toate apele memoriei și reîmprospătează-n ființă păsarea.

Documentarul este un adevărat fenomen, unul care îți viscolește sufletul-n troiene de empatie, în mormane de iubire care te fac ușor-ușor să refuzi orice plug al realității actuale.

Artiștii Petre Ionuțescu și Cristian Văduva au reușit să încadreze metofara timpului în schema prezentului printr-un cine-concert ce a construit simțire peste fiecare fir de atenție venit dinspre public, asemeni unor croitori moderni de amintiri.

“Revoluția Nevăzută” se prezintă, așadar, publicului cu mantia acelei călătorii interioare cu ajutorul căreia, ca într-un pact tovărășesc, prezentul și trecutul au făcut schimb de identități. Un experiment prin care memoria și-a regăsit maturitatea, chiar acolo unde timpul a încetat să-și mai răsfețe ființa în alinturile fictive ale modernității.

“Revoluția Nevăzută” este un omagiu creativ care te plimbă într-o lume cu un decor ușor straniu, dar cât se poate de sincer și cu o poveste la al cărui scenariu încă se mai scrie. Un film cât un strigăt neînfrânat și onest provenit din niște piepturi ostenite de truda jugului și de veșnica prezență a nodului în gât.

Documentarul cuprinde fragmente video surprinse pe cameră chiar în decembrie 1989, ce provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva și Tiberiu Stoian. Imaginile prezentate în exclusivitate la Gala Comunității Timișoara 2023 au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.